25/09/16 om 22:01 - Bijgewerkt om 22:26

En of Lukas Lerager zijn geld waard is voor Zulte Waregem

De competitiewedstrijden die ik sinds Zulte Waregem in de zomer van 2005 in eerste klasse aantreedt heb gemist zijn op de vingers van één hand te tellen. De ronduit indrukwekkende prestatie waar ik zaterdagavond getuige van was in Mechelen behoort zonder enige discussie tot mijn persoonlijke top drie. Met ene Lukas Lerager in een glansrol.

En of Lukas Lerager zijn geld waard is voor Zulte Waregem

© BELGA

Voor wie de wedstrijd niet gezien heeft: miskijk je geen seconde op de 'nipte' zege van Essevee, dat KV Mechelen bijna een wedstrijd lang compleet murw speelde. Alleen de eerste minuten lieten de bezoekers zich wat afbluffen voor de thuisploeg, die - om het in atletiektermen uit te drukken - als een wervelwind aan een 800 meter was begonnen. Dan speel je ridder of mis, want in het meest waarschijnlijke scenario val je na anderhalve baanronde net niet dood. Door twee hoogst twijfelachtige interventies van Marvin Baudry - al had bij de 1-0 en 2-0 van Malinwa zowat de helft van de bezoekers boter op het hoofd - leek Mechelen bij de rust een zowaar bijna onoverbrugbare kloof te hebben geslagen.

Beter voetbal dan met Lepoint

Maar schijn bedriegt, zeker in het voetbal. Essevee miste de onverzettelijkheid van de geblesseerde Christophe Lepoint, maar speelde beter combinatievoetbal dan mét de 'Rambo van de Gaverbeek' tussen de lijnen. Lukas Lerager, de Deen die de plaats van Lepoint innam als meest vooruitgeschoven pion op het middenveld, is een veel fijner besnaarde voetballer die een team beter laat draaien. Hij kan wel nog veel stappen zetten op de '10'. Oog in oog met Anthony Moris had Lerager het leer over de Mechelse goalie kunnen stiften, maar hoe vaak kwam hij al in zo'n situatie terecht?

En of Lukas Lerager zijn geld waard is voor Zulte Waregem

© BELGA

Nu ja, in de tweede helft, op een alweer iets meer teruggetrokken positie, zette de Deen die misser meer dan recht. Naast Soualiho Meïté zit Lukas Lerager pas echt in de stuurkamer van een wervelend Essevee en doet hij met de wedstrijd meer aan Sven Kums denken.

"Zijn geld waard"

Lerager is de enige speler voor wie Zulte Waregem tijdens de afgelopen transfermercato echt de geldbuidel opentrok. Essevee betaalde ruim 300.000 euro om de beloftevolle middenvelder los te weken bij Viborg, een 'liftclub' in zijn thuisland. "Weest gerust: hij is zijn geld waard", liet algemeen manager Eddy Cordier vier maanden geleden al in enkele van onze krantenedities optekenen. En of.

Lerager vertegenwoordigt een belangrijk deel van het kapitaal dat Zulte Waregem de komende jaren hoopt aan te wenden voor de verdere vernieuwing van het Regenboogstadion, meer nog dan voor de sportieve uitbouw van de kern. Dat is de economische realiteit waarmee men in Waregem heeft leren leven. Maar intussen zijn de Esseveescouts al op zoek naar een nieuwe Lerager, daar moet je niet aan twijfelen.

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!