Harbaoui knalt Zulte Waregem naar barragematchen na strafschoppen

Christof Decraene

Wedstrijden tussen Francky Dury en Peter Maes zijn altijd ‘close games’, en dat was in deze play-off 2-finale niet anders. Na twee knappe vrije trappen in de slotfase van de reguliere speeltijd hielden beide ploegen elkaar nog in evenwicht. Ook in de verlengingen scoorden de finalisten elk één keer. In de strafschoppenreeks besliste Harbaoui het pleit in het voordeel van Essevee.

In vergelijking met zijn ‘ideale’ basiself die hoge ogen gooide in play-off 2, wijzigde Francky Dury zijn ploeg maar op één plaats: Brian Hamalainen, die aan zijn laatste match toe was in het Regenboogstadion, kreeg de voorkeur op Sandy Walsh. Bij Lokeren stonden acht andere namen in de ploeg ten opzichte van de wedstrijd op STVV. Het hevige onweer dat vlak voor de match over Waregem werd uitgestort, doopte het veld om in een drassige wei waarop het moeilijk combineren was.

Het eerste gevaar kwam van de bezoekers. De Ridder werd vakkundig door de buitenspelval geloodst en kon alleen op Bossut af, maar de thuisgoalie kwam gepast tussenbeide. Essevee reageerde via Bongonda, die De Pauw en Olayinka betrok in een mooi triootje. De Nigeriaan slaagde er niet in het leer goed te controleren, waardoor het gevaar meteen bezworen was. Op het kwartier claimde de thuisploeg een penalty nadat Marecek De Pauw aantikte, maar na overleg met de VAR ging ref Delferière niet op die eis in.

Opnieuw rood voor Bongonda

Op het halfuur moest Lokeren-doelman De Wolf goed plat op een schot van Kaya. Vlak daarna werd hij in dezelfde fase tot drie keer toe op de proef gesteld, maar hield zijn netten nog steeds schoon. Dat lukte hem ook op een afgeweken vrije trap van Onur Kaya. De hoekschop die daarop volgde werd door Marvin Baudry net naast geknikt. De Essevee-dromen kregen kort daarop een fikse dreun, toen Bongonda meteen rood kreeg nadat hij Miric – die zich moest laten vervangen door Söder – velde met een vliegende tackle. De tweede opeenvolgende uitsluiting in evenveel matchen voor Bongonda, die de opdracht voor zijn ploeg daardoor heel wat moeilijker maakte. Zo ging Essevee met een wrang gevoel de rust in.

Afgekeurde goal

Lokeren, gesterkt door de numerieke meerderheid, ging in de tweede helft feller op zoek naar de 0-1. Toch was het Essevee dat erg dicht bij de voorsprong kwam. De Wolf liet een vrije trap van Kaya glippen, Baudry kon de rebound niet tegen de netten jassen. Een schot van Hamalainen was eenzelfde lot beschoren. Aan de overzijde leken de bezoekers te mogen feesten na een goal van Söder, die evenwel terecht werd afgekeurd wegens buitenspel. Een signaal voor Francky Dury om iets meer zekerheid in te bouwen: hij verving Onur Kaya door Johan Björdal.

Venijn in de staart

Essevee kwam nu nog amper onder de bezoekende druk uit en zwoegde zich naar het einde van de reguliere speeltijd. Toch leek de thuisploeg in extremis het deksel op de neus te krijgen, toen Cevallos slim een vrije trap onder de muur en voorbij Bossut trapte. Aan de overzijde lapte De fauw evenwel hetzelfde kunstje in de toegevoegde tijd: 1-1 en verlengingen.

Met verse moed opende Essevee de debatten in het extra half uur: De Sart stuurde Olayinka in het straatje, De Wolf pakte. De koude douche voor de thuisploeg volgde al snel toen Marecek met een fantastische volley Bossut te grazen nam: 1-2. Dury kon niet anders dan met Saponjic zijn laatste aanvallende troef op tafel te gooien. De Serviër kreeg meteen een kopkans, De Wolf had er geen moeite mee.

Met de laatste restjes energie probeerde Zulte Waregem er nog een slotoffensief uit te persen en met resultaat: Cordaro schilderde de gelijkmaker op de knikker van Saponjic. Na een knappe individuele actie solliciteerde Olayinka naar de rol van matchwinnaar, maar aan dat feestje wou de Lokerense doelman niet meewerken. Op naar strafschoppen dus en daarin misten de bezoekers twee penalty’s, bij Essevee werd alleen de elfmeter van De fauw gestopt. Wie anders dan Harbaoui bezorgde de thuisploeg na een ware thriller de kwalificatie voor de barragematch tegen Genk. (BVC)