ANALYSE Zulte Waregem staat voor scharnierseizoen

© BELGA
Redactie KW

De hele week onderwerpt de sportredactie de 5 West-Vlaamse eersteklassers aan een SWOT-analyse. We gaan na hoe het staat met sterktes (strengths), zwaktes (weaknesses), kansen (opportunities) en bedreigingen (threats). Vandaag : Zulte Waregem.

STERKTES : Nooit meer voetbaltalent samen dan nu

1


© BELGA

Nooit, liet Francky Dury zich in de voorbereiding al meermaals ontvallen, zag hij bij Zulte Waregem meer voetbaltalent samen dan nu. Essevee haalde dan ook (ex-)spelers van onder meer Arsenal (Chuks Aneke), Monaco (Yarouba Cissako), Manchester United (Charni Ekangamene) en Porto (Tiago Ferreira). De club investeerde de voorbije maanden fors in zijn scoutingapparaat met de terugkeer van Rik Vande Velde – in het recente verleden hoofdscout van Anderlecht – en het inzetten van André Van Maldeghem en diens vroegere ervaringen als bondsscout. In de breedte is Zulte Waregem zeker versterkt. Met Aneke, bijvoorbeeld, haalde het een middenvelder die gesloten wedstrijden op kracht kan openbreken, een profiel waar het de kern nog aan ontbrak.

ZWAKTES : Verlies aan ervaring en leiderschap

2

ANALYSE Zulte Waregem staat voor scharnierseizoen
© BELGA


© BELGA

Het verlies aan ervaring en leiderschap (Sven Kums, Davy De fauw en Mbaye Leye) en creativiteit (Thorgan Hazard). Vooral op de 8-positie is Dury nog naarstig zoekende naar een speler die de ploeg vlot laat overschakelen van verdediging naar aanval. Ekangamene zou dat kunnen worden, maar de Belg van Congolese afkomst worstelt met twee maanden trainingsachterstand. Zulte Waregem wil er dus zeker nog een (polyvalente) middenvelder bij, net als een een diepe spits. Voor die laatste positie is de compleet onervaren Jonathan Benteke – broer van – immers het enige alternatief voor het duo IdrissaSylla-Glynor Plet. Wellicht reikt AS Monaco hier nog een helpende hand.

KANSEN : Kan vaste klant voor play-off 1 worden

3

ANALYSE Zulte Waregem staat voor scharnierseizoen


© BELGA

De ontwikkeling van Thorgan Hazard bij de Gaverbeekclub heeft poorten naar andere topclubs geopend, zoveel is duidelijk. Kon vorig seizoen geen enkele van de bij Malaga geleende topspelers doorbreken, dan lijkt het met de eerste speler van Monaco (Cissako) wel meteen raak.

Nu Zulte Waregem voor het tweede seizoen op rij Europa ingaat en eindelijk de aanzet voor de stadionvernieuwing is gegeven, staat de club voor een scharnierseizoen. Als het budget, momenteel rond de 10 miljoen euro, de komende seizoenen tot boven de 12 miljoen euro uitstijgt, kan Essevee een vaste klant voor play-off 1 worden.

BEDREIGINGEN : Competitiestart niet van de poes

4

ANALYSE Zulte Waregem staat voor scharnierseizoen


© BELGA

Dury heeft er alle belang bij de Esseveemachine zo snel mogelijk op volle toeren te krijgen, want de competitiestart is met tegenstanders als Kortrijk, Lokeren, Club Brugge en AA Gent niet van de poes. Intussen blijft de dreiging van een (laat) vertrek van sterkhouders als Sylla en Ibrahima Conte. Voor laatstgenoemde, gegeerd door Anderlecht, was er tot vorige woensdag alvast nog geen bod binnen van paars-wit.

In de jeugdopleiding heerst dan weer (licht) ongenoegen over de geringe doorgroeimogelijkheden van de eigen talenten en de focus op de Essevee Soccer School van Thomas Caers, die de club met Théo Bongonda al een goudklompje bezorgde.

(TVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier