Dury voert druk op arbiters op om er op de laatste speeldag voordeel uit te halen

© BELGA
Tom Van Houtte

Ondanks de derbynederlaag en het erg matige spel op KV Kortrijk doet SV Zulte Waregem op de slotspeeldag van de competitie nog een gooi naar play-off 1. Maar Esseveecoach Francky Dury heeft zichzelf wijsgemaakt dat zijn club geen deel mag uitmaken van de top zes van het vaderlandse voetbal.

We volgen SV Zulte Waregem nu twaalf jaar van erg nabij, maar nooit eerder hoorden we Dury zo fel uithalen naar de arbitrage. Ziedend getuigde hij in de Kortrijkse perszaal over het gebrek aan ‘derbyfeeling’ van het Waalse scheidsrechterstrio in het Guldensporenstadion. Alsof alleen Frederik Geldhof in aanmerking mag komen om de Zuid-West-Vlaamse burenstrijd te leiden. Al betwistte de Waregemse T1 eigenlijk alleen maar – en volledig ten onrechte – de rode kaart voor Soualiho Meïté, volgens meerdere bronnen de snelste uit de Belgische voetbalgeschiedenis.

Fileermes bovengehaald

Vervolgens zette Dury het fileermes in wat er zich in de wedstrijd Standard-Racing Genk had afgespeeld, meer bepaald de buitenspelgoal die de thuisploeg de winnende treffer opleverde ondanks flagrant buitenspel van vijf (5!) spelers. Ja, kopte Dury de perfecte voorzet van de moderator binnen, de Belgische voetbalwereld zit niet te wachten op Zulte Waregem in play-off 1. Veel liever ziet men het tot een clash tussen alle clubs uit de G-5 en de poen van Marc Coucke komen, zo redeneert hij. Een complottheorie, dus. “De Belgische scheidsrechters moeten hun verantwoordelijkheid nemen”, fulmineerde Dury nog. Standard: hij houdt er straks nog een maagzweer aan over. Hij liet niet na om ook te verwijzen naar play-off 1 van drie seizoenen geleden, toen de Luikenaren met twee zuivere buitenspelgoals kwamen winnen in het Regenboogstadion en Essevee zo belangrijke punten ontnamen in de titelstrijd. “Toen grepen we naast 15 miljoen euro en nu dreigen we opnieuw veel geld te mislopen…”

Dury voert druk op arbiters op om er op de laatste speeldag voordeel uit te halen
© BELGA

Dury heeft niet de beste relatie met onze scheidsrechters, maar had tot dusver altijd zijn kritiek aan hun adres gewikt en gewogen. Wat hij zaterdagavond in Kortrijk deed, is de druk zo hoog proberen opvoeren dat zijn club er op de kapitale laatste speeldag van deze reguliere competitie voordeel uit haalt. Als gewezen ‘Trainer van het jaar’ en technisch directeur van de KBVB heeft Dury een zeker gewicht in het Belgische voetbal en dat probeert hij uit te spelen in de wetenschap dat Zulte Waregem (thuis tegen Moeskroen-Péruwelz) zelf moet winnen en een misstap van Standard (op KV Mechelen) nodig heeft. We geloven dan ook niet dat de scheidsrechter Achter de Kazerne bij de minste twijfel een belangrijke fase in het voordeel van Standard zal fluiten.

Gebreken onvoldoende gecorrigeerd

En dan moet Dury er maar voor zorgen dat zijn ploeg thuis de maat neemt van Moeskroen. Want met het belabberde spelniveau dat Essevee sinds Nieuwjaar haalt wordt dat al een heuse opgave. Almaar meer mensen uit de entourage vragen zich af wat dit Zulte Waregem in play-off 1 kan uitmeten. Want eerlijk is eerlijk: de scheidsrechterlijke blunder in Standard-Genk kan in deze fase van de competitie dodelijk zijn voor de ambities van de Gaverbeekploeg, maar als het in laatste instantie nog naast de top zes grijpt moet het vooral de hand in eigen boezem steken. Het onevenwicht in de ploeg is vooral in balverlies erg groot en de opbouw onverzorgd en te traag. De voorbije transferperiode heeft men dat onvoldoende weten te corrigeren. Geen scheidsrechter die daar iets kan aan veranderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier