Opnieuw kost defensief gestuntel Zulte Waregem punten

Al binnen het kwartier stond Essevee in het eigen Regenboogstadion voor een bijna onmogelijke opdracht tegen Racing Genk, dat tot 0-2 was uitgelopen. Mbaye Leye milderde op slag van rust vanop de strafschopstip tot 1-2, maar verder kwam de thuisploeg niet in een matige tweede helft.

Door de afwezigheid van Christophe Lepoint en Karim Essikal, vorige week beiden geblesseerd uitgevallen tegen Anderlecht, gaf Francky Dury Bryan Verboom en de uit beeld verdwenen Nikola Storm opnieuw een basisplaats.

Rampzalige start

Na 8 minuten bleek al meteen hoe groot het gemis aan Lepoint in de Esseveedefensie wel is. Thomas Buffel zette voor, de thuisdefensie vergat het duel aan te gaan en Mbwana Ally Samatta kreeg de ruimte om het leer binnen te koppen. Al moet gezegd dat de Afrikaan dat met bijzonder veel balgevoel deed. Zulte Waregem wist niet van welk hout pijlen te maken en kreeg nog voor het kwartier de 0-2 binnen. Buffel maakte gebruik van een boulevard aan ruimte op rechts, verstuurde een center voor twee inlopende ploeggenoten, maar Marvin Baudry liep de bal in eigen doel. Een bijzonder rampzalige start van Essevee. Nog voor het halfuur ontsnapte de armada van Dury aan een derde tegentreffer, toen Neekens Kebano vanuit de draai op Kenny Steppe besloot.

Knappe actie Storm

In de 25ste minuut was het eerste kansje van de thuisploeg een feit: Alessandro Cordaro kon een voorzet van Henrik Dalsgaard niet goed genoeg beroeren om de bezoekende doelman Marco Bizot te verschalken. Aan de overkant kopte Sébastien Dewaest maar net naast het kader. Een bedrijvige Storm had namens Zulte Waregem de 1-2 aan de voet, maar na een uitstekende soloactie ging zijn schot rakelings naast de verste kruising. De aansluitingstreffer kwam er dan toch op strafschop van Mbaye Leye op slag van rust.

Abdou Diallo betaalde aan de rust het gelag voor het defensieve geklungel en moest zijn plaats afstaan aan Formose Mendy. Die ligt nochtans niet in de bovenste schuif bij coach Dury, maar nood breekt wet. Zulte Waregem probeerde in het begin van de tweede helft zijn wil op te leggen, maar veel kansen leverde dat niet op. Het spel lag ook te veel stil om van een aangenaam kijkstuk te kunnen spreken.

Geen strafschop voor Genk

Op iets meer dan een kwartier van het einde, in een betere Genkse periode, moest Steppe eerst redding brengen op een gevaarlijke voorzet van Buffel. Bij de volgende poging van Buffel was hij geklopt, maar de paal bracht redding. Genk claimde vervolgens een penalty na hands van Baudry op voorzet van Samatta, maar scheidsrechter Wim Smet gaf geen krimp.

In de 83ste minuut raakte Bizot niet goed bij een hoge bal, maar Dalsgaard kon niet profiteren. Enkele minuten later misten Buffel en de ingevallen Ruslan Malinovsky de 1-3, hun pogingen gingen voorlangs. Een ultiem schot van Leye werd door de Genkse afweer afgeblokt. Eindstand: 1-2 en tweede thuisnederlaag op rij voor Zulte Waregem.