Zulte Waregem houdt landskampioen AA Gent op gelijkspel

In een tumultueuze wedstrijd met twee rode kaarten zette Benito Raman de bezoekers vanaf de stip op een 0-1-voorsprong, maar die werd in de tweede helft tenietgedaan door een kopbalgoal van Mbaye Leye.

Bij Zulte Waregem voerde Francky Dury maar één wijziging door ten opzichte van de met 0-2 gewonnen derby bij KV Oostende. Nikola Storm, gehuurd van Club Brugge, stond meteen aan de aftrap, waardoor Mame Thiam naar de bank verhuisde.

In een eerste helft, waarin het aan uitgespeelde kansen ontbrak, stelde Moses Simon na 13 minuten vanuit een scherpe hoek Sammy Bossut op de proef, maar de thuisdoelman was bij de pinken. Bossut kreeg in de eerste helft de kans om zich de onderscheiden, zo ook in de 27ste minuut op een voorzet van Thomas Foket. Maar de thuisdoelman verhinderde dat de inlopende Benito Raman de bezoekers op voorsprong kon zetten.

Penalty voor Gent

Op slag van rust bracht een ingestudeerde Gentse vrijschop de Esseveeverdediging in de problemen. Scheidsrechter Joeri Van de Vellde vond dat Joël Sami iets te nadrukkelijk Laurent Depoitre vasthield en wees naar de stip. Een vederlichte penalty, maar Benito Raman trok zich daar niets van aan en zette met een bal centraal in doel de 0-1 op het bord. Op zich een verdiende voorsprong voor de Buffalo’s.

Esseveecoach Francky Dury greep na rust in door Karim Essikal en Nikola Storm in de kleedkamer te houden en Jesper Jørgensen en Mame Thiam de wei in te sturen. De thuisploeg mocht van geluk spreken dat Kalifa Coulibaly onterecht werd afgevlagd voor buitenspel na een prima doorsteekpass van Depoitre. In minuut 53 viel eindelijk een kans voor Zulte Waregem te noteren. Onur Kaya, voor de match gehuldigd als beste Esseveespeler van de maanden juli en augustus, haalde randje zestien uit, een poging waaraan Matz Sels bijna zijn vingers verbrandde.

Ref de gebeten hond bij thuispubliek

Voor zover scheidsrechter Van de Velde nog niet de gebeten hond was bij het thuispubliek, werd hij dat helemaal toen hij slechts geel trok voor Lasse Nielsen die Mbaye Leye had getorpedeerd op weg naar doel. Kort na het uur kon ook Raman plots alleen op Bossut af, maar zijn afwerking was te zwak om de Esseveedoelman in verlegenheid te brengen.

Zulte Waregem bleef in de ommekeer geloven en zag zijn inzet een kwartier voor tijd verzilverd. Het was Leye die zijn vierde goal van het seizoen in de statistieken kopte. De assist van Kaya mocht er trouwens best wezen.

Dury naar de tribune

De volumeknop ging omhoog in het Regenboogstadion, zeker toen Abdou Diallo gevaarlijk inkwam en daarvoor prompt op rood werd getrakteerd. Dury protesteerde door de duim omhoog te steken richting scheidsrechter, die hem naar de tribune stuurde. Ook Hannes Van Der Bruggen moest na een tweede gele kaart nog voortijdig gaan douchen. De ingevallen Brecht Dejaegere kreeg enkele minuten eerder een uitgelezen kans op de 1-2, maar was oog in oog met Bossut te verrast door de botsende voorzet van Nana Asare. Al die wapenfeiten veranderden niets meer aan de stand. Het bleef 1-1.