Rode kaart en penaltyfout leiden tot afstraffing voor Zulte Waregem tegen Anderlecht

Het zwaartepunt van deze topper, die er eigenlijk nooit een was, lag net voor rust: Mbaye Leye kreeg twee gele kaarten en dus rood onder de neus geschoven voor protest na een voor Anderlecht gefloten penalty. Defour kende geen genade, nadat eerder al Okaka voor de 0-1 had gezorgd. Diezelfde Okaka en West-Vlaming Dendoncker brachten de 0-4-eindstand op het scorebord.

Christophe Lepoint (neus) en Bryan Verboom (buikspieren) werden bij Zulte Waregem niet fit bevonden en ook Stephen Buyl en Mame Thiam verloren hun basisplaats ten opzichte van de verlieswedstrijd op Charleroi. In hun plaats kwamen Cédric D’Ulivo, Steve De Ridder, Chuks Aneke en Nikola Storm in het elftal.

Anderlecht nam de beginfase voor zijn rekening en Essevee mocht al na 4 minuten van geluk spreken dat Stefano Okaka ter hoogte van de penaltystip zijn controle miste. De blessure van defensieleider Joël Sami na amper 10 minuten was de voorbode van nog meer onheil en we waren nog geen kwartier ver toen ons vermoeden bewaarheid werd: Okaka kopte op assist van Dennis Praet heel fraai de 0-1 tegen de touwen.

De thuisploeg antwoordde met een goede voorzet van Onur Kaya, maar De Ridder twijfelde van dichtbij tussen koppen en trappen en weg kans. In de 20ste minuut testte een infiltrerende Imoh Ezekiel de reflexen van Sammy Bossut, maar de Esseveegoalie stond pal.

Zulte Waregem zocht, maar vond niet snel een recept om een controlerend Anderlecht uit verband te spelen. Kort na het halfuur probeerde Kaya met een bal over de bezoekende defensie Mbaye Leye te bedienen, maar Silvio Proto stak er nog snel een handje tussen. Kort voor rust werd het opnieuw erg warm aan de overzijde, maar Bossut ging opnieuw goed plat, dit keer op een uithaal van Praet.

Op slag van rust gingen de poppen aan het dansen in het strafschopgebied van Zulte Waregem. Marvin Baudry haalde met een onnodige tackle Ezekiel onderuit en scheidsrechter Bart Vertenten wees zonder aarzelen naar de stip. Tot overmaat van ramp voor de thuisploeg werd Mbaye Leye met rood van het veld gestuurd. Eerst kreeg hij geel voor protest tegen de arbiter en vervolgens omdat hij Steven Defour bij het nemen van de strafschop verbaal uit evenwicht probeerde te brengen. Maar Defour verbande het paars-witte penaltyspook en zette de 0-2 op het bord. Een weliswaar redelijk onmachtig Essevee mocht zich een klein beetje bekocht voelen vanwege de optelsom van twee lichte gele kaarten voor Leye en vooral door het feit dat Vertenten eerder in de eerste helft de ogen sloot voor een duidelijke fout op Storm in de zestien.

Met tien tegen elf stond Zulte Waregem in de tweede helft voor een onmogelijke taak, zeker toen Okaka in de 52ste minuut eenvoudig een flankvoorzet kon binnentikken: 0-3. Met de moed der wanhoop probeerde het thuis nog ongeslagen Essevee er nog iets van te maken en bijna lukte de ingevallen Thiam de eerredder. Zijn poging, na een misverstand tussen Kara Mbodj en doelman Proto, strandde echter in het zijnet. Kort na het uur verzuimde Ezekiel om de thuisploeg na een mooie paars-witte aanval helemaal af te maken. Even later eiste Bossut de aandacht op door twee keer volledig naast de bal te grijpen, gelukkig voor de thuisploeg zonder extra schade als gevolg.

7 tegengoals in laatste 2 wedstrijden

Van dan af kabbelde de wedstrijd rustig naar zijn einde. Anderlecht controleerde en Zulte Waregem kwam niet verder meer dan enkele speldenprikken. Zo sloot de ingevallen Alessandro Cordaro in de 84ste minuut een niet onaardige rush met een trap naast de kooi van Proto af. Kort voor inrukken stak Leander Dendoncker het mes nog wat dieper in de Esseveewonde. Hij maakte Jesper Jørgensen het leer afhandig en wipte koelbloedig de 0-4 over Bossut. Zulte Waregem incasseerde de voorbije 2 wedstrijden 7 goals en valt terug naar een 6de plaats in het klassement. Hoger hoort het op dit moment niet thuis.