Nill De Pauw (Zulte Waregem) keert voor het eerst terug naar Daknam

Nill De Pauw. (Foto Belga) © BELGA
Redactie KW

Zeven jaar lang was rechterflankspeler Nill De Pauw een sterkhouder bij Lokeren. Zondag keert hij voor het eerst terug naar het stadion waar het voor hem allemaal begon. De Pauw pikte voor ons vier hoogtepunten uit zijn periode op Daknam uit.

Neen, de slotspeeldag van de reguliere competitie is voor Nill De Pauw geen match zoals zovele andere. “De matchen tegen Lokeren heb ik met rood in de agenda aangestipt. Logisch, want bij de ploeg van Roger Lambrecht is voor mij alles begonnen. Ik kwam er op mijn tiende terecht, acht jaar later zou ik er voor het eerst mijn kans krijgen in het eerste elftal.”

Hoogtepunt 1:

vaste waarde onder Peter Maes

Het feit dat Lokeren nu opnieuw wordt gecoacht door Peter Maes, de man die de carrière van De Pauw in een stroomversnelling deed belanden, maakt het weerzien van zondag nog specialer voor Nill. “Maes heeft een heel specifieke manier van werken: recht voor de raap, heel direct contact met zijn spelers… Dat is niet altijd even makkelijk als speler, maar het is voor hem wel een grote troef.

Als aanvallende speler is het in het systeem-Dury leuker voetballen

Als coach valt hij niet te vergelijken met Francky Dury. Dury gaat altijd uit van een aanvallende manier van spelen en trekt de spelers aan die het best in dat systeem passen. Maes laat zijn manier van spelen afhangen van de capaciteiten van zijn groep, is iets defensiever ingesteld. Als aanvallende speler is het leuker voetballen in het systeem-Dury, het is ook iets eenvoudiger om matchen te winnen. Dat neemt evenwel niets weg van mijn respect voor Maes.”

Hoogtepunt 2:

winst in beker van België met Lokeren

In 2012 speelde Lokeren de finale van de beker van België tegen Kortrijk. “Het was een legendarische match, waarin we na amper 19 minuten met zijn tienen stonden na een rode kaart voor Benji De Ceulaer. We weerden ons als duivels en kwamen ongeveer een kwartier voor tijd op voorsprong toen ik Hamdi Harbaoui alleen naar de keeper kon sturen en de Tunesische spits de klus koelbloedig klaarde. Achteraf bekeken hebben we daar toen veel te weinig van genoten, we stonden niet stil bij wat we hadden gerealiseerd. Door die bekerwinst hadden we al Europees voetbal op zak, waardoor de decompressie in de groep sloop en we in play-off 1 maar weinig punten meer sprokkelden. In de Europese campagne die erop volgde werden we meteen uitgeschakeld door het toen beresterke Viktoria Plzen.”

Hoogtepunt 3: tweede bekerwinst in 2014 tegen… Zulte Waregem

“We wonnen die match door een onwaarschijnlijk doelpunt van Scholz, die scoorde met de schouder. Omdat we toen wel beseften wat we hadden gepresteerd, hebben we toen wel uitbundig gevierd. Tot een stuk in de nacht hebben we gedanst en gefeest met onze supporters. Het was de voorbode van een sterke Europese campagne. Vooral de dubbele confrontatie tegen Hull, waarin we ons kwalificeerden voor de groepsfase van de Europa League (met wedstrijden tegen Legia Warschau, Metalist Kharkiv en Trabzonspor, waarin Lokeren tien punten haalde red.) zal me eeuwig bijblijven.

We wonnen de beker tegen Essevee na een onwaarschijnlijke goal van Scholz

De thuismatch hadden we met 1-0 gewonnen. In de terugmatch veegde Alexander Scholz bij een 2-1-stand in de slotminuut een bal van de lijn na een ongelukkige interventie van Evarist Ngolok, die meteen na de match op zijn knieën viel om God te bedanken (schatert het uit). Legendarische momenten.. Als ik gasten uit de ploeg van toen terug zie, is het weerzien altijd erg hartelijk. Het illustreert de zalige tijd die we er samen hebben beleefd.”

Hoogtepunt 4:

de grote comeback?

De 1-3-nederlaag uit de heenmatch ligt Nill De Pauw duidelijk nog zwaar op de maag. “Zij waren toen heel efficiënt en speelden vanuit een sterke organisatie, daar konden wij als team toen te weinig tegenover stellen. Sinds we terug zijn gevallen op een regime van één match per week, spelen we weer een stuk scherper en slagen we erin ook wedstrijden te winnen waarin we minder sterk voor de dag komen. De slechte periode tussen oktober en december heeft me inderdaad mijn basisplaats gekost, maar gelukkig heb ik na Nieuwjaar onder meer tegen Mechelen en Kortrijk opnieuw mijn kans gekregen. Ach, als je niet met die zware concurrentie kan omgaan, moet je geen profvoetballer worden. Zulte Waregem is en blijft een fantastische club, waar de supporters ons zelf in de lange slechte periode zijn blijven steunen. Hopelijk kunnen we hen daar ook in play-off 2 nog voor bedanken.”