Zulte Waregem gaat de boot in bij Waasland-Beveren

De Waaslanders bezorgden Essevee een bijzonder lastige avond op de Freethiel. Vlak na rust maakte Leye een 1-0-achterstand ongedaan, maar in de slotfase trok een snediger voetballende thuisploeg het laken naar zich toe met zijn tweede en beslissende treffer.

Esseveecoach Francky Dury kon op de Freethiel geen beroep doen op Marvin Baudry (contractuur hamstring) en Chuks Aneke (hinder aan de knie). Mbaye Leye (na zijn hersenschudding) en Formose Mendy verschenen opnieuw in het team. Mendy, voor het eerst dit seizoen aan de aftrap, depanneerde op de voor hem ongewone rechtsbackpositie.

De bezoekers schoten het best uit de startblokken, zonder echt groot gevaar in de Beverse grote rechthoek te creëren. Beveren legde weinig fraais op de mat. Op het halfuur kwam een voorzet vanop rechts goed door, maar de Esseveedefensie verhinderde de Wase topschutter Renaud Emond om af te drukken. Aan de overkant werd een goed gemikte kopbal van Mame Thiam uit de linkerbovenhoek gekopt. Daar kwam de thuisploeg met de schrik vrij.

Mendy ziet sterretjes

Naarmate de eerste helft vorderde werden de Beverse acties snediger. Kort nadat Steeven Langil Mendy sterretjes had laten zien op de rechterkant mocht Olivier Myny plots vrij op doel af. Het jeugdproduct van Zulte Waregem gaf Sammy Bossut geen kans: 1-0.

Nog voor de rust haalde Francky Dury de bleke Mame Thiam naar de kant. Hij werd op rechts vervangen door Jonathan Benteke. Intussen ging de thuisploeg op zijn elan verder. Kort voor rust knalde Erdin Demir het leer van kortbij tegen de lat. Geen 2-0, ook niet toen de aalvlugge Myny opnieuw alleen op Bossut af mocht. Dit keer moest hij te ver uitwijken waardoor de teruggekeerde Jesper Jørgensen, wiens slechte pass deze Beverse kans inleidde, zijn fout nog kon rechtzetten.

Na de pauze snelle gelijkmaker

Waasland-Beveren verzuimde de wedstrijd nog voor de pauze in een beslissende plooi te leggen en dat beklaagde het zich vlak erna. De 500 meegereisde Esseveefans zagen Leye in de 47ste minuut op aangeven van Christophe Lepoint gelijkmaker aantekenen. Leye mocht even later aanleggen voor zijn tweede goal van de avond, maar thuisdoelman Laurent Henkinet keerde zijn poging.

Beveren bleef levensgevaarlijk op de omschakeling. Bijna stak Sammy Bossut hen een handje toe door een ongevaarlijke bal uit zijn handen te laten glippen. En dan moest hét baalmoment voor de goalie uit Oostrozebeke nog komen. In de 81ste minuut zette Langil voor en Bossut liet de kopbal van Zinho Gano onbeholpen glippen: 2-1.

Applausvervanging Myny

Bij Waasland-Beveren kreeg de compleet uit de wedstrijd verdwenen Myny nog een applausvervanging. Hij demonstreerde in de eerste helft een actieradius waarvan de aanvallers bij zijn ex-club voorlopig alleen maar kunnen dromen. De 2-1-stand veranderde niet meer. Conclusie: met 4 op 12 en wedstrijden tegen Club Brugge en KV Oostende in het vooruitzicht zal Zulte Waregem uit zijn pijp moeten komen om deze niet al te denderende start recht te trekken.