Autoritair Racing Genk gunt Essevee geen schijn van kans

© (Foto Belga)
Redactie KW

Een overtuigend Racing Genk heeft kordaat komaf gemaakt met de Europese ambities van Zulte Waregem. In het eerste halfuur zette de thuisploeg Essevee al op een 2-0-achterstand, een tik die de bezoekers nooit meer te boven kwamen.

Zulte Waregem mocht blij zijn dat Genk te weinig efficiënt was, maar neemt met opgeheven hoofd afscheid van een atypisch seizoen waarin het imponeerde tijdens Play-off 2.

Francky Dury moest twee wissels doorvoeren in vergelijking met de wedstrijd tegen Lokeren. Brian Hamalainen en Timothy Derijck kampten met spierproblemen en werden vervangen door Sandy Walsh en Johan Björdal.

Genk maakte meteen zijn aanvallende intenties duidelijk. De Limburgers wilden bewijzen dat ze niet voor niets een respectabele campagne in Play-off 1 hadden afgewerkt. Essevee holde in de aanvangsfase dan ook achter een ongrijpbare bal aan en zag hoe Malinovskyi (voorlangs) en Trossard (zijnet) voor concrete dreiging zorgden. De goal kon evenwel niet uitblijven: Trossard bediende met een voorzetschot Samatta, die de bal maar voor het intikken had: 1-0 na 17′.

Verdubbelde voorsprong

Na het openingsdoelpunt veranderde er maar weinig aan het spelbeeld: de thuisploeg kon het wat rustiger aandoen, terwijl Zulte Waregem vooral naar zichzelf zocht, niet meteen vond en daar een dure prijs voor betaalde. Een dribbelende Pozuelo kreeg het leer tot bij Uronen, die vrij simpel de bezoekende defensie verschalkte: 2-0. De eerste tegenprik die naam waardig kwam van Olayinka, maar die kon zijn schot niet kadreren. Het sein voor de bezoekers om de druk geleidelijk aan op te drijven. Zo moest Vukovic alle zeilen bijzetten om een kopbal van Baudry onschadelijk te maken.

Door gebrekkige defensieve communicatie leek Essevee meer onheil over zich af te roepen toen Trossard bijna alleen op Bossut af mocht, De Sart stak er nog een voetje tussen. Genk gunde de bezoekers wat meer balbezit, maar tot concrete kansen leidde dat niet. Integendeel: na een knappe collectieve actie was het Pozuelo die met een afstandsschot met de 3-0 flirtte. Samatta deed hetzelfde na een knappe pass van Ndongala, maar besloot naast.

Tweevoudige wissel

Met een dubbele wissel probeerde Dury het tij te keren. Marcq (eerste speelminuten sinds 3 maanden) en Saponjic kwamen in de plaats van Kaya en De Pauw. Toch betaalde Essevee weer bibbergeld, toen Trossard en Samatta voor een kopie van het openingsdoelpunt gingen, maar het leer ging voorlangs. Een nieuw schot van Trossard was eenzelfde lot beschoren.

Met de moed der wanhoop ging Zulte Waregem toch ten strijde. Harbaoui kon afdrukken na een knappe actie van Bongonda en De fauw, maar zag zijn schot afgeblokt. Aan de overzijde bleef Trossard met de kansen morsen, tot opluchting van de bezoekers. Die mochten na 72′ een grote kaars branden toen Bossut met een enorme reflex Malinovskyi van de 3-0 hield. Even later bracht de lat tot twee keer toe redding: eerst toen Trossard uitstekend bediend werd door de ingevallen Berge, vervolgens bij een knappe omhaal van Pozuelo.

Al bij al mocht Essevee heel tevreden zijn dat het bij 2-0 bleef. Alleen dankzij enkele halve mirakels liep de score niet hoger op.

(BV – Foto Belga)