Scheidsrechter Delferière boeman na Waregems verlies tegen Westerlo

Met de hulp van de man in het zwart maakte Westerlo in het Regenboogstadion een 1-0-achterstand ongedaan. Het won nog met 1-3-cijfers. Wel moet gezegd dat Essevee een draak van een eerste helft speelde tegen de Kemphanen.

Zulte Waregem begon aan het duel tegen Westerlo met exact hetzelfde elftal waarmee het vorige week met 1-3 ging winnen op het veld van Waasland-Beveren. Voor de aftrap werd net als op de Freethiel een minuut stilte ter nagedachtenis van de verongelukte Junior Malanda in acht genomen.

Wie verwacht had dat Essevee meteen zelf het heft in handen zou nemen op zoek naar de driepunter van de definitieve redding en misschien nog een appel uit de play-off1-kast kwam bedrogen uit. De eerste helft werd zowat volledig door de bezoekers gedomineerd en de thuisploeg mocht vooral rond het halfuur van geluk spreken. Mbaye Diagne, de huurling van Juventus die debuteerde voor Westerlo, kwam na een knappe voorzet van Jarno Molenberghs oog in oog te staan met Sammy Bossut, maar hij zette de bal onbegrijpelijk tegen de paal. Veel meer dan een gemeten voorzet van Alessandro Cordaro, die net voor de neus van de mee opgerukte Bryan Verboom in corner werd gezet, kon Zulte Waregem in de eerste 45 minuten niet tegenover een handvol Westelse kansen stellen.

Vooral het centrale middenveld – met een weinig eervolle vermelding voor Jesper Jørgensen en Mo Messoudi – deelde in de malaise. En toch, en toch ging Zulte Waregem met een voorsprong de rust in. Daarvoor had het genoeg aan één geslaagde actie: een pass van Ghislain Gimbert die vanuit een scherpe hoek werd afgerond door Cordaro. Die 1-0 was zijn tweede goal in evenveel weken voor zijn nieuwe werkgever. Aan de overkant had Diagne meteen de stand in evenwicht kunnen brengen, maar de donkere spits viseerde dit keer Bossut.

Thuisploeg scherper uit de kleedkamer

Zulte Waregem kwam een pak scherper uit de kleedkamer. De bezoekende doelman Koen Van Langendonck verhinderde in de 53ste minuut de 2-0 van Messoudi. Vier minuten eiste scheidsrechter Delferière een bedenkelijke hoofdrol voor zich op. Hij bedacht Gimbert met een tweede gele kaart voor een zuivere tackle op de bal. De bank van Essevee en het thuispubliek reageerden furieus, maar dat veranderde niets aan de uitsluiting van de Franse spits.

Kort na het uur nog eens een kans voor Diagne namens Westerlo, maar zijn afgeweken schot ging ruim naast. En toch zou het nog de avond van de bezoekende spits worden. In minuut 70 dook hij weer voor Bossut op en dit keer toonde hij zich wel trefzeker: 1-1. Nauwelijks 1 minuut later scoorde de Ivoriaan al de 1-2. Wat een koude douche voor Zulte Waregem! Vijf minuten voor affluiten liet Diallo tegen een ontredderd Essevee de 1-3 liggen, Nils Schouterden trof wel raak. Door deze nederlaag is Zulte Waregem nog altijd niet zeker van het behoud.