Brian Hamalainen: “De winterstop heeft heilzaam gewerkt”

© BELGA
Redactie KW

Na een stevige start is Essevee nog ongeslagen in 2018, staan de rood-groenen weer op een veilige plaats en kijkt de entourage met voorzichtige, zij het realistische ambities weer hogerop. Dat doet ook Brian Hamalainen, die vrijdagavond tegen zijn ex-team RC Genk speelt.

Essevee kan weer opgelucht ademhalen na de hoopgevende resultaten van januari. De 0 op 9 uit de tweede helft van december deed het hele team snakken naar de winterstop. Brian Hamalainen maakte van het weekje rust gebruik om samen met zijn echtgenote zijn Deense thuishaven op te zoeken. “Het deed goed om het voetbal even helemaal te vergeten en in Allerod (gelegen 25 km ten noorden van Kopenhagen, red.) vrienden en familie op te zoeken. Voor mij was dat de ideale remedie om tijdens de stage in Spanje met hernieuwde moed het tweede luik van het seizoen aan te vatten.”

Sindsdien lijkt het team herboren. Is dat vooral te danken aan de kwaliteitsinjectie die jullie kregen door de wintertransfers?

“We hebben er alleszins enkele jongens bij gekregen die het klappen van de zweep kennen en vertrouwd zijn met de competitie. Damien Marcq zorgt als defensieve middenvelder voor meer stabiliteit. Mede dankzij hem recupereren we nu meer ballen hoog op het veld, waardoor het voor de verdediging comfortabeler spelen is. Bovendien hebben we er met Hamdi Harbaoui een door de wol geverfde aanvaller bij, die altijd wel goed is voor flink wat goals. Het probleem van onze dramatische resultaten was niet zozeer dat we slecht speelden – in het merendeel van de wedstrijden viel dat nog behoorlijk mee – maar wel dat we te weinig scoorden. Jonge talenten als Leya Iseka en Saponjic deden wat ze konden, maar je kan van die jongens niet verwachten dat ze in een slecht draaiende ploeg voor de ommekeer zorgen. De huidige situatie geeft ook hen meer rust en haalt veel druk van de schouders, waardoor we weer meer ontspannen kunnen spelen.”

“Het grote verschil met voor Nieuwjaar zit hem in het kopje: we spelen met meer vertrouwen”

Zorgt de inbreng van de nieuwe jongens ervoor dat het voor jou anders spelen is?

“Eigenlijk niet. De coach verwacht van mij hetzelfde, ons spelsysteem is ook niet veranderd. Het grote verschil zit in het kopje: we spelen met meer vertrouwen, etaleren een grotere vechtlust en voelen ons gemotiveerd omdat play-off 1 nog haalbaar is.”

Mathematisch kan het zeker nog, maar dat geldt voor heel veel ploegen die bij jullie in de buurt staan…

“Die zesde plaats mag zeker nog de ambitie zijn, hoewel het gelijkspel tegen Oostende vorig weekend ons op dat vlak niet vooruit heeft geholpen. Het worden nog vijf intense matchen, vooral tegen teams die – op Anderlecht na – allemaal onder de zesde plaats staan en die we met de huidige kwaliteit zeker aankunnen. Het geeft wat extra pigment aan de wedstrijd op Genk.”

“Met Damien Marcq recupereren we meer ballen hoog op het veld en is het voor de verdediging comfortabeler spelen”

Hoe speciaal is die match nog voor jou?

“Ik speelde daar vier seizoenen, voelde me er prima en heb er veel geleerd. Ook al speelde ik er minder dan ik gehoopt had (43 matchen in totaal, red.), al zat mijn kruisbandletsel, waardoor ik bijna een jaar buiten strijd was, voor iets tussen. Er spelen nog enkele jongens uit ‘mijn’ periode, maar gaandeweg is het contact wat verwaterd. In de voetbalwereld gaat iedereen nu eenmaal zijn eigen weg, daar is niets mis mee.”