Herstellende Karim Essikal (Zulte Waregem): “Ik neem Kara niets kwalijk”

© STEFAAN BEEL
Tom Van Houtte

Bij Zulte Waregem heeft Karim Essikal voor het eerst sinds hij op 10 april een zware hoofdblessure opliep de pers te woord gestaan. “Ik keer een week voor mijn collega’s uit vakantie terug en hoop dat ik bij het begin van de voorbereiding kan aanpikken”, vertelt de middenvelder.

Karim Essikal werd in de play-off 1-wedstrijd tegen Anderlecht het slachtoffer van driest inkomen van Anderlechtverdediger Kara Mbodj bij een luchtduel. “Ik voelde onmiddellijk pijn aan het oor. Onderzoek in het ziekenhuis wees uit dat een bot achter mijn rechteroor gebroken was. Vandaar ook de evenwichtsstoornissen, waar ik gelukkig al minder last van heb. Lopen is geen probleem meer. Maar er treedt wel nog duizeligheid op als ik de ogen sluit of op één been moet staan. Een gespecialiseerde kinesist probeert me nu helemaal van die evenwichtsstoornissen af te helpen. Men heeft me verzekerd dat ook met mijn gehoor alles weer in orde komt.”

Constant moeten braken

De Marokkaanse jeugdinternational herinnert zich de botsing met Kara en de opname in het ziekenhuis redelijk goed. “Ik ben immers nooit het bewustzijn verloren. Ik moest constant braken en at de eerste dagen vrijwel niets. De televisiebeelden heb ik pas na drie dagen kunnen bekijken. Wat ik van zijn actie vond? Ik geloof niet dat hij die intentie had om mij te blesseren, geen enkele voetballer mag die hebben. Hij deed het niet met opzet. Dergelijke interventie kan je in het voetbal overkomen.”

Anderlechtverdediger verontschuldigt zich

Kara kreeg geen rode kaart voor zijn actie, wat Esseveecoach Francky Dury onbegrijpelijk vond. “Het is niet aan mij om over die bestraffing te oordelen”, aldus nog de middenvelder. “Kara heeft me een berichtje gestuurd om zich te verontschuldigen. Ik heb geantwoord dat ik niet boos op hem ben. Als ik hem zondag in Anderlecht tegen het lijf loop, zal ik hem zeker de hand schudden.”

Herstellende Karim Essikal (Zulte Waregem):
© BELGA

Essikal vertrekt volgende week dinsdag op vakantie. “Mijn ouders verblijven al van voor mijn blessure in Marokko. Gelukkig maar, zo zijn de beelden van de botsing hen bespaard gebleven. Afspraak met de club is dat ik een week voor de rest terugkeer, zodat de dokters kunnen checken of ik fysiek paraat ben om bij de start van de voorbereidingen aan te pikken. Ik reken er op dat dat zal lukken.”

Helm dragen niet nodig

Wat niet wegneemt dat Francky Dury zijn twijfels heeft. Essikal moet nog altijd zijn hoofd sparen. Zal hij over een maand dan al luchtduels mogen aangaan? “Donderdag werd in het ziekenhuis van Waregem een laatste scan genomen en alles bleek oké. Ik ben in elk geval niet van plan om mijn speelstijl aan te passen. Eens ik dat eerste luchtduel in een wedstrijdsituatie achter de rug heb, zal alles wel loslopen. Sowieso moet ik op mijn positie niet constant koppen. Het dragen van een helm is niet nodig. Weet je, ik denk zelfs dat ik sterker uit deze blessure zal terugkeren. Op de dienst intensieve zorgen heb ik veel patiënten gezien die meer te klagen hebben dan ik”, zegt hij nog.

Herstellende Karim Essikal (Zulte Waregem):
© BELGA

Steun van Lukaku en Oulare

Naar eigen zeggen ontbrak het Karim Essikal de voorbije weken niet aan steun van de club, de supporters en collega’s uit de voetbalwereld. “Onder meer Obbi Oulare en Romelu Lukaku hebben me een spoedig herstel gewenst.”

(TVW-foto’s SB/Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier