Monsterzege levert Zulte Waregem groepswinst op, maar kost trainer Waasland-Beveren de kop

© BELGA
Christof Decraene

Zulte Waregem hoefde niet eens al zijn duivels te ontbinden om belachelijk gemakkelijk afstand te nemen van Waasland-Beveren. De onkennelijk zwakke bezoekers waren blijkbaar al in vakantiestemming en betaalden daarvoor een erg dure rekening: 8-0.

De thuisploeg nam een vliegende start dankzij de knulligheid van Waasland-Beveren. Olayinka onderschepte een lateraal ziekenhuispasje van De Schutter op Caufriez en had het leer maar in doel te tikken: 1-0 na drie minuten. Toen Maxim Nys 5 minuten later een bal van Kaya ongelukkig voorbij Goblet kopte, zat Essevee al helemaal op rozen: 2-0.

Waasland-Beveren ontsnapte op het kwartier aan een tweede owngoal: Bongonda infiltreerde van op rechts in de rechthoek, tikte de bal op de hielen van Caufriez, die het leer tot zijn opluchting net voorlangs zag glijden. Amper een minuut later misten Harbaoui en Walsh in dezelfde fase nipt de 3-0. Die kwam er toch, want in de 25ste minuut rondde Kaya een knappe collectieve aanval af. Nog voor het halfuur werd de schaamrode blos op de bezoekende wangen nog groter: een vrijschop van Kaya in de korte hoek verraste Goblet ei zo na, Derijck tikte de rebound simpel binnen: 4-0.

Geen goals van Harbaoui, zegt u? De Tunesiër, voor de derde keer op rij verkozen tot Speler van de Maand door de thuisaanhang, stilde zijn honger met een strafschop na een fout op De Pauw. Forfaitcijfers aan de rust: Sven Vermant had zich zijn avond vermoedelijk toch iéts plezanter voorgesteld.

Festival gaat verder

Francky Dury gunde captain Davy De fauw wat rust en bracht Brian Hamalainen in. Sandy Walsh verhuisde naar de rechtsbackpositie. Zulte Waregem leek de voet van het gaspedaal te halen, maar kwam er bij momenten knap uit. Exponent van al dat geweld: Theo Bongonda, die na 56 minuten een knappe center van Kaya in het zijnet kopte. Olayinka leek de auteur van de 6-0 te worden, maar zijn tweede van de avond werd terecht afgevlagd, want de voorzet van Hamalainen was eerst achter de doellijn geweest.

Even dachten de bezoekers dat het ergste leed geleden was. Helaas: met nog een kwartier te spelen duwden Theo Bongonda – man van de match – en Hamdi Harbaoui elk met een goal de vinger dieper in de wonde: 7-0. Voor de aardigheid deed de Tunesiër er nog eentje bij: 8-0 na 83′ (én de Gouden Stier met 22 goals). Kan ik ook, dacht Kaya, maar hij zag zijn tweede van de avond afgekeurd wegens buitenspel.

En Waasland-Beveren? Dat probeerde amechtig een vuist te maken, maar kwam niet verder dan enkele simpele oprapertjes voor Sammy Bossut. Zo boekte Essevee wel erg comfortabel zijn zevende zege op rij, goed voor onbetwistbare groepswinst en een ticket voor de finale van play-off 2. In de slotminuut kreeg Theo Bongonda nog een tweede gele kaart waardoor hij vrijdagavond de match tegen OH Leuven mist.

Waasland-Beveren zet Sven Vermant op straat

Na de wanprestatie tegen Waregem kondigde Waasland-Beveren woensdag het ontslag van zijn trainer aan. “De club grijpt in na de aanhoudende slechte resultaten, met de wanprestatie op het veld van Zulte Waregem als absolute dieptepunt”, klinkt het in de mededeling. Vermant was nog maar sinds begin januari aan de slag bij de fusieclub, die eind december Philippe Clement naar Racing Genk had zien vertrekken om daar de ontslagen Albert Stuivenberg op te volgen.

Vermant bleek niet bij machte om verandering te brengen en krijgt daarvoor vier maanden later al de rekening gepresenteerd. Voor de voormalige middenvelder en Rode Duivel was het dus een debuut van korte duur als hoofdcoach. Voordien trainde hij onder andere het B-elftal van competitieleider Club Brugge.

(BVC/Belga)