RETRO Stijn Meert flopte bij Anderlecht maar deed Brusselaars jaren later met Zulte Waregem paars en wit kleuren

Tom Van Houtte

Zondag ontvangt Zulte Waregem in het Regenboogstadion RSC Anderlecht op de tweede speeldag van play-off 1. Ruim anderhalf decennium geleden maakte Stijn Meert, nu beloftetrainer bij Essevee, de dienst uit in de A-kern van paars-wit, maar spelen deed hij zo goed als nooit in het Constant Vanden Stockstadion. Een terugblik.

Anderlecht is in de lente van 1999 koortsachtig op zoek naar een flankspeler met een voorzet die doet terugdenken aan de gloriedagen van Frank Vercauteren. “Dus hadden ze zich van speler vergist”, lacht Meert, die wordt weggekocht bij KV Kortrijk. “Vercauteren, in die periode assistent van Aimé Anthuenis, deed er wel alles aan om zijn kennis over te brengen. Mij en Tom Soetaers nam hij regelmatig apart om onze techniek van passing en centers te verbeteren. Ik leerde veel bij, maar dat niveau heb ik nooit gehaald, want de voorzetten die Vercauteren trapte waren echt waanzinnig. Ik denk dat hij voeten had die zo krom waren dat hij meer schwung en kracht dan eender wie op een bal kon zetten. Zijn harde slingerbal kwam altijd aan.”

0-6-winst in Kortrijk

Nog een geluk dat de training één grote leerschool is, want de heilige grasmat van het Constant Vanden Stockstadion mag Meert zelden of nooit betreden. Een zeldzame invalbeurt wordt hem gegund tijdens een wedstrijd voor de slechts enkele jaren levensvatbare Nissan Cup : 0-6-winst op het veld van… KV Kortrijk. “Compleet vergeten”, lacht Meert, “maar die competitie had amper waarde. Ik kan me eigenlijk geen minuut speeltijd voor de geest halen. Op AA Gent stond ik wel eens klaar om Alin Stoica te vervangen, maar de bal wou in die laatste vijf minuten van de wedstrijd maar niet buiten rollen. Ik werd gek aan de zijlijn, zeker toen de scheidsrechter affloot. Ik had lang genoeg gewerkt voor die ene beloning…”

Moordende concurrentie

Zestien jaar later overheerst bij Stijn Meert nuchterheid over zijn Brussels avontuur. “De concurrentie was met ploeggenoten als Didier Dheedene, Bart Goor, Marc Hendrikx en Tomasz Radzinski moordend. Vergeet niet dat het de lichting was waarmee ze in de Champions League stuntten tegen Manchester United, Lazio Roma en Real Madrid. Ik was een bedeesd ventje in het gezelschap van vedetten als Zetterberg, Scifo, Jan Koller en Lorenzo Staelens, jongens van wie ik enorm onder de indruk was. Profs tot en met, die met poepchique wagens de spelersparking opreden. Aangezien ik in een appartementje op nauwelijks vijfhonderd meter van het stadion woonde, nam ik de fiets naar de trainingen. Iedereen keek raar op, maar ik vond dat de normaalste zaak van de wereld.”

Beeld uit de 4-0-winst van Zulte Waregem tegen Anderlecht: Stijn Meert wordt op de hielen gezeten door Nicolas Frutos.
Beeld uit de 4-0-winst van Zulte Waregem tegen Anderlecht: Stijn Meert wordt op de hielen gezeten door Nicolas Frutos.© BELGA

In de zomer van 2002 ruilt Stijn Meert het Anderlechtshirt voor dat van Zulte Waregem, toen nog een tweedeklasser. Zes jaar later, op 19 oktober 2008, trakteren hij en Essevee paars-wit op zijn zwaarste nederlaag in meer dan 8 jaar. Op het einde van die zondagavond flikkert 4-0 op het scorebord van het Regenboogstadion. Het trotse Anderlecht kleurt paars en wit. Meert teerde naar eigen zeggen niet op revanchegevoelens. “Nooit gehad omdat ik altijd correct behandeld werd door Anderlecht. Ik speelde trouwens ook niet mijn beste wedstrijd, maar dat was nooit het geval met Marcin Wasilewski als rechtstreekse tegenstander. Een beest, die ‘Wasyl’, waardoor ik doorgaans niet verder kwam dan mijn defensief werk op te knappen. Als het nodig was, sprak ik nochtans een mondje Pools, maar dat hielp niet om hem te ontwrichten”, lacht Meert.

(TVW-foto’s Belga/Isosport)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, edities Het Wekelijks Nieuws Gaver, De Weekbode Tielt en De Weekbode Izegem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier