Erdin Demir met Zulte Waregem meteen tegen ex-club Waasland-Beveren

Erdin Demir kijkt op de eerste speeldag met zijn nieuwe club Zulte Waregem meteen zijn ex-club Waasland-Beveren in de ogen. (Foto Nico Dewaele)
Redactie KW

De 28-jarige nieuwe linksback van Essevee voelt zich al goed thuis in zijn nieuwe omgeving.

Erdin Demir komt over van reeksgenoot Waasland-Beveren. “Ik voetbalde daar drie jaar, waarin ik meer dan 100 wedstrijden speelde. De club is heel belangrijk geweest voor mijn carrière en gaf me als eerste de kans om me buiten Scandinavië verder te ontwikkelen. Tot 2009 speelde ik bij Malmö FF, waar ik aan de drempel van mijn doorbraak in het A-team helaas een zware beenbreuk opliep. Het zorgde ervoor dat ik een seizoen verloor, maar ik deed er alles aan om terug te komen. Tot 2012 bleef ik in Zweden en speelde vervolgens bij IFK Malmö, Bunkeflo en Trelleborg. Toen ik de overstap maakte naar Brann Bergen, was ik al omgeschoold van offensieve middenvelder naar linksback. Mijn eerste jaar in die positie speelde ik bij Trelleborg, maar ik raakte vrij snel gewend aan mijn nieuwe rol en voel me er al enkele jaren heel goed in mijn vel, omdat ik me ook nog offensief kan uitleven. Ik hou ervan mee op te rukken en centers te geven. In die zin lijk ik wel wat op Brian Hamalainen.”

Met Waasland-Beveren speelde je ook tegen Zulte Waregem. Welke indruk kreeg je van de club tijdens die wedstrijden?

“Het is een team dat altijd voor mooi en offensief voetbal gaat. Als tegenstander ben je nooit klaar met Essevee. De voetbalfilosofie van de club sluit perfect aan bij de manier waarop ik zelf graag speel. Daarom raakte ik ook vrij snel overtuigd toen er interesse kwam en ik hier voor drie jaar kon tekenen. Tijdens play-off 2 was het al bekend en koos Sven Vermant ervoor om mij niet meer op te stellen, een beslissing waar ik heel goed kon inkomen. Hij wou graag andere jongens een kans geven om zich te bewijzen, al is dat in de laatste confrontatie, toen we met 8-0 de boot ingingen, niet goed uitgedraaid. Ik zat toen 90 minuten nagelbijtend op de bank.”

Ik hou ervan om mee op te rukken en voorzetten te geven. In die zin lijk ik wel wat op Brian Hamalainen

Hoe vielen de eerste weken van de voorbereiding mee?

“Ik werd hier meteen uitstekend opgevangen en vind het zalig te mogen trainen in een modern en heel goed uitgerust oefencomplex. Je weet dat de voorbereidingsweken fysiek zwaar zijn: daarin leg je de basis van je conditie voor het hele seizoen. Het is hard trainen, maar tegelijk ook genieten. Je kan er niet omheen dat er heel wat spelers met kwaliteit in deze kern schuilen. Hopelijk volstaat dat eind maart om ons te kwalificeren voor play-off 1, maar we beseffen dat de strijd zwaar en hevig zal zijn.”

Je naam klinkt niet typisch Zweeds. Hoe is je familie in Scandinavië terecht gekomen?

Mijn grootouders zijn afkomstig uit Turkije, maar emigreerden destijds naar Zweden. Mijn beide ouders zijn geboren in Zweden. Tijdens de vakantie ben ik samen met mijn vrouw twee weken terug naar de heimat geweest, vooral om onze familie te zien. Daarna hebben we nog een week van de zon genoten in het Turkse Bodrum. Eerlijk: tijdens wedstrijden tussen Turkije en Zweden zou ik moeilijk kunnen kiezen, ik heb erg veel sympathie voor beide landen.”

Momenteel woon je nog in Antwerpen, maar daar komt binnenkort verandering in?

“In september loopt ons huurcontract ten einde, we zijn aan het uitkijken naar een nieuwe thuis die dichter bij Waregem ligt. Vermoedelijk zullen we opteren voor iets in het Gentse, ik hou wel van wonen in een grootstad. Daar zal normaliter begin november ook ons eerste kindje geboren worden. Papa worden is iets waar ik enorm naar uitkijk. (lacht)Het wordt een meisje, daarvan wordt altijd gezegd dat ze een speciale band met hun vader hebben. Tot september pendel ik nog elke dag, meestal in het gezelschap van Nill De Pauw en Michael Heylen.”

In november zal ons eerste kindje geboren worden. Ik kijk daar enorm naar uit

Essevee had altijd al een voorliefde voor Scandinavische spelers en ging er in het tussenseizoen gretig shoppen. Vereenvoudigt dat je integratie?

“Het is altijd fijn te kunnen samenwerken met mensen die dezelfde taal spreken, maar ik vind het belangrijk om met iedereen een goede band op te bouwen. Hoe sterker de ‘camaraderie’, hoe groter de kans op sportief succes. De start van het seizoen wordt alleszins speciaal, met een thuismatch tegen Waasland-Beveren. Hoewel ook hun kern enorm veranderd is, heb ik nog regelmatig contact met mijn gewezen ploegmaats. Al zal ik tussen de lijnen geen medelijden hebben, dan moeten we gewoon die eerste drie punten pakken…”