Francky Dury 60: “Hij hunkert naar de titel”

© BELGA
Redactie KW

Op woensdag 11 oktober mag Francky Dury 60 kaarsen uitblazen. De succescoach van SV Zulte Waregem heeft er al een prachtige carrière opzitten en is ambitieuzer dan ooit. Aan de hand van zeven vragen laten we Willy Naessens, André Van Maldeghem, Vincent Mannaert en Stefan Leleu vertellen wie Francky Dury voor hen is en waar hij voor staat

Willy Naessens: “Met de dag diplomatischer”

Willy Naessens, toenmalig voorzitter bij Zultse VV, stelde Francky Dury ruim een kwarteeuw geleden aan als nieuwe trainer van zijn club en kreeg daar geen seconde spijt van. Met Dury vierde Naessens promotie na promotie en later bij Zulte Waregem bekerwinst (2006) en de vicelandstitel (2013).

Hoe en wanneer leerde je Francky Dury kennen?

“Zijn naam viel me voor het eerst op ergens begin jaren tachtig, toen hij Beveren-Leie in twee jaar tijd van vierde naar tweede provinciale leidde. De daaropvolgende seizoenen ontpopte hij zich met Ronse tot onze grootste tegenstander voor de promoties naar eerste provinciale en bevordering. Toen ik zag hoe gepassioneerd hij ook de beloften van Ronse stond te coachen, wist ik: dat is de man die we moeten hebben.”

Welke levenswijsheid heb je van hem opgestoken?

“Dat alle ambitie in het leven begint bij gedrevenheid. In zijn jonge jaren als trainer uitte zich dat vaak in ongeduld, maar op vandaag is hij een gelouterde, rustige coach die van jonge voetballers ontwikkelen tot toppers zijn handelsmerk heeft gemaakt.”

Kent het grote publiek de echte Francky Dury?

“Neen, dat is weggelegd voor een beperkte kring van vrienden. Ik merk dat Francky zichzelf meer en meer in bescherming neemt. Of we nu winnen of verliezen, hij trekt zich liever met zijn staf terug in zijn bureau in plaats van de kantines op te zoeken. Anders is hem na een wedstrijd geen beetje rust gegund.”

Francky Dury tussen Jean-Marie Moerman en Willy Naessens (rechts). (Foto KW)
Francky Dury tussen Jean-Marie Moerman en Willy Naessens (rechts). (Foto KW)© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Wat was tot dusver je mooiste moment met Francky?

“Onze titel in derde klasse in het eerste jaar van de fusie, nadat we in een rechtstreeks duel om de eerste plaats in eigen stadion Hamme versloegen. We kregen dat seizoen opvallend snel de neuzen in dezelfde richting, vooral omdat Francky daar ook op het veld in slaagde.”

Hoe vaak horen jullie elkaar nog en waarvoor?

“Gemiddeld om de twee weken bellen we elkaar en zo’n gesprek duurt soms anderhalf tot twee uur. Sms’en, vaak over het resultaat van een match, doen we vaker. Of we lopen elkaar in privéverband tegen het lijf in Knokke. Momenteel is het door het drukke programma van de club niet zo eenvoudig om af te spreken. Het zou een van de volgende weken toch eens moeten lukken om in Zulte gehuldigd te worden als ereburgers.”

Hoelang kan de trainer Francky Dury nog mee?

“Ik vermoed nog minstens vijf jaar. Francky bezit absoluut de zelfkennis om te merken als hij de jeugd niet meer kan bijbenen. Maar zover zijn we nog lang niet. Hij lijkt wel jong te blijven en met de dag diplomatischer te worden.”

Wat wens je hem na zijn 60ste nog toe?

“De klassiekers als een goede gezondheid en gelukkig zijn, want daar begint alles mee, en waarom geen landstitel eens het Regenboogstadion volledig vernieuwd is? Het zou de kroon op een schitterende loopbaan zijn.”

(TVW)

André Van Maldeghem: “Hij hunkert naar de titel”

André Van Maldeghem was hoofdcoach van Racing Harelbeke toen Francky Dury er de junioren trainde en is altijd een grote ‘believer’ geweest.

Hoe en wanneer leerde je Francky Dury kennen?

“Dat gebeurde intussen toch al meer dan 30 jaar geleden, toen ik hoofdcoach van Racing Harelbeke was en Francky er de junioren trainde. Nadat ik één training van hem had gezien, raakte ik overtuigd van zijn kunnen en gaf ik hem de raad zo snel mogelijk zijn eigen weg te gaan. Dat heeft hij met verve gedaan.”

Welke levenswijsheid heb je van hem opgestoken?

“Ik leer nog geregeld iets van hem, vooral op tactisch vlak. Zo goed als wekelijks woon ik nog een training van Essevee bij. Het voetbal is door de jaren heen enorm geëvolueerd, maar Francky heeft altijd de gave gehad om dankzij zijn tactische inbreng en intelligente wissels een wedstrijd te beïnvloeden. Daar sta ik soms echt met verwondering naar te kijken.”

Kent het grote publiek de echte Francky Dury?

“Neen, hij is niet zo makkelijk te doorgronden. Hij is iemand die voetbal ademt, ontzettend bekwaam is, geïnteresseerd is in alle aspecten van het spelletje en vanuit zijn brede kennis alles in het werk stelt om de club zo goed mogelijk te helpen.”

Wat was tot dusver je mooiste moment met Francky?

“Er was niet echt een specifieke uitschieter. Het pleziert me wel dat hij af en toe nog eens naar mijn mening vraagt, al laat hij zich daar niet door beïnvloeden. Ik doe mijn petje af voor de manier waarop hij jonge talenten doorlicht en hen vervolgens zo goed mogelijk begeleidt. Toen ik gedurende tien jaar jurylid was van de Pro License-cursus, passeerde Francky ook de revue als deelnemer. Hij boekte toen uitzonderlijk positieve resultaten en liet bij iedereen een enorme indruk na.”

André Van Maldeghem. (Foto Bart)
André Van Maldeghem. (Foto Bart)© VDB

Hoe vaak horen jullie elkaar nog en waarvoor?

“Het gebeurt dat Francky me eens vraagt een bepaalde speler door te lichten, dat doe ik met plezier op vrijwillige basis. Zelf zoek ik hem niet speciaal op. Hij heeft kennis en persoonlijkheid genoeg om belangrijke knopen door te hakken.”

Hoelang kan de trainer Francky Dury nog mee?

“Francky is in principe nog voor jaren goed, hopelijk kan vooral Essevee daar nog optimaal van genieten. Vanwege zijn verbondenheid met de club dringt hij zelf niet aan op een transfer, hoewel hij zeker ook nog andere clubs diensten zou kunnen bewijzen.”

Wat wens je hem na zijn 60ste nog toe?

“Hopelijk mag hij nog veel successen boeken. Ik weet dat hij stiekem hunkert naar een titel, het zou fantastisch zijn mocht hij dat met Essevee nog bereiken. De voorwaarde om dat in te vullen is een goede gezondheid, zodat hij zijn uitgebreide competenties kan blijven aanspreken om met het aanwezige talent een zo goed mogelijk resultaat te behalen.”

(BVC)

Vincent Mannaert: “Mijn respect voor hem is groot”

Vincent Mannaert voetbalde nog tegen Zultse VV, maar leerde Francky Dury vooral beter kennen toen hij vier jaar algemeen manager was bij Zulte Waregem, vooraleer hij de overstap naar Club Brugge maakte.

Hoe en wanneer leerde je Francky Dury kennen?

“Onze eerste kennismaking was in 1995, toen ik zelf nog voetbalde bij RC Gent. Francky Dury was toen trainer bij Zultse VV. Toen was er echter nog geen persoonlijk contact, maar dat is er wel gekomen toen ik als advocaat een aantal spelers adviseerde bij contracten. In een van die besprekingen – in 2005 was er toen een klant die op interesse kon rekenen van Zulte Waregem. Francky was toen ook bij die gesprekken betrokken. Niet veel later, in het najaar van 2006, ben ik aan de slag gegaan als algemeen manager bij Zulte Waregem en zijn we beginnen samenwerken.”

Welke levenswijsheid heb je van hem opgestoken?

“Francky houdt vast aan twee zaken die op gelijk welk niveau het verschil kunnen maken: hard werken en in iets geloven. De combinatie van die twee leidt – als het gekoppeld wordt aan de nodige kwaliteit – tot resultaten. We hebben elkaar daar in gevonden en zo hebben we toch een aantal mooie dingen kunnen realiseren bij Zulte Waregem.”

Kent het grote publiek de echte Francky Dury?

“Dat denk ik wel. Hij legt veel van zichzelf in zijn professioneel functioneren.”

Vincent Mannaert. (Foto a-RN)
Vincent Mannaert. (Foto a-RN)© RN KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Wat was tot dusver je mooiste moment met Francky?

“We hebben een hele tijd samengewerkt en de meeste voldoening haalden we uit het feit dat we er elk seizoen – met de beperkte middelen die er toen waren – het maximum uithaalden. Met een budget dat schommelde tussen de twaalfde en de achtste plaats werden we gemiddeld zesde. We moesten elk jaar een of twee van de betere spelers laten vertrekken, toch slaagden we erin om de eerste club na de G5 te worden en dat jaar na jaar te herhalen. We legden zo ook de basis voor het huidige trainingscentrum en het vernieuwde stadion.”

Hoe vaak horen jullie elkaar nog en waarvoor?

(lacht) “Het is verminderd. Afgelopen zomer hebben we rond de uitleenbeurt van Sander Coopman toch de nodige discussies gehad. Dat is echter iets tijdelijks. Die zaak was puur professioneel en heeft geen invloed op onze persoonlijke relatie. Mijn respect voor Francky Dury blijft groot.”

Hoelang kan de trainer Francky Dury nog mee?

“Hij beschikt over een goede gezondheid en grote gedrevenheid. Die zal hij volgens mij nog lange tijd hebben. We leven en werken met zijn allen langer, dus ben ik ervan overtuigd dat hij nog tien jaar op het hoogste niveau actief kan en zal zijn.”

Wat wens je hem na zijn 60ste nog toe?

“Ik wens Francky een onvergetelijk feest voor zijn 60ste verjaardag toe, een blijvende goede gezondheid en nog heel veel voldoening in waar hij dagelijks mee bezig is.”

(SB)

Stefan Leleu: “Noem hem geen trainer, maar wel coach”

Stefan Leleu speelde tussen 2004 en 2007 drie seizoenen onder Francky Dury. Na de titel in tweede klasse werd in 2006 de beker van België gewonnen en een jaartje later mocht Essevee zich Europees tonen.

Hoe en wanneer leerde je Francky Dury kennen?

“Toen hij trainer was van SK Ronse speelde ik nog met FC Brakel tegen hem, maar ons eerste gesprek was op de parking van de Holiday Inn in Gent. Ik had afgesproken met mijn ploegmaats van Antwerp om te carpoolen en hij kwam mij daar persoonlijk overtuigen om het seizoen daarna voor Zulte Waregem te kiezen.”

Welke levenswijsheid heb je van hem opgestoken?

“Om alles minutieus voor te bereiden en zo weinig mogelijk aan het toeval over te laten. Als trainer nam ik dat zeker van hem over.”

Kent het grote publiek de echte Francky Dury?

“Dat denk ik niet. Francky komt nors en stuurs over, al kan hij nu al meer lachen dan vroeger. Op het veld is hij heel gedreven en strikt. Als iemand buiten de lijntjes kleurt, zal hij dat geweten hebben en dat geldt zowel voor een speler als voor een materiaalverantwoordelijke. Naast het veld kan hij een stuk losser zijn.”

Francky Dury aan de zijde van zijn kapitein Stefan Leleu. (Foto Belga)
Francky Dury aan de zijde van zijn kapitein Stefan Leleu. (Foto Belga)© BELGA

Wat was tot dusver je mooiste moment met Francky?

“We hebben zoveel mooie momenten samen beleefd. De titel in tweede klasse zal mij altijd bijblijven en dan vooral de week erna. Het kampioenschap was al zo goed als binnen, toch wilde Francky de nodige trainingsernst ter voorbereiding van de match tegen Antwerp. We verloren die partij en achteraf vond ik het knap dat hij kon toegeven dat hij te streng was geweest. Ons doel was al bereikt en hij had de teugels wat moeten laten vieren.”

Hoe vaak horen jullie elkaar nog en waarvoor?

“We praten vooral bij als we elkaar zien, zoals de laatste keer tijdens een opleiding van de voetbalbond die georganiseerd werd in Zulte Waregem. Soms stuur ik eens een sms met proficiat en dan reageert hij altijd.”

Hoelang kan de trainer Francky Dury nog mee?

“Zolang hij zich kan blijven heruitvinden. De methodes en spelers veranderen, maar hij slaagt er telkens in om daarmee om te gaan. En zeg alsjeblieft geen trainer tegen Francky, want dan doe je hem oneer aan. Hij is coach, peoplemanager, mentor…”

Wat wens je hem na zijn 60ste nog toe?

“Vooral een goede gezondheid en dat hij ooit landskampioen mag worden.”

(DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier