Zulte Waregem en KV Kortrijk delen de punten: 2-2

Tom Van Houtte

De bezoekers gingen de rust in met een 1-2-voorsprong. De thuisploeg, zette de scheve situatie snel na rust recht en die 2-2 bleef op het scorebord flikkeren, een billijk resultaat.

Bij de bezoekers vervingen Stijn De Smet en Anthony Van Loo respectievelijk de geblesseerden Christophe Lepoint en Gary Kagelmacher. De keuze van Pylyp Budkivsky ten nadele van Jovan Stojanovic was dan weer een puur sportieve keuze van KVK-coach Iannis Anastasiou. Zulte Waregem onderging twee wissels tegenover twee weken geleden: Gertjan De Mets, ex-Veekaa verving de geblesseerde Julien De Sart en de Italiaan Nicola Leali verving tussen de palen Louis Bostyn, die in Charleroi bij twee goals niet vrijuit ging.

Doumbia forceert gelijkmaker

Wat een lange studieronde leek te worden, kwam na 13 minuten abrupt ten einde. Hannes Van Der Bruggen bediende De Smet, die nam zijn tijd om Teddy Chevalier aan te spelen, die met een streep in het dak van het doel Leali fusilleerde. Lang konden de bezoekers niet van hun voorsprong genieten. Idrissa Doumbia ging een raid aan op links waarbij hij de bal miraculeus binnenhield, een paar Kortrijkzanen in de wind zette en het leer tot bij Peter Olayinka stak, die maar binnen te tikken had. Diezelfde Nigeriaan had in de 25ste minuut iets moois in gedachten om de 2-1 te scoren, maar zijn omhaal ging de mist in.

Het spel ging goed op en neer en in het derde kwartier van de wedstrijd was een belangrijke rol weggelegd voor de Kortrijkse verdediger Bernard Kurmordzi. Eerst verhinderde hij dat Nill De Pauw kon binnen tikken en 5 minuten later kon hij op vrijschop, nadat De Smet even het leer beroerde, van dichtbij de 1-2 tegen de touwen knikken. KVK toonde zich bijzonder efficiënt aan de Gaverbeek.

Op penalty kreeg Timothy Derijck dé uitgelezen kans om de thuisploeg nog voor rust langszij te brengen. Thomas Kaminski ging echter naar de juiste hoek om de zwakke poging van de Esseveeverdediger onschadelijk te maken.

Alles te herdoen

De tweede helft was nauwelijks 4 minuten ver toen een inzet van Onur Kaya De Pauw leek te bereiken, maar de flankaanvaller wipte over de bal, die tot verbazing van Kaminski in doel zeilde: 2-2 en alles te herdoen in deze derby.

Essevee voerde de druk op en toch was het in minuut 66 op hoekschop bijna weer Veekaa dat op voorsprong klom, maar aan de tweede paal kon thuisaanvoerder Davy De fauw net genoeg De Smet hinderen. Aan de overzijde hield Kortrijk zijn hart vast toen Idrissa Doumbia zich nog eens baas maakte over de doellijn. De Ivoriaan leek voor te zetten en bijna waaide de bal nog aan de verste paal in doel.

Heylen in de fout

Ei zo na presenteerde een blunderende Michaël Heylen Kortrijk de 2-3 op een dienblaadje, maar Budkivsky legde niet goed genoeg af om nog meer bezoekend gevaar te stichten. In een erg spannende slotfase kreeg Zulte Waregem geen tweede strafschop voor een trekfout van de ingevallen Lucas Rougeaux op Olayinka. Bij een nieuwe Kortrijkse aanval knalde Elohim Rolland, ook ingevallen, over de kooi van Leali. Zo eindigde de burenstrijd op een niet onlogische 2-2.