Ontstellend zwak Zulte Waregem pakt zowaar een punt in Mechelen

Essevee hield een klein uur stand bij de Maneblussers, tot Veselinovic op pass van Matthys de 1-0 aantekende. Kort voor het einde tekende Essevee-aanvoerder D’Haene op hoekschop de 1-1 aan. Daarmee kregen de bezoekers absoluut meer dan ze verdienden.

Francky Dury moest bij Zulte Waregem noodgedwongen sleutelen aan zijn elftal en bracht met Formose Mendy, Willie Overtoom, Chuks Aneke, Glynor Plet en Mamoutou N’Diaye maar liefst vijf nieuwe spelers aan de aftrap in vergelijking met de verloren derby (1-2) tegen Cercle Brugge.

Na een studieronde van een klein kwartier kreeg Ivan Obradovic een thuispoging op voorzet van Tim Matthys niet binnen het kader. Verwondering alom bij Essevee toen scheidsrechter Sébastien Delferière na 26 minuten naar de penaltystip wees voor een vermeende fout in de zestien op Dalibor Veselinovic. De rijzige spits van KV Mechelen leek echter over zijn eigen benen te struikelen. Sammy Bossut voorkwam een nieuwe opdoffer voor de bezoekers door de elfmeter van Milos Kosanovic te stoppen.

Geen enkele kans voor Zulte Waregem

Het spel van Zulte Waregem deed, zeker in balbezit, pijn aan de ogen. Essevee kon voor de pauze geen enkele kans versieren.

In de 40ste minuut gaf Matthys vanop rechts voor, maar Veselinovic kwam niet verder dan een afschamper. Even later schilderde Kosanovic een vrije trap naast de kooi van Bossut. 0-0 dus na een eerste helft die bijna niets om het lijf had.

Op de eerste doelpoging van Zulte Waregem was het wachten tot 8 minuten na rust, maar het schot van James Troisi had meer weg van een wanhoopspoging dan van een echte kans. Aan de overkant knalde Matthys een vrijschop op de lat, terwijl bij de actie die erop volgde Glynor Plet een stapje tekort kwam om thuisdoelman Wouter Biebauw te bedreigen. Eerder in de tweede helft had Essevee al een serieuze verwittiging van Malinwa gekregen: Veselinovic kopte een hoekschop buiten het bereik van Bossut, maar Verboom redde een meter voor de lijn de Waregemse meubelen.

Veselinovic te gemakkelijk voor zijn man

Toch moest Mechelen niet lang meer wachten op de 1-0. Matthys – weer hij – bediende Veselinovic, die veel te gemakkelijk voor zijn man mocht komen en laag de eerste treffer van de wedstrijd tegen de touwen schoot. Halverwege de tweede periode kreeg de ingevallen Idrissa Sylla, maandagnacht vader geworden van een tweeling, dé kans om Essevee op 1-1 te brengen, maar zijn poging ging voorlangs.

In de 70ste minuut moest Bossut bij de pinken zijn op een schot van Matthys. Tekenend voor de twijfel en de (defensieve) zwakte bij de bezoekers was een terugspeelbal van Mendy recht in de voeten van Veselinovic, die – gelukkig voor de bezoekers – Bossut op zijn weg vond. Ook Mats Rits testte 8 minuten voor tijd nog eens de vuisten van de Oostrozebeekse goalie.

Minder dan 3 minuten voor affluiten gebeurde dan toch het bijna onmogelijk gewaande. Een lage vrijschop van de ingevallen Aleksandar Trajkovski werd knap verlengd door Jesper Jørgensen en aan de tweede paal binnen getikt door Karel D’Haene. Essevee moest de toegevoegde tijd nog met 10 man uitspelen na rood voor Mendy na wat nochtans een tackle op de bal was.