Rudy Ducoulombier verwacht spannende derby tussen Zulte Waregem en KV Kortrijk

Rudy Ducoulombier speelde vier seizoenen voor KV Kortrijk en twee voor Zulte Waregem. (Foto HVM)
Christof Decraene

Wedstrijden tussen Zulte Waregem en KV Kortrijk zorgen altijd voor extra ambiance. Dit keer hangt er nog wat meer pigment aan vast, aangezien beide teams op een onderlinge strijd voor groepswinst in play-off 2 afstevenen. Rudy Ducoulombier speelde destijds bij beide clubs als centrale verdediger.

De intussen 54-jarige Lauwenaar blikt met gemengde gevoelens terug op zijn periode als speler bij KV Kortrijk. “Ik was bij de Kerels aan de slag tussen 1988 en 1992. De eerste twee jaar combineerde ik dat nog met een fulltime administratieve functie. Vooral het eerste seizoen was super. Met kleppers als Lorenzo Staelens, Foeke Booy en Michel Dewolf en Georges Leekens als coach eindigden we mooi in de subtop. Helaas vertrok ik er in mineur, nadat we gedegradeerd waren. Vechten tegen de degradatie is het moeilijkste wat een voetballer kan meemaken: het is een stresserende periode waar je in een neerwaartse spiraal belandt, met het gevoel dat alles tegenslaat. Dat geeft je een heel slecht gevoel.”

Het was een ervaring die zich spijtig genoeg herhaalde bij – toen nog – SV Waregem?

“Klopt, ik speelde er twee seizoenen. Ook daar kende ik een fantastisch eerste seizoen, met in de ploeg prima voetballers zoals Hendrie Krüzen, Aurelio Vidmar, Florian Urban, Patrick Teppers en Jean-Marie Abeels. We dwongen toen zelfs Europees voetbal af. Het jaar nadien zagen we de donkere kant van de medaille. Vervolgens speelde ik nog bij Seraing, RU Liègeoise en Sint-Truiden. Daarna ben ik uit het voetbal verdwenen. Ik voelde me nooit geroepen om coach te worden, een microbe die wel prominent aanwezig was bij Lorenzo Staelens en Hein Vanhaezebrouck, mannen die ik ken van mijn jeugdjaren bij KWSC Lauwe. Sinds vijf jaar ben ik bestuurslid bij mijn moederclub, ik volg er onder meer de sponsordossiers op.”

Ik ben de leden van de technische staf van KVK vorige week gaan feliciteren voor hun mooie remonte

Welke band heb je nog met beide clubs?

Ik zie zelden nog een match in het stadion, volg de Jupiler Pro League vooral via samenvattingen op televisie en krantenartikels. Uiteraard heb je wat extra aandacht voor je ex-clubs, maar ik volg alles eerder neutraal. Mijn oudste zoon Xander (25) is KVK-supporter, terwijl ik merk dat de liefde voor het voetbal stilaan ook mijn jongste zoon Alex (8) te pakken heeft.”

Met welk gevoel heb je de prestaties van KVK gevolgd?

“Onder Yannis Anastasiou kenden ze een voortreffelijke start, daarna stortte alles als een kaartenhuisje in elkaar. Het werk dat de nieuwe technische staf vervolgens heeft gerealiseerd, is echt vakmanschap. Via enkele gerichte positiewissels kregen Glen De Boeck en co exact dezelfde spelers weer aan het voetballen. Het is zonde dat ze op een haar na play-off 1 hebben gemist. Ik ben hen vorige week tijdens een training gaan feliciteren met die prestatie. Dat was meteen het ideale moment om even bij te praten met Lorre en met Wouter Vrancken. Met de Limburger speelde ik nog samen bij Sint-Truiden.”

Hoe evalueer je de prestaties van Zulte Waregem?

“Net als KVK hebben ze een heel eigenaardig seizoen beleefd. Ze startten in overdrive, tot ze die dramatische reeks van 4 op 39 hebben neergezet. Plots dreig je tegen de degradatie te moeten vechten, maar gezien hun kwaliteiten heb ik er eigenlijk nooit aan getwijfeld dat ze zich zouden redden. In mijn ogen was Eupen een vogel voor de kat, maar in voetbal moet je met elk scenario rekening houden, zoals ze nu helaas aan den lijve ondervinden bij KV Mechelen.”

Soit, na Nieuwjaar hebben de ‘Boeren’ zich uitstekend herpakt. Vooral aan Hamdi Harbaoui hebben ze veel te danken. Met een spits van dat kaliber in je ploeg kan je zelfs in mindere wedstrijden alsnog het laken naar je toe trekken.”

Zowel Essevee als KVK hebben de ambitie om het laatste Europees ticket te bemachtigen, maar zijn ze daar wel klaar voor?

“Ik gun het hen van harte, maar heb er toch stevige twijfels over. Zelfs als Essevee of KVK hun poule winnen en daarna de winnaar van de andere groep verslaan, schat ik hun kansen in de finale tegen de deelnemer uit play-off 1 niet hoog in, temeer dat duel beslecht wordt in één wedstrijd op het veld van hun tegenstander. Welke ploeg de meeste kansen maakt? Ik heb te weinig zicht op de sterkte van beide kernen om die vergelijking te durven maken, maar volgens mij zijn ze redelijk aan elkaar gewaagd.”

In welke mate kan de derby van vrijdagavond in Waregem al doorslaggevend zijn?

De ploeg die na die wedstrijd al een kloofje kan slaan in het klassement, is natuurlijk in het voordeel. Aangezien er nadien nog vijf matchen volgen, zal het nog te vroeg zijn voor een definitieve beslissing. Het team dat na dit weekend aan de leiding staat, geniet natuurlijk nog altijd van een belangrijk mentaal voordeel. Een prognose maken is altijd moeilijk, maar een 2-2-gelijkspel zou mooi zijn. Ik zie goalgetters Teddy Chevalier en Hamdi Harbaoui wel hun goaltje meepikken. Sowieso wordt het boeiend om volgen!”