Zulte Waregem lijdt logische nederlaag in Anderlecht

Spectaculaire omhaal van ex-Esseveeër Idrissa Sylla. © BELGA

De Gaverbeekclub was niet opgewassen tegen de surplus aan kwaliteit van een niet eens groots paars-wit en ging in het Constant Vanden Stockstadion met 3-0 kopje onder. Door het gelijkspel van Charleroi thuis tegen KV Kortrijk valt Essevee weliswaar voor het eerst uit de top zes, maar het telt slechts een puntje achterstand op de Henegouwers.

Bij Zulte Waregem kwamen Onur Kaya en Mame Thiam weer in de ploeg. Kaya verving de geschorste Steve De Ridder en Alessandro Cordaro moest zijn plaats afstaan aan de Senegalese (flank)aanvaller.

De bezoekers dwongen al in de eerste 7 minuten 3 corners af, maar bij de eerste beste aanval van Anderlecht was het meteen alle hens aan dek. Andy Najar kon oog in oog met Kenny Steppe afdrukken, maar de doelman van Essevee hield de flankverdediger van de openingstreffer. Bij de tweede kans voor Anderlecht, na 10 minuten, ging een afstandsschot van Dennis Praet maar net naast.

1-0 Acheampong

Zonder goed te spelen stond paars-wit kort voor het halfuur toch op voorsprong. Een lage voorzet van Najar werd aan de tweede paal door Frank Acheampong in doel geschoven. In de 36ste minuut hield Karim Essikal ex-Esseveeër Idrissa Sylla van de 2-0. Aan de overkant wipte Mbaye Leye de bal op voorzet van Bryan Verboom mooi over Silvio Proto, maar vervolgens plaatste hij het leer voorlangs. Een niet te missen kans op de gelijkmaker!

Beslissing op vrijschop

Na rust probeerde Francky Dury met de vervanging van de tegenvallende Soualiho Meïté door Marko Poletanovic wat meer grip te krijgen op het middenveld, maar dat belette niet dat Anderlecht in de 58ste minuut weer voor de eerste grote kans tekende. Steven Defour schilderde een vrijschop op de paal. Een vrijschop later was het wel prijs voor de thuisploeg. De bal van Alexander Büttner week af in de muur van Essevee en zoefde buiten het bereik van Steppe tegen de netten: 2-0.

Goal Leye afgekeurd

Aan de overkant werd een doelpunt van Leye, na een mooie doorsteekpass van Kaya, afgevlagd wegens buitenspel. Er kwam aan beide kanten meer ruimte, maar de bezoekers wisten daar te weinig van te profiteren, ook niet na de inbreng van Jonathan Benteke. In de 82ste minuut moest Steppe zich nog eens strekken om een schot van Olivier Deschacht te keren. Voor Zulte Waregem haalde Poletanovic ook eens uit, maar hij vond Proto op zijn weg. Matias Suarez maakte er met een schot dat via de paal binnen ging nog 3-0 van, een zwaar verdict voor de bezoekers. Voor Essevee zit er nu echt niets anders op dan de thuiswedstrijd van volgende week zondag tegen KV Mechelen te winnen om zijn kansen op play-off 1 gaaf te houden.