Zulte Waregem uitgeteld in titelrace na tumultueuze wedstrijd in Standard

Essevee verloor op Sclessin met 4-1 en eindigde het duel met 8 spelers na rode kaarten voor Bossut, Sylla en Kums. Bij Standard werd Van Damme uitgesloten. Zulte Waregem zal nu strijd moeten leveren om de vierde plaats te vermijden, want die leidt nog tot een dubbel barrageduel met de winnaar van play-off 2 voor het laatste Europees ticket.

Standardtrainer Guy Luzon hield met Imoh Ezekiel en Paul-José Mpoku twee sterkhouders uit de reguliere competitie op de bank. Bij de bezoekers namen Bryan Verboom (terug uit schorsing) en Raphaël Cacérès de plaats in van respectievelijk Bruno Godeau en Ibrahima Conté, die niet wedstrijdfit werd bevonden.

De Camargo met een gelukje

Zonder ook maar één kans te hebben versierd, kwam de thuisploeg na 10 minuten spelen al 1-0 voor. Igor De Camargo legde de bal eerst van dichtbij tegen de paal en tikte het terugkaatsende leer vervolgens zonder het te beseffen met de benen binnen. Een floddergoal, maar ze telde wel. Essevee mocht het zichzelf verwijten dat drie verdedigers de voorzet van Michy Batshuayi niet konden verhinderen.

Scheidsrechter vervangen

Opmerkelijk moment op het kwartier: scheidsrechter Sébastien Delferière moest na een kwartier van het veld met een achillespeesblessure en werd vervangen door Alexandre Boucaut. Standard en zeker Mehdi Carcela trokken zich niet veel aan van dat oponthoud, want de Marokkaanse international slalomde door de bezoekende defensie en werd aangetikt door Steve Colpaert. Terechte penalty, die netjes werd afgewerkt door Mujangi Bia (2-0).

Corner van Hazard tegen deklat

De eerste kans die naam waardig voor Zulte Waregem kwam er pas na 26 minuten. Idrissa Sylla kopte een hoekschop van Thorgan Hazard naast, terwijl hij daar veel beter had moeten mee doen. Twee minuten later was het opnieuw alarmfase rood bij de onzeker verdedigende bezoekers, maar Kanu gleed de bal voor een leeg doel tegen de deklat. Aan de overzijde trapte Hazard een hoekschop tegen het doelkader. Essevee mocht kort voor rust niet mopperen toen Delferière natrappen van Sylla slechts met geel bestrafte.

Rood voor Bossut

Rood-groen leek verse moed te hebben getankt in de rust, maar nog voor we zicht kregen op het effect van de vervanging van Verboom door Fabrice Olinga, rinkelde de kassa alweer bijna voor de Luikenaren. Bossut wist echter raad met het schot van Carcela. Een minuut later ontpopte Sammy Bossut zich tot de antiheld van de avond door de doorgebroken De Camargo foutief af te stoppen in de zestien, al was het contact bijzonder licht. Rood voor Bossut, een toch wat overdreven beslissing. Dury offerde Théo Bongonda op voor tweede doelman Sébastien Bruzzese, maar de Waal had geen verhaal tegen de strafschop van Batshuayi: 3-0 en boeken definitief toe voor de bezoekers.

Derde strafschop van de avond

Bruzzese hield op het uur Bia van de 4-0. Halfweg de tweede helft floot Delferière de derde strafschop van de avond voor een overtreding van Kanu op de ingevallen Jens Naessens in het strafschopgebied. Hazard knalde onhoudbaar de 3-1 tegen de touwen. En plots gingen de poppen aan het dansen op Sclessin en ontspoorde de wedstrijd helemaal met rode kaarten voor Sylla en Jelle Van Damme tot gevolg. Als uitloper van die tumultueuze fase werd een briesende Francky Dury naar de tribune gestuurd.

Toch weer beetje hoop

Raar maar waar: met zijn negenen begon Zulte Waregem plots weer beter te voetballen met Hazard als orkestleider. Toch werd het 10 minuten voor affluiten nog 4-1 nadat Opare heel mooi Mujangi Bia en Ezekiel door de buitenspelval stuurde. De Nigeriaan had geen moeite om zijn eerste goal van de avond aan te tekenen.

Essevee moest de kelk nog helemaal tot op de bodem ledigen, want ook Sven Kums werd met rood van het veld gestuurd na gevaarlijk ingaan op William Vainqueur. Dat wordt een zware schorsingslast in het vooruitzicht van het belangrijke thuisduel tegen Lokeren volgende week zaterdag. Zulte Waregem moet nu vooral hopen op een zege van Club Brugge zondag tegen Anderlecht, zodat de kloof met paars-wit en de derde plaats tot 1 punt beperkt blijft.