Zulte Waregem klopt Anderlecht in galavertoning

Tom Van Houtte

Aan de rust stond Essevee in een uitverkocht Regenboogstadion nochtans 1-2 achter in deze regelrechte topper tussen de nummers 1 en 2, maar onder impuls van zijn onverslijtbare aanvoerder Mbaye Leye keerde het de situatie bij het begin van de tweede helft helemaal om. Zulte Waregem won met 3-2 en doet in het klassement momenteel 8 punten beter dan paars-wit, een historische prestatie.

Geen wissels bij de thuisploeg. Francky Dury behield het vertrouwen in de elf die op de laatste speeldag voor de recentste interlandbreak met 1-2 gingen winnen bij hekkensluiter Westerlo. Opvallendste vaststelling in de basisploeg van Anderlecht was de terugkeer van Ivan Obradovic op de linksback. De Serviër was na een zware knieblessure pas aan zijn eerste competitiewedstrijd in een jaar toe.

Anderlecht kwam beter uit de startblokken en na 7 minuten schoot Nicolae Stanciu een vrijschop van net buiten de zestien over het doel van Kenny Steppe. Essevee nam over en Anderlechtdoelman Davy Roef verkeek zich op een door de strakke wind gedragen voorzetschot van Alessandro Cordaro. De bal vloog zomaar tegen de touwen: 1-0.

Teodorczyk scoort gelijkmaker

Lang kon de thuisploeg niet van zijn voorsprong genieten, want 5 minuten na de openingsgoal – we waren dan nog in het openingskwartier – zette Lukasz Teodorczyk Anderlecht al op 1-1. Even later kopte de Poolse spits een voorzet van Obradovic tegen de deklat.

Halverwege de eerste helft zorgde een ingestudeerde vrijschop van Essevee voor paniek in de bezoekende afweer, maar Kara Mbodj voorkwam een tweede thuisgoal. Het bleef kansen regenen in het Regenboogstadion, vooral voor Essevee. In de 25ste minuut kopte Bram Nuytinck een voorzet van Mbaye Leye over de doellijn net voor de inlopende Christophe Lepoint het leer tegen de touwen kon knikken. Na een hoekschop raakte de bal niet weg uit het strafschopgebied van Anderlecht, maar Leye kwam net te laat om een bal van Lukas Lerager in doel te glijden.

Efficiënter Anderlecht

Dan was Anderlecht veel efficiënter, want bij een zeldzame tegenprik stond het 1-2. Als een volleerde topschutter had ‘Teo’ geen enkele moeite om een panklare voorzet van Alexandru Chipciu in doel te werken. Zulte Waregem liet die opdoffer echter niet aan zijn hart komen. Onur Kaya verstuurde in de 39ste minuut een fraaie voorzet buitenkant voet naar Leye, maar die kwam opnieuw enkele honderdsten van een seconde te laat om af te werken.

In de laatste 5 minuten voor rust was de kansenstorm nog niet gaan liggen. Een uitstekende voorzet van Davy De fauw bereikte het hoofd van de kleine Kaya, maar die raakte van dichtbij niet voorbij Roef. Nog was de eerste helft niet voorbij, want De fauw haalde verschroeiend uit, maar Roef zette met een puike parade zijn fout bij de 1-0 recht. Aan de overkant besloot Teodorczyk op de tegenaanval voorlangs en dan was het eindelijk tijd om even te bekomen van de emoties.

Weiler niet gerust

Bij het begin van de tweede helft wisselde Anderlechtcoach René Weiler Stanciu voor Stéphane Badji. De Zwitser was ondanks de voorsprong niet gerust in een goede afloop en die vrees bleek terecht want nauwelijks waren we weer aan het voetballen of Leye dwong een penalty af voor de thuisploeg, die met een lage schuiver werd omgezet door Timothy Derijck. Essevee ging op en over paars-wit. Een gemeten voorzet van Brian Hamalainen kwam bij Leye, die fraai de 3-2 binnen knikte. Van een ommekeer gesproken. En nog waren we maar 50 minuten ver.

De thuisploeg ging na dat doelpunt pas echt bevrijd voetballen. Een lob van Leye uit het boekje ging nipt naast en hetzelfde lot was een grondscherend schot van sterkhouder Soualiho Meïté beschoren.

Kortrijkse lof voor Leye

Anderlecht kwam er niet meer aan te pas en in de 70ste minuut mocht Leye – alweer hij – vrij op Roef af, maar hij wachtte te lang om af te drukken en weg kans op de 4-2. Toch was er op alle banken lof voor de sterke prestatie van de Senegalees, zelfs tot in Kortrijk, waar KVK-voorzitter Joseph Allijns zowaar tweette ‘Wat een fantastische voetballer #MbayeLeye’.

In de 78ste minuut toch nog eens Anderlecht. Uros Spajic kopte een vrije trap van Youri Tielemans maar net naast de linkerkruising. Zulte Waregem betaalde in het slot redelijk wat bibbergeld omdat het te veel kansen onbenut liet. Toch behaalde de ‘(herfst)kampioen van de kleintjes’ zijn eerste zege in een topper dit seizoen. In een zeldzame bui van euforie ging ook trainer Francky Dury na afloop mee de supporters groeten.