Zulte Waregem alleen leider na zege met het kleinste verschil tegen Standard

Tom Van Houtte

Essevee had aan een kopbaldoelpunt van Timothy Derijck genoeg om de Luikenaren puntenloos huiswaarts te sturen en alleen leider te worden in de eerste voetbalklasse.

‘Never change a winning team’, moet Francky Dury hebben gedacht en dus behield hij het vertrouwen in de ploeg die na de wedstrijden tegen Eupen en Waasland-Beveren een perfect rapport kon voorleggen.

Bij Standard stond Benito Raman op het wedstrijdblad, maar de aanvaller blesseerde zich tijdens de opwarming. Benjamin Tetteh was zijn vervanger in de basiself. De bezoekers versierden het eerste kansje van de wedstrijd, maar het zwakke schot van Matthieu Dossevi verdween in de armen van Sammy Bossut. Nog in de openingsfase dreigde Zulte Waregem via een erg nuttige Alessandro Codordaro en Christophe Lepoint. Op een vrijschop van Brian Hamalainen kopte verdediger Timothy Derijck voor de neus van een verbouwereerde Standar-doelman Jean-François Gillet de 1-0 tegen de touwen. Het tweede competitiedoelpunt al voor de Belg, die overkwam uit de Nederlandse competitie.

Standard teerde op z’n snelheid

Zonder al te veel grote kansen te versieren speelde de thuisploeg een sterke eerste helft, die op slag van rust bijna werd bekroond met de 2-0, maar de kopbal van Marvin Baudry – dit keer op corner van Hamalainen – likte de binnenkant van de paal. En Standard? De Luikenaren teerden vooral op hun snelheid, maar wisten geen raad met de solide Esseveedefensie, die veel meer volwassenheid uitstraalt in vergelijking met vorig seizoen.

Standard treft de paal

In de tweede helft was het lang wachten op doelgevaar, tot aanvoerder Mbaye Leye even na het uur in de duik naast kopte. Een serieus tegenvallend Standard zette pas in minuut 72 nog eens de neus aan het venster, al was daar wat meeval voor nodig. Een afgeweerde bal van Adrien Trebel belandde voor de voet van de ingevallen Farouk Miya, maar die schoot vanuit een scherpe hoek in het zijnet.

Naarmate de tweede helft vorderde liet Zulte Waregem Standard meer in de wedstrijd komen. Goed tien minuten voor het einde leek dat de thuisploeg zuur op te breken. Sammy Bossut haalde een kopstoot uit rechterbenedenhoek en in de rebound trof Dossevi de paal.

Debuut van Oulare

In de slotfase moest Standard nog met tien man verder nadat Tetteh met een blessure van het veld hinkte en de bezoekers al drie wissels hadden doorgevoerd. Bij Zulte Waregem kwam Obbi Oulare nog Christophe Lepoint vervangen. De huurling van Watford vierde zo zijn debuut in het Esseveeshirt. Door het minieme verschil in de score bleef het nog spannend tot het laatste fluitsignaal, maar de 1-0 bleef op het bod en dus is Zulte Waregem minstens een weekje leider in de Jupiler Pro League met het maximum van 9 op 9.