Zulte Waregem haalt opgelucht adem na winst tegen Racing Genk

Bijzonder grote opluchting vrijdagavond in het Regenboogstadion, want Zulte Waregem boekte er tegen Racing Genk zijn derde overwinning van het seizoen. Door een 2-0 zege met goals van Bongonda en Troisi klimt Essevee – de nog niet toegekende driepunter in Standard meegerekend – voorlopig naar een veilige… plaats in het klassement.

Essevee’s Theo Bongonda scoorde de bevrijdende 1-0.

Zulte Waregemcoach Francky Dury had in zijn basisploeg een verrassing in petto: verdedigende middenvelder Mamoutou N’Diaye verhuisde naar de rechtsback zodat Yarouba Cissako een rijtje naar voren kon schuiven. De eerste grote kans was niet voor een gretig gestarte thuisploeg, maar voor de bezoekers. Bij een snelle tegenaanval in de 2de minuut bediende Ilombe Mboyo Sekou Cissé, Sammy Bossut was uitgeschakeld, maar de thuisdefensie kon de bal nog op het nippertje wegtikken. We waren een kwartier ver toen Mboyo vanuit de tweede lijn naast knalde.

Blunderende Köteles

Gesteund door en spelend richting een enthousiaste aanhang besloot Essevee het initiatief te nemen. Bryan Verboom centerde het leer naar het hoofd van Idrissa Sylla, maar die was niet bij de pinken en weg kans. Op het halfuur onderschepte Laszlo Köteles een voorzet van Aleksandar Trajkovski, maar de bezoekende keeper liet de bal vervolgens onder zich doorglippen. Het leer rolde net niet over de lijn. Bij de tegenaanval moest Bossut met de voet redding brengen op een poging van Pieter Gerkens.

Troisi op wandel in zestien

In de 36ste minuut toonde Verboom zich opnieuw gevaarlijk op links, maar dit keer kon Cissako zijn voorzet niet in doel verlengen. Vervolgens ging James Troisi op wandel in de zestien, maar Köteles verhinderde de 1-0 in zijn korte hoek. Op slag van rust kopte Olafur Skulason een hoekschop over de kooi van de Hongaarse doelman. 0-0 aan de rust, daar kon vooral Zulte Waregem niet tevreden mee zijn, temeer het ook te weinig aanving met een korf corners.

Dubbele vervanging bij Genk

De bezoekende trainer Alex Mc Leish bracht na de pauze meteen Siebe Schrijvers en Hervé Kagé tussen de lijnen in de hoop dat die meer Limburgs gevaar zouden stichten. Genk kreeg ook meteen een reuzenkans, maar Mboyo miste onbegrijpelijk van erg dichtbij.

Zulte Waregem had opnieuw het balbezit, maar door te veel onzuiverheden in het spel bleven de kansen achterwege. Vooral een vermoeide Cissako begon zodanig te knoeien dat Dury het niet meer kon aanzien en Théo Bongonda in zijn plaats bracht. Een gouden wissel, zou blijken, want uitgerekend de flankaanvaller scoorde de bevrijdende 1-0. Na een mislukte controle van Sylla, kreeg hij de bal toch nog bij Bongonda, die zo zijn derde doelpunt in evenveel wedstrijden aantekende.

James Troisi scoorde het tweede doelpunt voor Essevee.

Troisi (met wat geluk) goed voor 2-0

Twee minuten later, met nog een kwartier te spelen, week een afstandsschot van Troisi af op Kara Mbodj en op die manier waaide de bal over een verbouwereerde Köteles in doel: 2-0 zowaar voor hekkensluiter Zulte Waregem, tegen een ploeg die sinds speeldag 1 niet meer verloren had. Voor Essevee was het dan weer de eerste thuiszege sedert de 1ste speeldag (2-0 tegen KV Kortrijk), goed voor een virtuele, veilige 13de plaats in het klassement met 1 puntje voorsprong op Cercle Brugge en Lierse en 2 punten op Waasland-Beveren, maar die ploegen moeten alle drie later dit weekend nog in actie komen.