Moedig Zulte Waregem buigt het hoofd voor Anderlecht

Tom Van Houtte

Anderlecht had aan enkele uitstekende momenten genoeg om de volle buit mee te graaien in het Regenboogstadion. De opener van play-off 1 eindigde op 1-2. Meteen het eerste thuisverlies voor Zulte Waregem dit seizoen.

Francky Dury voerde drie wissels door in zijn basiself in vergelijking met de bekerfinale van twee weken geleden. Kenny Steppe, Luca Marrone en Sander Coopman kregen de voorkeur op respectievelijk Sammy Bossut, Christophe Lepoint en Alessandro Cordaro, al moet gezegd dat Bossut niet fit was door een buikspierblessure.

Een gretig Zulte Waregem gaf onmiddellijk de indruk dat het nog iets wou maken van play-off1, maar de eerste grote kans was voor Anderlecht. Na 19 minuten kopte Lukasz Teodorczyk na een onzekere tussenkomst van thuisdoelman Steppe naast. En meteen volgde een tweede paars-witte poging. Youri Tielemans bediende mooi Alexandru Chipciu, de Roemeen draaide zich goed vrij en zorgde met een gekruiste schuiver voor de 0-1.

Minuut applaus

Beklijvend moment was er in minuut 25, toen het thuispubliek spontaan de handen op elkaar zette ter herdenking van de verongelukte Esseveefan Bram Desmet (24), die op de dag van de bekerfinale werd begraven.

Kort voor het halfuur knalde Adrien Trebel over en aan de andere kant ging een plaatsbal van Mbaye Leye, na zijn neusoperatie spelend met een masker, maar net naast. Het eerste echte gevaar van Zulte Waregem.

Na 37 minuten rolde een sterke Tielemans de hele Esseveedefensie op en de thuisploeg mocht van geluk spreken dat het Brusselse supertalent vanuit een scherpe hoek voorlangs besloot. Nog voor rust gaf Brian Hamalainen het leer cadeau aan Sofiane Hanni en die schoot in één tijd over de kooi van Steppe.

Gueye voor Kaya

Babacar Gueye viel na rust in ten koste van Onur Kaya om de thuisploeg wat meer stootkracht voorin te bezorgen. Zulte Waregem begon vol goede moed aan de tweede helft en dat resulteerde in een kans voor Henrik Dalsgaard, die de bal van dichtbij over het doel zette. En de Deense rechtsachter bleef zijn stempel drukken op het aanvalsspel van Zulte Waregem. Miste hij kort na het uur nog op een knappe voorzet van Leye, dan was het even later wel prijs op center van diezelfde Leye. De ingelopen Dalsgaard prikte de bal aan de tweede paal tegen de touwen.

Anderlecht bakte er niets van in de tweede helft, maar net dan is een topclub misschien wel het gevaarlijkst. Dat ondervond Essevee in de 72ste minuut. Tielemans kreeg net iets te veel vrijheid in de grote rechthoek en vond het kleinste gaatje tussen Steppe en de rechterpaal: 1-2. Aan de overzijde stond Frank Boeckx de gelijkmaker van Marvin Baudry in de weg.

Gueye kan maar niet scoren

In minuut 77 was het aan Anderlecht en met name ‘Teo’ om een huizenhoge kans op Steppe te schieten. Ook in het andere strafschopgebied was het gevaar nog niet geweken, want Boeckx had moeite om een kopbal van Gueye uit zijn doelvlak te houden. Opnieuw Gueye viseerde bij een wenkende kans, hem aangereikt door zijn landgenoot Leye, de bovenkant van de lat. Bij een ultieme kopbal van Gueye sprong de Anderlecht-afweer zijn doelman bij. Essevee verdiende op basis van zijn tweede helft zeker een draw, maar moest zonder punten richting kleedkamer.