Aimé Anthuenis over Genk-Essevee: “Beide teams maken even veel kans”

Aimé Anthuenis laat zijn licht schijnen over Genk - Zulte Waregem, twee van zijn ex-clubs. (Foto Belga) © BELGAIMAGE
Redactie KW

Na een seizoen waarin je even degradatiekandidaat was alsnog Europees voetbal afdwingen? Het kan zondag zomaar gebeuren voor Zulte Waregem.

Aimé Anthuenis, in een ver verleden nog coach bij beide clubs, was onder de indruk van het parcours dat Genk heeft afgelegd in play-off 1. “Ik zag hen een aantal keer aan het werk en vond ze dik in orde. Vooral op het middenveld zijn ze technisch sterk, met Pozuelo als exponent. De opbouw zit heel goed in elkaar, bovendien hebben ze de luxe dat ze Thomas Buffel op de bank kunnen houden. De grootste ‘transfer’ hebben ze gedaan met de terugkeer van Leandro Trossard, hoewel ook Samatta hoge ogen gooide. Eigenlijk hadden ze meer punten verdiend, maar in een aantal wedstrijden hebben ze niet gekregen waar ze recht op hadden.”

Hoe groot is de invloed van Philippe Clement op de reconversie van de Limburgse fusieclub?

“Kijk, ik vind dat Albert Stuivenberg het vorig jaar prima heeft gedaan en goede uitslagen heeft gehaald. Maar: plots kan het op zijn. Elke coach komt dat vroeg of laat tegen bij een club. Toen de houdbaarheidsdatum van de Nederlander verstreken leek en het bestuur Philippe Clement haalde als vervanger, vond ik dat een goede zet: ik heb Philippe nog meegemaakt als speler, hij is iemand die voor het trainerschap in de wieg is gelegd.

Ik heb Clement nog meegemaakt als speler: hij is voor het trainerschap in de wieg gelegd

Hij heeft vertrouwen gegeven aan de basisspelers en de ploeg weer op de rails gezet. Achterin heeft hij de cohesie tussen de centrale verdedigers, die op een bepaald moment zoek was, hersteld. En vooraan heeft hij met ook nog Karelis en Ingvartsson sterke ijzers in het vuur. Zondag genieten ze bovendien van het thuisvoordeel, wat in een match met rechtstreekse uitschakeling van erg groot belang kan zijn.”

Hoe zou u het seizoen van Zulte Waregem analyseren?

“Het minste wat je kan zeggen, is dat de club een speciaal kampioenschap heeft afgewerkt. Elke ploeg kent doorheen het seizoen wel een dipje, maar bij Essevee was dat toch extreem. Het is de verdienste van de technische staf en de club dat ze daar het passende antwoord op hebben gevonden met de wintertransfers. Die leverden een belangrijke bijdrage tot de bevrijding uit het degradatiemoeras.”

Tijdens de nacompetitie stond er geen maat op Essevee…

“In play-off 2 presteerde Zulte Waregem inderdaad uitzonderlijk sterk. Dé blikvanger was natuurlijk Hamdi Harbaoui, een erg sterke spits met veel scorend vermogen die een cruciale versterking is gebleken. Als hij effectief nog een paar seizoenen aan de Gaverbeek speelt, heeft de club ook dan alweer de garantie op een flink aantal goals. Dat scheelt toch altijd een slok op de borrel. Ook Kaya heeft me bekoord, in de rol van aangever. Daarnaast heeft Nill De Pauw zich weer in de schijnwerpers gespeeld. Toen Lokeren hem drie jaar geleden liet gaan naar Guingamp, betekende dat voor die club een forse aderlating. Intussen speelt hij weer op een goed niveau. Ook sterkhouders als De fauw en Bossut hebben hun verdienste in de wederopstanding van de club.”

Welke match verwacht je zondag?

“Het wordt waarschijnlijk een evenwichtige, gelijkopgaande match. In dergelijke beslissende wedstrijden hangt alles vaak van details af: een bal op de binnen- of buitenkant van de paal, een scheidsrechterlijke beslissing,… In elk geval zullen beide ploegen er voluit voor gaan. Een Europees ticket laat je nooit liggen, hoewel het inderdaad niet evident is om dergelijke matchen te integreren in de voorbereiding op een nieuw seizoen. Dury en Clement hebben evenwel voetbalkunde genoeg om dat verstandig aan te pakken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier