Zulte Waregem behaalt verdienstelijke draw op Gent

Essevee ging in de eerste wedstrijd van play-off 1 eerder verrassend 1-1 gelijk spelen in de Ghelamco Arena. Mbaye Leye scoorde de 0-1 voor rust, erna tekende ex-Esseveeër Sven Kums de verdiende Gentse gelijkmaker aan.

Coach Francky Dury behield het vertrouwen in de ploeg die op de laatste speeldag van de reguliere competitie Moeskroen-Péruwelz aftroefde met 3-0. Alleen de geblesseerde Mame Thiam verdween uit het elftal, zijn vervanger heette Marvin Baudry.

Spelend naar de eigen spionkop nam Gent het initiatief, maar dat leverde niet meteen uitgespeelde kansen op. Zulte Waregem verdedigde goed, maar kon zich te weinig tonen in balbezit. Fast forward naar minuut 35 dan maar, toen Mbaye Leye een knappe aanval met voorbereidend werk van Henrik Dalsgaard en Marvin Baudry afrondde: 0-1. Vijf minuten later had Steve De Ridder na een uitstekende pass van Onur Kaya de 0-2 aan de voet, maar hij besloot onbesuisd over de kooi van Matz Sels. Doodzonde voor de bezoekers.

Steppe brengt redding

Kort na rust stond Mbark Boussoufa plots oog in oog met Kenny Steppe, maar de Esseveedoelman haalde het leer uit zijn voeten. Even voor het uur belandde een afgeweken voorzet van Boussoufa pal voor de voeten van Sven Kums. Die aarzelde niet en poeierde de gelijkmaker over Steppe in doel. Alles te herdoen.

Aan de overkant kapte Onur Kaya zichzelf in kansrijke schietpositie, maar Gentverdediger Lasse Nielsen verhinderde dat de bal gevaarlijk op het kader kon afgaan. De partij ging in de tweede helft goed op en neer. Nana Asare knalde van buiten de zestien, maar Steppe voorkwam met een erg puike save de 2-1.

Cordaro met prachtige lob

We waren 67 minuten ver en ook de bezoekers achtten de tijd rijp om zich nog eens te laten opmerken. Alessandro Cordaro probeerde met een prachtig lobje Sels te verschalken, maar twee verdedigers van de thuisploeg brachten redding op de lijn. Opnieuw aan de overzijde bracht Steppe redding op een heet standje waarbij Abdou Diallo in eigen doel dreigde te koppen. Het laatste kwartier was al aangebroken toen diezelfde Steppe ook een ongelukkige interventie van Christophe Lepoint onschadelijk maakte. De Buffalo’s drukten door, maar Danijel Milicevic en Kums misten de kansen. In het slot hield Steppe ook de ingevallen Moses Simon van de 2-1. De Zulte Waregemgoalie mocht zich echt wel tot man van de match kronen. Diep in de toegevoegde tijd liet ook Kums nog de winning goal liggen.