Essevee verliest in allerlaatste seconden op Charleroi

Theo Bongonda gaat het duel aan met Ali Gholizadeh. © (Foto Belga)

Zulte Waregem leek lange tijd op weg naar eindelijk nog eens puntengewin, maar zag in de slotminuut lijdzaam toe hoe Osimhen de 3-2 voorbij Bossut knikte. Een ongemeen harde, nieuwe mentale opdoffer voor Essevee, dat op zes minuten voor het einde nog de drie punten in handen had. Ook over de niet toegekende penalty op Bongonda in de eerste helft, zal aan de Gaverbeek nog uitvoerig met onbegrip worden nagekaart.

In vergelijking met de thuismatch tegen Anderlecht, kregen Marcq en Faik het vertrouwen, ten nadele van Tardieu en De Pauw. Essevee startte met veel goede wil, maar na 3 minuten was al een goede interventie van Bossut nodig op een schot van Bruno. Zulte Waregem reageerde met enkele rushes van Bongonda, alleen leverden die geen concrete dreiging op. Dan probeerde ‘Theo’ maar een penalty te versieren, maar Van Driessche beoordeelde het andersom en gaf de aanvaller vreemd genoeg geel voor een schwalbe. Aan de overzijde kwam Charleroi heel dicht bij de 1-0, maar Bossut en Baudry verhinderden de aanval van Osimhen en Niane gevat.

Het duurde tot halfweg de eerste helft voor Essevee een eerste keer tussen de palen mikte: Harbaoui kon met zijn kopbal Riou niet verschalken. Toch was het de thuisploeg die het dreigendst was, gelukkig voor de bezoekers kon Osimhen zijn poging niet kadreren. Het duurde even voor Zulte Waregem kon reageren, Riou had behoorlijk wat moeite met een schot van Buffel. Essevee leek met een ‘clean sheet’ de rust in te gaan, tot Bossut zich verkeek op een pegel van Benavente en Charleroi vlak voor de koffie op voorsprong kwam: 1-0 na 43 minuten. Harbaoui kwam nog dicht bij de gelijkmaker, maar botste op Riou.

Te weinig dreiging

Met De Pauw en Bedia, in de plaats van respectievelijk Walsh en Demir, hoopte Francky Dury op meer aanvallende impulsen om het tij te keren. Alleen resulteerde dat te weinig in vloeiende aanvalsacties, laat staan in effectief gevaar. Dat was er wel aan de overzijde, maar Bossut maakte de poging van Niane onschadelijk. Zulte Waregem kreeg meer balbezit van Charleroi, dat geduldig op counters aasde.

Tijdens de schaarse momenten dat Essevee toch in de zestien van Charleroi kwam, ontbrak de finesse of de controle om Riou echt te bedreigen. Tot Bongonda eens goed infiltreerde en Marinos niet anders kon dan hem neerhalen. Harbaoui maakte dankbaar gebruik van de penalty om gelijk te stellen na 73 minuten: 1-1.

Prangende slotfase

Dat gaf de bezoekende burger moed. Bongonda bleef na een knappe tegenaanval niet koelbloedig genoeg om de klus af te maken, ook aan de overzijde was het alarmfase rood toen Charleroi op zoek ging naar de overwinning. Eindelijk voor Zulte Waregem viel de euro eens aan de goede kant toen Harbaoui met een enig mooie trap de 1-2 nette, in de 84ste minuut. Twee minuten later was alles weer te herdoen toen Osimhen in de rebound de gelijkmaker binnenprikte.

Bij het ingaan van de blessuretijd kreeg Bedia een reuzekans om Zulte Waregem weer op voorsprong te zetten, maar hij besloot onbesuisd over. Ook Harbaoui miste, en dat brak Zulte Waregem erg zuur op, want in de allerlaatste seconden kopte Osimhen nog de 3-2 binnen. Essevee voelde zich groggy tegen het canvas gemept en moet volgende week thuis tegen Moeskroen absoluut winnen om eindelijk nog eens een match met een positief gevoel te kunnen afsluiten.

Zulte Waregem: Bossut, Baudry, Heylen, De fauw, Demir (55′ Bedia), Walsh (46′ De Pauw), Marcq, Faik, Buffel (90+2′ Tardieu), Bongonda en Harbaoui.

Doelpunten: 43′ Benavente 1-0, 73′ en 84′ Harbaoui 1-1 en 1-2, 86′ en 94′ Osimhen 2-2 en 3-2.

Geel: 13′ Bongonda, 44′ Baudry, 51′ Marcq, 65′ Marinos.