Stan Van den Buijs nieuwe scout bij Zulte Waregem

Stan Van den Buijs. (Foto BVC)
Christof Decraene

De 61-jarige in Lier wonende voetbalfreak werkte tot juli 2017 bij Club Brugge, maar voerde sinds november vorig jaar opdrachten uit voor Essevee en droeg al een stevig steentje bij tot de aantrekking van de recente aanwinsten.

Stan Van den Buijs bouwde als speler een mooie carrière uit bij Antwerpse clubs zoals Berchem, Lierse, KV Mechelen en Germinal Ekeren. Hij speelde ook bij RWDM. In 1996 ging hij als trainer aan de slag bij Rita Berlaar en later ook bij FC Schoten, maar zijn grootste successen vierde hij als assistent-trainer van Michel Preud’homme. Dat leverde hem een mooie erelijst op.

Samen met Michel mocht ik twee titels (bij Standard en Club Brugge, red.) en twee bekers (AA Gent en Club Brugge, red.) vieren. Tussendoor had ik voor Michel ook als scout gewerkt bij Al-Shabab. Dat waren natuurlijk fantastische jaren, die afgesloten werden toen ‘MPH’ na afloop van het seizoen 2016-17 vertrok bij Club en voor een sabbatjaar opteerde. Als ik echt had gewild, had ik wel bij Club kunnen blijven, maar eigenlijk wou ik niet verlengen. Ik was toe aan iets nieuws.”

Hoe ben je bij Essevee beland?

“In november van vorig jaar werd ik gecontacteerd door Essevee. Ik raakte al snel overtuigd van het potentieel van deze club na een goede babbel met Eddy Cordier, Francky Dury en Toon Mertens. Daarop ging ik aan de slag op deeltijdse basis, maar mijn nieuwe omgeving beviel me meteen uitstekend. Akkoord, Zulte Waregem heeft momenteel misschien nog niet de uitstraling van een topclub, maar de club ademt ambitie. Op sportief vlak hebben ze de jongste jaren al het een en ander bewezen, maar ook extrasportief wil Essevee vooruit. Kijk maar naar hoe het stadion de voorbije jaren al is gemoderniseerd. Bovendien is spelerscouting echt een stokpaardje van mij, het is iets wat ik super graag doe. Bij mijn vorige clubs werd ik vooral ingeschakeld voor wedstrijdscouting, maar op de duur ken je de Jupiler Pro League door en door. Deze nieuwe functie geeft me de kans nieuwe competities, clubs en vooral spelers te leren kennen. Het is een job waarin je erg vaak onderweg bent, maar dat schrikt me niet af.”

Zulte Waregem heeft niet de uitstraling van een topclub, maar de club ademt wel ambitie

Hoe ga je te werk als je een nieuwe speler wil aantrekken?

“De tijd is voorbij dat je eerst gewoon enkele dvd’s bekeek en vervolgens de speler live ging bekijken. Tegenwoordig zijn er dermate veel hulpmiddelen en scoutingsites, dat je een speler al vrij goed kan beoordelen zonder hem aan het werk te hebben gezien. Ook op dat vlak wordt de scoutingcel bij Essevee overigens erg goed gesteund. Uiteraard blijft het belangrijk om een speler live aan het werk te zien tijdens een wedstrijd, maar door de nieuwe aanpak kan je dat veel gerichter doen, waardoor je veel overbodige (verplaatsings)kosten vermijdt.

Je hebt zelf twee voetballende zonen. Hoe vaak kan je hen ‘scouten’?

“Gianni speelt bij FC Duffel, in de derde klasse. Dario is aan de slag als linksvoetige centrale verdediger bij Heracles in de Nederlandse eredivisie. Het grappige is dat hij vorig jaar even in beeld was bij Zulte Waregem. Op dat moment werkte ik hier nog niet. Ik vermoed dat hij ooit wel in de Jupiler Pro League terecht zal komen. Ik probeer hen zo regelmatig mogelijk te zien spelen, maar ze snappen dat mijn werk voor Essevee op de eerste plaats komt.”

Je was zelf ooit hoofdtrainer en assistent-trainer, nu werk je uitsluitend als scout. Wil je graag ooit weer terug naar een functie als (hoofd)coach?

“Neen, dat is voltooid verleden tijd. Opnieuw met Michel bij Standard beginnen, is overigens nooit aan de orde geweest, omdat ik me hier prima voel. Niet vergeten dat ik al 61 ben, maar vooral: ik doe mijn nieuwe functie veel te graag. In het voetbal ben je nooit zeker, maar ik zie het perfect zitten om hier lang te blijven. Ik voel me gerespecteerd en word, net als de andere scouts, sterk betrokken bij de aanwerving van nieuwe spelers. Daar durven we wel eens stevig over discussiëren, maar dat is heel normaal: een speler aantrekken is een dure investering. Je kan je daarin niet veel missers permitteren. Op dat vlak ben ik er overigens vrij gerust in voor Essevee dit seizoen: de nieuwe jongens hebben allemaal hun kwaliteiten. We weten dat het budget voor versterkingen beperkt is, maar dat nodigt ons uit om creatief te zijn. De club zet vooral in op jong talent met progressiemarge. Tot nu toe waren dat vooral buitenlanders. Uiteraard speuren we altijd naar Belgische raspaardjes, maar die kosten tegenwoordig handenvol geld.”

Opnieuw met Michel Preud’homme bij Standard beginnen is nooit aan de orde geweest, want ik voel me hier prima

Wat mogen de supporters verwachten van Florian Tardieu, de meest recente aanwinst?

“Hij komt van de Franse tweedeklasser Sochaux, waar hij kapitein was. Tardieu heeft heel wat potentieel om verder uit te groeien tot een sterke verdedigende middenvelder. Hij heeft een prima traptechniek, verrast soms met een stevig afstandsschot en is vooral een winnaar ‘pur sang’. De club wilde hem eigenlijk al tijdens de wintermercato halen. We zijn blij dat het gelukt is om hem eindelijk binnen te halen.”

Kom je ook in de streek wonen?

“Dat hoeft niet, ik blijf in Lier wonen. Mijn nieuwe job laat toe om veel van thuis uit te werken, al zal ik wekelijks zeker ook een tot twee dagen in Waregem actief zijn. Dat biedt me de kans om regelmatig eens een training mee te pikken.”