Zulte Waregem geeft Kortrijk in het slot het nekschot en blijft leider

Tom Van Houtte

In een felbevochten Zuid-West-Vlaamse derby hield Essevee verdiend de drie punten thuis. De bezoekers behielden lang de hoop op puntengewin, maar zagen die tien minuten voor affluiten in rook opgaan toen topschutter Leye de thuisploeg op 2-1 bracht en Rolland na een rode kaart al de douches mocht opzoeken.

Geen wijzigingen in het elftal van Essevee, waar coach Francky Dury dus het vertrouwen behield in het team dat vorige week met 1-5 ging winnen in Moeskroen. Zijn collega Karim Belhocine moest wel noodgedwongen ingrijpen: hij verving de geblesseerde Nebojsa Pavlovic door de Griek Dimitrios Goutas.

De eerste echte kans was na ruim een kwartier voor de thuisploeg. Lukas Lerager kon het hoofd zetten tegen een vrijschop van Brian Hamalainen, maar Thomas Kaminski redde en deed dat vervolgens ook met de rebound van Marvin Baudry. De bezoekers dreigden via een schot van Andre Totovitski, maar diens schot strandde op Idriss Saadi.

Kaya met de 1-0

In de 26ste minuut drong Xavier Mercier door in het strafschopgebied. De Franse middenvelder probeerde een penalty te versieren, maar Kenny Steppe behoedde Essevee voor averij. Tien minuten later leek Mbaye Leye aan de rechterzijde van de doellijn weinig andere opties te hebben dan een corner te versieren, maar hij vond toch een gaatje om een sterk spelende Alessandro Cordaro te bedienen. De kwelduivel van de Kortrijkdefensie bracht het leer tot bij Onur Kaya, die onhoudbaar in doel knalde: 1-0.

Maar de vreugde bij Zulte Waregem was van korte duur. In minuut 39 kopte Totovitski nog rakelings langs, maar nauwelijks een minuut later raakte Saadi in twee tijden voorbij Steppe. Van een snelle gelijkmaker gesproken.

Bij het begin van de tweede helft was het wachten op kansen. Toen Christophe Lepoint kort voor het uur inliep om te koppen, kwam hij zwaar in botsing met Goutas. Meteen kreeg de middenvelder van Essevee een heel leger hulpverleners over zich gebogen. Enkele minuten later werd hij van het veld gedragen en vervangen door Igor Vetokele.

De blessure van Lepoint belette de thuisploeg niet om op zoek te gaan naar de winnende treffer, maar Essevee kende tegenslag toen een kopbal van Brian Hamalainen van dichtbij op de paal stierf. Kortrijk speculeerde op de tegenaanval, maar puurde daar maar weinig gevaar uit.

Vrijschop van de winst

Lange tijd mochten de bezoekers toch hoop koesteren op minstens één punt, maar Mbaye Leye bracht daar goed tien minuten voor tijd verandering in met een vrijschop die perfect richting kruising vloog. De bal ging via het doelhout en een ongelukkige doelman Kaminski tegen de touwen. Even later zag het er pas erg benard uit voor KVK toen Elohim Rolland op een tweede gele en dus rode kaart werd getrakteerd. Bijna zette scheidsrechter Erik Lambrechts Essevee (ongewild) op weg naar de 3-1, maar Kaminski voorkwam niet zonder veel moeite de voor de bezoekers fatale derde goal. Ook Vetokele en Leye misten nog de bevrijdende treffer, maar 2-1 is voldoende voor Zulte Waregem om nog minstens weekje langer de trotse leider van de Pro League te blijven.