AA Gent buit slechte eerste helft van Zulte Waregem uit en wint met 0-2

Tom Van Houtte

De thuisploeg kwam pas na rust in zijn gebruikelijke spel, maar dat bleek te laat. Een treffer van Kubo voor rust en een goal van Kalifa Coulibaly in de toegevoegde tijd zorgden voor de Gentse zege in het Regenboogstadion, de eerste in zes jaar.

Verrassing bij de thuisploeg: Francky Dury hield Soualiho Meïté op de bank. De middenvelder haalt al langer zijn niveau niet meer van voor Nieuwjaar en zijn vertrek uit het Regenboogstadion is aanstaande, dus vond Dury het tijd om eens een andere variant uit te proberen. Verder hield Luca Marrone Onur Kaya op de bank en ook Christophe Lepoint viel naast de basiself. Zijn plaats werd ingenomen door Robert Mühren.

Tegenvallende openingsfase

De eerste 20 minuten besparen we u, want die hadden eigenlijk niets om het lijf. Gent dicteerde wel de wet en kreeg in de 24ste minuut loon naar werken. Thomas Foket gaf goed voor en Yuya Kubo liep het leer met de borst binnen: 0-1. De experimentele ploeg van Dury kwam het grootste deel van de eerste helft niet verder dan wat schuchter aanvalswerk, want kansen versieren zat er niet in.

Toch een zeldzame mogelijkheid voor de thuisploeg kort na het halfuur. Nadat de Gentse doelman Lovre Kalinic de bal buiten zijn grote rechthoek kwam wegkoppen, probeerde Davy De fauw een verre lob, maar die ging hoog over. Aan de overzijde trapte Moses Simon na een vlotte Gentse aanval op thuisdoelman Kenny Steppe. In de 41ste minuut slaagde Danijel Milicevic er na alweer een knappe bezoekende aanval niet in om te koppen zoals hij in gedachten had. Steppe had geen enkele moeite met zijn poging.

Nog één keertje Essevee voor rust: Kingsley Madu, linksback in plaats van de geblesseerde Brian Hamalainen, bereikte Mühren, maar de Nederlander kopte over Kalinic’ doel.

Mühren en De fauw naar de kant

Dury greep bij aanvang van de tweede helft in door Mühren en De fauw naar de kant te halen ten voordele van Babacar Gueye en Soualiho Meïté. Bijna hingen de bordjes al snel in evenwicht. Madu veroverde de bal, ging als een sneltrein zijn flank af, maar viseerde de deklat. Kalinic stond erbij en keek ernaar.

Plots was Zulte Waregem, spelend naar de eigen spionkop, helemaal wakker. Leye kopte de gelijkmaker tegen de touwen. Dachten we, want op de tv-beelden was duidelijk te zien dat de Senegalees buitenspel stond. Op hoekschop van Sander Coopman kopte Leye voorlangs. Gent kreunde in al zijn linies en bij een volgende fase knalde opnieuw Leye op Kalinic, al bevond hij zich ook dit keer in buitenspel.

De Buffalo’s konden daar aanvankelijk niet meer dan een slap schot van Milicevic tegenoverstellen. Ook op het uur stond het kanon van de Bosniër niet goed afgesteld. Kubo probeerde Steppe met een venijnige schuiver te verrassen, maar de Esseveedoelman kon de bal nog net voor zijn doellijn weren.

Bijna owngoal

Bizarre fase in minuut 66: bijna schoot Brecht Dejaegere de bal voorbij zijn eigen doelman, maar Kalinic redde miraculeus. Vijf minuten later nam Leye een voorzet van Henrik Dalsgaard in één tijd op de slof, maar opnieuw stierf de trap in de armen van Kalinic. De tijd begon te dringen voor Essevee en het werd bijna 0-2. Kalifa Coulibaly vond aan de eerste paal Kubo, maar Steppe voorkwam als bij wonder de tweede treffer van de Japanner. Zulte Waregem drong nog wel aan, maar sprong te slordig om met de laatste pass.

In de toegevoegde tijd kreeg Leye nog dé kans op een draw voor de voeten, maar van in de kleine rechthoek lepelde hij de bal onbesuisd over. Coulibaly mocht in de allerlaatste seconden van de partij nog alleen op Steppe af, omspeelde de doelman en scoorde de 0-2. Ook na vijf wedstrijden in play-off 1 is het dus nog altijd wachten op de eerste overwinning van Essevee.