Zulte Waregem heeft verlengingen nodig om amateurclub Geel uit te schakelen

Na de reguliere speeltijd stond het 1-1 in De Leunen. Soualiho Meïté forceerde 6 minuten voor affluiten met een rake kopbal de kwalificatie voor de kwartfinale van de beker.

De bezoekende coach Francky Dury behield in vergelijking met de zware nederlaag bij Standard alleen Marvin Baudry, Timothy Derijck en Soualiho Meïté in zijn basiself. De meeste sterkhouders kregen met andere woorden rust. Zij zagen van op de bank hoe een twijfelend Zulte Waregem al binnen de tien minuten op achterstand werd geplaatst. De wederoptredende Henrik Dalsgaard verspeelde de bal aan de snelle Guineeër Yadi Bangoura, die Sammy Bossut kansloos liet: 1-0. Pas in de 19de minuut lieten de bezoekers hun eerste kans optekenen, maar Sander Coopman knikte een voorzet van Jens Naessens over doel. Diezelfde Naessens zag even later een kopbal van de lijn gekeerd. Toch stelden de bezoekers nog voor de rust gelijk via strafschop, in twee tijden binnen getrapt door Timothy Derijck.

Dury moet naar bank grijpen

In de tweede helft schoot opnieuw Geel het best uit de startblokken en moest de ingevallen Onur Kaya alle zeilen bijzetten om een gevaarlijke voorzet van de thuisploeg in hoekschop te verwerken. Vroeger dan gepland allicht haalde Dury ook Mbaye Leye van de bank. De competitieleider ging weer meer en meer balbezit claimen, zonder echt aan kansen te raken. Baudry kopte kort voor het uur wel over.

Geel begon in een nieuwe stunt te geloven. In de 82ste minuut kopte Sam Vanaken, broer van Hans, goed in, maar Bossut bracht redding met de vuisten. De rebound van Bangoura ging over. Aan de overkant miste Coopman zijn schot, waardoor hij doelman Yves Lenaerts de kans liet om redding te brengen.

Geen beslissing na 90 minuten, dus kwamen er verlengingen aan te pas. Daarin waren de bezoekers snel dicht bij de 1-2 via Jens Naessens (schot over doel) en Mbaye Leye (trap voorlangs), maar ook Geel dreigde met de amper 18-jarige Aboubakary Koita. Kaya trapte aan het einde van de eerste verlenging een vrije trap over het doel van Lenaerts. Van een betere kwaliteit was zijn indraaiende hoekschop 6 minuten voor het einde van de verlengingen. De bal bereikte het hoofd van Meïté, die de verlossende 1-2 tegen de touwen kopte.

Donderdagavond kent Zulte Waregem zijn tegenstander in de kwartfinale, die wordt geloot na Charleroi-Anderlecht.