In de oude competitieformule zou dit Zulte Waregem altijd meedoen voor de titel

© BELGA
Tom Van Houtte

Herfstkampioen en 5 punten voorsprong op naaste achtervolgers Anderlecht en KV Oostende: Zulte Waregem leeft deze interlandbreak op een wolk. En we zien Essevee nog niet direct naar beneden denderen.

Een collega van Sport/Voetbalmagazine zocht het uit: nooit eerder stond SV (Zulte) Waregem zo lang alleen op de eerste plaats (al 10 speeldagen) en nooit met zo veel punten voorsprong. Het zegt alles over de historische waarde van de ‘papieren’ herfsttitel. Algemeen manager Eddy Cordier merkt terecht op dat je er niets mee koopt, of het zou vertrouwen moeten zijn én een positieve flow om de club verder te ontwikkelen.

Voorzitter Carl Ballière vindt dat zijn club geen enkel van de 30 punten heeft gestolen. Klopt, al had Essevee in Westerlo geen overschot. Maar het bekwaamt zich nu al twee seizoenen in het grijpen van het ‘momentum’, zo veel mogelijk goals puren uit de soms weinige kansen die je krijgt. Da’s ook een verdienste, net als de 24 op 24 tegen de zogenoemde ‘kleintjes’. Hoe minachtend die statistiek soms wordt benaderd, hij staat als een huis. In de klassieke competitieformule (zonder play-offs) zou dit Zulte Waregem altijd meedoen voor de titel. Drie punten tegen Waasland-Beveren tellen niet minder als drie punten tegen Club Brugge, nietwaar.

‘Juve’ wil nog handje helpen

In de huidige format zijn de titelkansen iets twijfelachtiger, omdat de resultaten tegen aanstaande play-off1-opponenten wat achterwege blijven. Gewonnen tegen Standard, gelijk tegen Oostende, Club Brugge en Charleroi, maar uitgegleden in Genk en Gent, ook al werden de troepen van Dury alleen in ‘de Ghelamco’ 45 minuten zoek gespeeld. Maar een team dat een resultaat kan vasthouden – en dat is Zulte Waregem op dit moment – kan ook in play-off 1 gensters slaan, zeker als er in de winterstop nog wat creativiteit bijkomt. Een speler die met één flits een match ‘dood’ kan doen, daar ontbreekt het de Gaverbeekploeg momenteel nog aan.

In de oude competitieformule zou dit Zulte Waregem altijd meedoen voor de titel
© BELGA

Hallo, ‘Juve’? Coach Francky Dury en algemeen manager Eddy Cordier houden het niet alleen bij communicatie op afstand met de Italiaanse topclub, vorige week brachten ze ook een bezoek aan de voetbalgrootmacht uit Turijn. En het ziet ernaar uit dat de Italianen hun Belgische zakenpartner na de uitleenbeurt van (de geblesseerde) verdediger Luca Marrone nog een handje willen helpen in de strijd om de prijzen.

Te veel geld blijven kleven

Momenteel heerst er een rustige vastheid binnen de club die laat uitschijnen dat Zulte Waregem nog niet direct van de wolk zal denderen waarop het momenteel leeft. De club maakt zich sterk dat hij in januari makelaars op afstand kan houden die grof geld willen verdienen aan kleppers als Meïté en Lerager. De voorbije jaren is er te veel aan vreemde handen blijven kleven, straks wil Zulte Waregem zelf historische bedragen cashen. Straks is juni en niet januari. Want tussendoor staan er nog veel te belangrijke afspraken op de agenda. In maart in het Koning Boudewijnstadion en in april en mei in play-off 1, want nooit eerder in het bestaan van de play-offs liep de herfstkampioen de top zes nog mis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier