Leye laat winst Zulte Waregem liggen op de strafschopstip

Tom Van Houtte

Dat was de cruciale fase in de thuiswedstrijd tegen Charleroi, net nadat de bezoekers op 1-1 gekomen waren. Dat zou ook de eindstand worden.

Bij Zulte Waregem kreeg Marvin Baudry de rekening gepresenteerd voor de twee vermijdbare tegengoals van vorige week in Mechelen. Net als Jens Naessens verhuisde hij naar de bank. Hun plaatsen werden ingenomen door Igor Vetokele en de uit blessure terugkerende Alessandro Cordaro. Luca Marrone verving Baudry aan de zijde van Timothy Derijck centraal in de defensie.

In de 8ste minuut kwam de bal door aarzelend verdedigen van Charleroi voor de voet van Mbaye Leye, die in één tijd uithaalde en het leer slechts centimeters naast de kooi van Nicolas Penneteau zag verdwijnen.

Weinig kansen

Veel kansen zagen we niet in de aanvangsfase, omdat de wedstrijd redelijk op slot zat. In de 21ste minuut miste een kopbal van Leye kracht, wat niet kon gezegd worden van die van Derijck in minuut 24. Helemaal vrijstaand rondde hij de perfecte hoekschop van Onur Kaya af: 1-0.

De reactie van de bezoekers liet niet lang op zich wachten. Na een knappe solo haalde Chris Bedia uit, maar zijn vlam miste de juiste hoogte. Aan de overzijde was rond het halfuur een mooi vluchtschot van Alessandro Cordaro hetzelfde lot beschoren.

Vooral aanvoerder Leye gaf het goede voorbeeld als het op het versieren van kansen aankwam. Maar ook bij zijn derde poging, een halve retro, stond het kanon van de Senegalees nog niet goed afgesteld.

Vijf minuten voor rust was er even paniek in de Esseveegelederen toen Vetokele geveld bleef liggen na een duel met Steeven Willems. Er werd een draagbaar aangerukt, maar die bleek uiteindelijk niet nodig, want de kleine aanvaller kon gewoon voortspelen. Aangezien Charleroi er nauwelijks aan te pas kwam in de eerste helft, was 1-0 de logische ruststand.

Snediger Charleroi na rust

Charleroi kwam veel snediger uit de kleedkamer. Eerst had thuisdoelman Kenny Steppe de nodige moeite met een grondscherend schot van Clément Tainmont. Even later gaf Derijck Mamadou Fall een lichte duw in de zestien, een fout waarin scheidsrechter Nicolas Laforge een strafschop zag. Vanaf elf meter liet Bedia Steppe geen kans.

Diezelfde Bedia was bijna de antiheld door Cordaro foutief de weg te versperren in het strafschopgebied. Penalty voor Zulte Waregem, maar Leye weigerde het cadeau in dank aan te nemen. De tweede misser op rij voor de Senegalese spits, want ook in Moeskroen liet hij een elfmeter liggen.

Op het uur leek Bedia van dichtbij een misverstand in de thuisverdediging te gaan uitbuiten, maar Steppe hield Essevee op de been. Zulte Waregem antwoordde met een schot van Kaya, dat over suisde. Leye beleefde niet echt zijn avondje. Uitstekend voor doel gezet door Cordaro werd zijn poging afgeblokt door Willems. Een sublieme verdedigende actie.

Leye blijft missen

Met de steun van de twaalfde man ging Zulte Waregem nog op zoek naar de zege. In minuut 86 probeerde Leye het nogmaals met een omhaal op voorzet van de ingevallen Sander Coopman, maar het leer ging rakelings over. Had de Essevee-aanvoerder bij die fase niet beter voor een simpeler oplossing gekozen?

Kort voor affluiten ontsnapte de thuisploeg nog aan een onverdiende nederlaag, wanneer een kopbal van Bedia luttele centimeters naast de paal zoefde. Ondanks dit zure puntenverlies gaat Zulte Waregem wel zeker als leider de interlandbreak in.