Voorzitters KVK en Essevee: “Wat we met elkaar gemeen hebben? Keihard werken!”

Carl Ballière (links) en Joseph Allijns zijn klaar voor de derby: "Hoewel onze stadions amper 17 kilometer van elkaar liggen, hebben we elk ons eigen DNA." © Olaf Verhaeghe
Philippe Verhaest

Zaterdagavond zal de elektrische spanning boven het Regenboogstadion in Waregem door de komst van KV Kortrijk met enkele voltages de hoogte inschieten. Het voetbalseizoen mag dan nog maar een maand oud zijn, voor beide Zuid-West-Vlaamse clubs staat de derby als een van de belangrijkste wedstrijden van het seizoen te boek. En dat beseffen ook Carl Ballière (58) en Joseph Allijns (61), respectievelijk voorzitter van Essevee en de Veekaa. “We horen elkaar niet zo heel erg veel, maar onze relatie is opperbest.”

Beide heren geven elkaar rendez-vous in de stemmige bistro van het Parkhotel aan het station van Kortrijk. Voor volbloed Kortrijkzaan Joseph Allijns is de pleisterplaats in het hartje van de stad een vertrouwde stek, maar ook voor de preses van Zulte Waregem voelt het hotel vertrouwd aan. Tot vorig seizoen kwam Essevee er regelmatig op afzondering – nu blijven de spelers gewoon op het gloednieuwe oefencomplex en binnen afzienbare tijd verrijst er naast het vernieuwde Regenboogstadion een Waregemse vestiging van het Parkhotel.

Het Kortrijks Handelsbladhttps://www.facebook.com/Het-Kortrijks-Handelsblad-159389887474269/https://www.facebook.comFacebook1281

Dubbelinterview Ballière-Allijns

Zaterdagavond kijken Zulte Waregem en KV Kortrijk elkaar in de ogen. Wij zetten de twee clubvoorzitters al even tegenover elkaar. Joseph Allijns en Carl Ballière, twee sympathieke voetballiefhebbers die kei-hard werken voor hun club.

Lees het dubbelinterview morgen in Het Kortrijks Handelsblad of op kw.be!

Geplaatst door Het Kortrijks Handelsblad op donderdag 7 september 2017

video1.0https://www.facebook.com/159389887474269/videos/1485378244875420/500

Heren, hoe goed kennen jullie elkaar?

Carl: “Goed genoeg om elkaar goeie kennissen te noemen. We hebben een gemeenschappelijke achtergrond, want allebei studeerden we Rechten aan de Gentse universiteit. We liepen er elkaar echter nooit tegen het lijf, want we studeerden met een jaar verschil af.”

Joseph: “Het is Koning Voetbal die ons samenbracht. We horen elkaar niet zo heel erg veel, maar onze relatie is wel opperbest. Tijdens bijeenkomsten van de Pro League of wanneer we tegen elkaar spelen, gaat het er altijd vriendschappelijk aan toe.”

Carl: (knikt) “Wanneer het bestuur van KV Kortrijk naar het Regenboogstadion afzakt, doen we altijd een extra inspanning. Er vallen wel wat plaagstoten langs beide zijden te noteren, maar het wederzijds respect is groot.”

Joseph: “Daar treed ik mijn collega volledig in bij. Al moeten we vanuit KV Kortrijk durven toegeven dat Zulte Waregem net iets verder staat. Een vernieuwd stadion in aanbouw, straks weer Europa in… Chapeau daarvoor. Maar we hebben allebei ons eigen DNA. Onze stadions liggen op amper 17 kilometer van elkaar, maar we varen elk onze eigen koers.”

Leeft de derby bij jullie persoonlijk?

Carl: “Uiteraard. En bij de fans en spelers ook, al heb ik het gevoel dat de onderlinge rivaliteit vroeger net iets intenser was. Maar die wedstrijden tegen KV Kortrijk bieden altijd dat tikkeltje extra. Zaterdag wordt een van de belangrijkste matchen van het seizoen.”

Joseph: “Ik stel trouwens vast dat de derby nu al jaren telkens eerst aan de Gaverbeek wordt gespeeld. En iedere keer in het begin van het seizoen. We moeten de kalendermaker toch eens vragen wat zijn bedoeling daarvan is.” (glimlacht)

Welke onderlinge confrontaties blijven jullie bij?

Joseph: “Ik onthoud vooral het wonderlijke seizoen 2009-2010. Tijdens de reguliere competitie namen we twee keer de scalp van Zulte Waregem en ook in play-off 1 waren we zowel thuis als op verplaatsing de beste. Maar op Waregem voetballen is en blijft een loodzware opdracht. Sindsdien hebben we er nooit meer gewonnen en slechts twee keer gelijk gespeeld.”

Carl: “Laat ons hopen dat die traditie nog een eindje overeind blijft. Maar het omgekeerde gaat ook op: Zulte Waregem heeft het in het Guldensporenstadion altijd lastig.”

Jullie beide spelerskernen vormen een internationale groep. Beseffen zij het belang van de derby?

Carl: “Als voorzitter kom ik nooit tussen in de kleedkamer, een houding die Joseph met me deelt. Maar ik weet goed genoeg dat ze zaterdag op scherp zullen staan. Onze coach én de fans hebben hen al genoeg op het belang ervan gewezen.”

“Een vernieuwd stadion, straks weer Europa in… Chapeau voor Zulte Waregem” – Joseph Allijns

Joseph: “Een goeie profvoetballer moet je niet op zijn plichten wijzen. Ik hoorde ooit het verhaal van een speler bij een club uit 1A die niet wist tegen wie hij in het weekend moest voetballen. Die bewuste club komt ondertussen uit in 1B, ik hoop dus dat iedereen goed weet tegen wie hij zaterdag speelt…”

Dit jaar blijft het opvallend stil, maar de voorbije derby’s werden altijd gesierd met ludieke supportersacties…

Joseph: “Die keer toen enkele supporters van Zulte Waregem een van onze banken in het Guldensporenstadion omtoverden tot een halve boerderij – compleet met échte kippen – vond ik geniaal.”

Joseph Allijns, KV Kortrijk.
Joseph Allijns, KV Kortrijk.© Olaf Verhaeghe

Carl: “Ik kan ook smakelijk lachen om plaatsnaamborden waarop plots Boeregem te lezen valt of KVK’ers die prei op onze middenstip planten. Dat hoort er gewoon bij. En het bewijst ook hoezeer onze fans uitkijken naar de burenstrijd.”

Zouden jullie een competitie zonder elkaar nog kunnen voorstellen?

Carl: “Laat ik het anders zeggen: toen KV Kortrijk weer naar eerste klasse promoveerde, was ik oprecht blij. Liever een goeie buur dan een verre vriend, hé.

Is een fusie tussen beide clubs vandaag nog aan de orde?

Joseph:(blaast)Neen. Het momentum is voorbij. Er hebben plannen op tafel gelegen om één grote Zuid-West-Vlaamse topclub te creëren die pakweg Club Brugge het vuur aan de schenen zou kunnen leggen, maar zowel de regio als de politieke wereld was er niet rijp voor.”

Carl: “Wij zijn ondertussen ons Regenboogstadion al enkele jaren aan het verbouwen en hebben duidelijke afspraken met het stadsbestuur. Essevee blijft voor eeuwig en altijd in Waregem.”

Joseph: “En wij in Kortrijk. Maar ik blijf het een gemiste kans vinden dat de plannen voor één grote club in de regio geen draagvlak hebben gevonden.”

Het Regenboogstadion in Waregem onderging de voorbije jaren een stevige metamorfose, maar hoe staat het met de stadionplannen van KV Kortrijk?

Joseph: “Daar kan ik kort over zijn: het nieuwe stadion komt er. Maar gelet op de fase van de onderhandelingen wens ik hierover liever niet verder te communiceren.”

Bent u gezond jaloers op de accommodatie van de buren?

Joseph: “Ik ben van nature geen jaloers man, maar ik heb wel bewondering voor wat er bij Zulte Waregem gebeurt. Maar een ding is duidelijk: wie over afzienbare tijd niet over een nieuw stadion beschikt, mist de trein.”

Opvallend: in het tussenseizoen vielen er veel onderlinge transfers te noteren. Bryan Verboom en Christophe Lepoint trokken naar Kortrijk, Gertjan De Mets maakte de omgekeerde beweging…

Carl: “Dat bewijst dat we het goed met elkaar kunnen vinden, hé. Maar zo uitzonderlijk is dit niet, hoor. Denk maar aan Aurelio Vidmar en Rudy Ducoulombier in de jaren negentig.”

Joseph, hoe dicht stonden jullie bij een transfer van Mbaye Leye?

Joseph: “Er zijn contacten geweest, maar Leye zag uit respect voor de fans van Zulte Waregem een transfer naar KVK niet zitten. Hij besefte ook dat KV Kortrijk een ideale club voor hem was. Mbaye zou zelfs niet moeten verhuizen. Maar zijn beslissing, ingegeven door het respect voor de supporters van Essevee, moet je respecteren. Het siert hem.”

Carl: “Voor ons is Mbaye Leye een afgesloten hoofdstuk. Hij was de afgelopen twee seizoenen erg belangrijk voor ons, alleen de laatste zes weken bij Essevee waren iets minder. Maar zijn vele verdiensten voor ons zullen we blijven waarderen. Mbayes vertrek heeft ons de kans geboden om dit seizoen de ploeg wat te verjongen, iets wat ons momenteel geen windeieren legt. Ik wens Mbaye Leye dit seizoen een pak goals toe. Alleen tegen ons mag hij niet scoren.” (schatert)

De voorbije seizoenen haalde SV Zulte Waregem een pak mooie resultaten, terwijl KV Kortrijk het lastig had. Volgt de ommekeer dit seizoen?

Joseph: “De voorbije twee seizoenen hebben we moeten vechten om op sportief vlak te overleven, dat klopt. Het verlies van Yves Vanderhaeghe met de volledige technische staf in mei 2015 was een heel harde klap voor de club. Pas nu zijn we hiervan aan het herstellen. De huidige technische staf bewijst echter dag na dag met hard werken dat de sportieve heropbouw is aangevat.”

“Ik was indertijd oprecht blij toen KV Kortrijk naar eerste klasse promoveerde” – Carl Ballière

SV Zulte Waregem is in handen van streekgenoten, KV Kortrijk is sinds goed twee jaar eigendom van de Maleisiër Vincent Tan. Hoe groot is die man zijn invloed?

Joseph: “Meneer Tan is eigenaar en kan beslissen. Maar wij managen de club als voorheen. Uiteraard is er contact en hij heeft vertrouwen in de mensen die de club leiden.”

Carl: Bij ons liggen de kaarten uiteraard iets anders. Tony Beeuwsaert is hoofdaandeelhouder en zetelt ook in de raad van bestuur. De overige aandelen zijn over de andere bestuursleden verspreid. Eigenaarschap en leiding liggen dus erg kort bij elkaar. Maar in het hedendaagse voetbal zijn nu eenmaal tal van clubs in buitenlandse handen.”

Joseph:Buitenlandse investeerders heb je in elke competitie. In het normale dagelijkse ondernemen heb je ook overnames. Zaak is dat we moeten waken over de ziel van onze club.”

Waar hebben jullie bij elkaar bewondering voor?

Carl: “Ik vind het Guldensporenstadion een erg gezellige plek. Er hangt altijd elektriciteit in de lucht. En je zit er ook zo dicht op het veld.”

Joseph: “De sportieve resultaten van Zulte Waregem zijn erg mooi. Twee keer de Beker van België gewonnen, vice-kampioen, straks weer een Europese herfst. Onze collega’s mogen terecht trots zijn op wat ze verwezenlijkt hebben.”

Carl Ballière, SV Zulte Waregem.
Carl Ballière, SV Zulte Waregem.© Olaf Verhaeghe

Carl: “Mooie woorden. Maar ik denk dat beide clubs ook erg veel met elkaar gemeen hebben. We komen allebei van ver. Pakweg vijftien jaar geleden speelden we nog tegen elkaar in derde klasse, nu zijn we vaste waarden op het hoogste voetbaltoneel van het land. Er beweegt in beide clubs veel.”

Joseph: “Bijvoorbeeld onze jeugdwerking heeft de voorbije vijf jaar stappen vooruit gezet. We hebben in Oost- en West-Vlaanderen een tiental techniekscholen op poten gezet, ons netwerk is fel uitgebreid… En dat lukt alleen maar met keihard werken.”

Carl: “Dát is onze grootste gemeenschappelijke factor: elke dag opnieuw tot het uiterste gaan. Eigen aan de streek, zeker? Vergeet niet dat we begin deze eeuw allebei financieel ten dode opgeschreven waren. Nu zijn zowel Kortrijk als Zulte Waregem springlevend.”

Volgende donderdag snijdt Zulte Waregem thuis tegen Nice zijn derde Europese campagne aan. Hoe staat de voorzitter van KV Kortrijk daar tegenover?

Joseph: “Ik hoop echt dat ze minstens hun drie thuiswedstrijden winnen. Al was het maar voor de Europese coëfficiënt van België, want naast Zulte Waregem is enkel nog Anderlecht Europees actief. Ik ben trouwens van plan om enkele matchen mee te pikken. En als Carl een goeie gids nodig heeft in Rome, wil ik hem gerust begeleiden. Ik ga er vrijwel jaarlijks met vakantie.” (knipoogt)

Is een Europees avontuur met Kortrijk een stille droom?

Joseph: “Laat ons wel wezen: wij ambiëren sportieve stabiliteit. Europese ambities zullen we niet snel uitspreken. Al leeft de Beker van België wel bij ons. In 2012 verloren we nipt van Lokeren (het werd 1-0, red.) en Zulte Waregem bewees vorig seizoen nog maar eens dat het de kortste weg naar Europa is.”

Carl:: “Capellen, Geel, Sint-Truiden, Eupen en Oostende: dat was ons parcours richting poules van de Europa League. Veel korter kan het traject naar een Europees avontuur inderdaad niet zijn.”

KVK en Essevee zijn met Joseph Allijns en Mieke De Clercq allebei vertegenwoordigd binnen het Uitvoerend Comité van de Koninklijke Belgische Voetbalbond. Hoe belangrijk is het voor ‘kleinere’ clubs om daar een stem te hebben?

Joseph: “Het gaat niet zozeer om het belang van de eigen club, wel om er mee de toekomst van ons Belgisch voetbal te bepalen. De hervorming naar 1A en 1B heb ik samen met Johan Plancke van KSV Roeselare bewerkstelligd en nu ijver ik om de amateurclubs meer waardering te geven. Ik heb trouwens altijd op de steun van Zulte Waregem binnen de KBVB kunnen rekenen. Mooi.”

Carl: “Dat is toch logisch? Beter die goeie buur dan die verre vriend, hé…”

Tot slot: wat is jullie pronostiek voor zaterdag?

Carl:(vastberaden) Het wordt 2-0, maar ik verwacht een erg moeilijke match.”

Joseph: “Onze reeks zonder winst in Waregem duurt nu al zeven jaar. Hoe langer die duurt, hoe dichter we bij het einde ervan komen… Ik heb er het volste vertrouwen in dat we zaterdag de reeks verliespartijen op Essevee kunnen keren.”

Met Teddy Chevalier aan het kanon?

Joseph:(lacht) “Wie weet… Het is me eender wie scoort. Zolang de Veekaa maar de drie punten meeneemt naar Kortrijk!”

Hoe goed kennen de buren elkaar?

Hoe goed kennen beide voorzitters elkaars club? Wij vuurden vijf pittige vragen op hen af.

Joseph Allijns

Wie scoorde tijdens de Europese campagne van 2006-2007 de aansluitingstreffer op Lokomotiv Moskou en beukte zo mee de poort richting poules van de toenmalige UEFA Cup open?

“Wat een binnenkomer! Ik denk Nathan D’Haemers.” (Fout: Jonas Vandermarliere)

Wie scoorde de winnende penalty tijdens de bekerfinale tegen KV Oostende?

“Misschien De fauw? Ah, die deed zelfs niet mee.” (Fout: Brian Hamalainen)

Wat was de grootste nederlaag van KV Kortrijk op Zulte Waregem?

“Die zal ik niet snel vergeten: 5-1, in april 2009.” (Correct)

Welke ex-Zulte Waregemspeler verwijderde er ooit een eend van het veld?

“Makkelijk: Habib Habibou.” (Correct)

In het seizoen 1985-1986 speelde Essevee één Europese thuismatch in het stadion van Kortrijk. Tegen wie?

“Het was een Duitse ploeg… FC Keulen!” (Correct)

Carl Ballière

Hoeveel keer wist KV Kortrijk op het veld van SV Zulte Waregem te winnen?

“Ik gok op twee keer.” (Fout: drie maal. Op 12 september 2009 werd het 0-2, op 4 december 2009 won KVK weer met 0-2 en op 8 mei 2010 werd het 1-2).

Hoe heet het illustere fanlokaal aan de rand van het oefenveld van het Guldensporenstadion?

“Geen flauw idee. De Viking, of zo? (Fout: De Kouter)

Naar welke bekende ex-speler is de staantribune van KVK vernoemd?

(denkt lang na) “Dat kan alleen maar Bo Braem zijn.” (Correct)

Wat is het stamnummer van KV Kortrijk?

“Ik denk 17.” (Fout: 19)

Het hoeveelste seizoen beleeft KVK sinds zijn terugkeer momenteel in eerste klasse?

“Dat is eenvoudig: hun tiende seizoen.” (Correct)

Hoe goed kennen de buren elkaar?

Hoe goed kennen beide voorzitters elkaars club? Wij vuurden vijf pittige vragen op hen af.

Joseph Allijns

Wie scoorde tijdens de Europese campagne van 2006-2007 de aansluitingstreffer op Lokomotiv Moskou en beukte zo mee de poort richting poules van de toenmalige UEFA Cup open?

“Wat een binnenkomer! Ik denk Nathan D’Haemers.” (Fout: Jonas Vandermarliere)

Wie scoorde de winnende penalty tijdens de bekerfinale tegen KV Oostende?

“Misschien De fauw? Ah, die deed zelfs niet mee.” (Fout: Brian Hamalainen)

Wat was de grootste nederlaag van KV Kortrijk op Zulte Waregem?

“Die zal ik niet snel vergeten: 5-1, in april 2009.” (Correct)

Welke ex-Zulte Waregemspeler verwijderde er ooit een eend van het veld?

“Makkelijk: Habib Habibou.” (Correct)

In het seizoen 1985-1986 speelde Essevee één Europese thuismatch in het stadion van Kortrijk. Tegen wie?

“Het was een Duitse ploeg… FC Keulen!” (Correct)

Carl Ballière

Hoeveel keer wist KV Kortrijk op het veld van SV Zulte Waregem te winnen?

“Ik gok op twee keer.” (Fout: drie maal. Op 12 september 2009 werd het 0-2, op 4 december 2009 won KVK weer met 0-2 en op 8 mei 2010 werd het 1-2).

Hoe heet het illustere fanlokaal aan de rand van het oefenveld van het Guldensporenstadion?

“Geen flauw idee. De Viking, of zo? (Fout: De Kouter)

Naar welke bekende ex-speler is de staantribune van KVK vernoemd?

(denkt lang na) “Dat kan alleen maar Bo Braem zijn.” (Correct)

Wat is het stamnummer van KV Kortrijk?

“Ik denk 17.” (Fout: 19)

Het hoeveelste seizoen beleeft KVK sinds zijn terugkeer momenteel in eerste klasse?

“Dat is eenvoudig: hun tiende seizoen.” (Correct)

Hoe goed kennen de buren elkaar?

Hoe goed kennen beide voorzitters elkaars club? Wij vuurden vijf pittige vragen op hen af.

Joseph Allijns

Wie scoorde tijdens de Europese campagne van 2006-2007 de aansluitingstreffer op Lokomotiv Moskou en beukte zo mee de poort richting poules van de toenmalige UEFA Cup open?

“Wat een binnenkomer! Ik denk Nathan D’Haemers.” (Fout: Jonas Vandermarliere)

Wie scoorde de winnende penalty tijdens de bekerfinale tegen KV Oostende?

“Misschien De fauw? Ah, die deed zelfs niet mee.” (Fout: Brian Hamalainen)

Wat was de grootste nederlaag van KV Kortrijk op Zulte Waregem?

“Die zal ik niet snel vergeten: 5-1, in april 2009.” (Correct)

Welke ex-Zulte Waregemspeler verwijderde er ooit een eend van het veld?

“Makkelijk: Habib Habibou.” (Correct)

In het seizoen 1985-1986 speelde Essevee één Europese thuismatch in het stadion van Kortrijk. Tegen wie?

“Het was een Duitse ploeg… FC Keulen!” (Correct)

Carl Ballière

Hoeveel keer wist KV Kortrijk op het veld van SV Zulte Waregem te winnen?

“Ik gok op twee keer.” (Fout: drie maal. Op 12 september 2009 werd het 0-2, op 4 december 2009 won KVK weer met 0-2 en op 8 mei 2010 werd het 1-2).

Hoe heet het illustere fanlokaal aan de rand van het oefenveld van het Guldensporenstadion?

“Geen flauw idee. De Viking, of zo? (Fout: De Kouter)

Naar welke bekende ex-speler is de staantribune van KVK vernoemd?

(denkt lang na) “Dat kan alleen maar Bo Braem zijn.” (Correct)

Wat is het stamnummer van KV Kortrijk?

“Ik denk 17.” (Fout: 19)

Het hoeveelste seizoen beleeft KVK sinds zijn terugkeer momenteel in eerste klasse?

“Dat is eenvoudig: hun tiende seizoen.” (Correct)