Zulte Waregem diept voorsprong op Kortrijk verder uit

Een erg gemotiveerd Zulte Waregem nam in een sfeervolle derby overtuigend de maat van Kortrijk en neemt kordaat de leiding in de groep. .

Voor de rust kon KVK nog enigszins de schijn ophouden, in de tweede helft gingen de bezoekers kopje onder. De 3-0 volstond voor een krachtige 12 op 12, waarmee Essevee zichzelf tot topfavoriet in deze poule van Play-off 2 bombardeert.

Davy De fauw was het feestvarken van de avond. De captain vierde zijn tweehonderdste match voor Essevee en wou die uiteraard verzilveren met een sterk resultaat tegen de Kerels. Het was ook de thuisploeg die na 9 minuten voor het eerst de neus aan het venster stak, maar de schuiver van Bongonda ging voorlangs. De thuisploeg nam het heft resoluut in handen, maar na een knap dribbelnummer besloot Olayinka te zwak om Bruzzese te kunnen verontrusten.

Olayinka verknoeit de 1-0

Pech voor Kortrijk, dat al na een kwartier Bernard Kumordzi geblesseerd zag uitvallen en Erik Palmer Brown de wei instuurde. De bezoekers lieten het niet aan hun hart komen en dreigden even met een schot van Chevalier, maar in de 20′ gingen aan de overkant alle alarmbellen rinkelen. Harbaoui zonderde De Pauw af voor Bruzzese, die de bal ontzette in de voeten van Olayinka. De Nigeriaan had het leer maar voor het intikken, maar knalde op de dwarsligger. Of hoe je een voor 99% gemaakt doelpunt alsnog de nek kan omwringen. KVK reageerde met een actie van Ajagun en Ouali, die laatste trof het zijnet.

Essevee bleef het spel domineren en werd daar in de 36′ ei zo na voor beloond, maar na een knappe collectieve actie slaagde Bongonda er tot twee keer toe niet in om Bruzzese te verschalken. De tegenprik van Ouali, na een knappe loopactie van Lepoint, wierp evenmin vruchten af. Het inspireerde de Franse Algerijn om nog eens op het gaspedaal te duwen, Bossut tikte zijn schot over de dwarslat.

Loon naar werken

Met de rust in zicht, kwam Essevee nog eens dreigen via Harbaoui, maar Bruzzese lag in de goede hoek. Een minuut later was het toch raak. Een triootje tussen Harbaoui, Olayinka en Bongonda werd door ‘de Waregemse Theo’ met het hoofd in doel verlengd: 1-0 na 43′. Ei zo na liet de Celta de Vigo-huurling een minuut later de thuisaanhang alweer juichen, maar de bal zeilde in het zijnet.

Sturm und Drang

Na de rust greep de thuisploeg KVK meteen weer bij de keel. Olayinka bereikte van op links De Pauw, Bruzzese werkte in hoekschop. Kortrijk kreeg geen tijd om te bekomen en mocht een minuut later van geluk spreken dat Bruzzese de loeier van Olayinka pareerde. De schaarse tegenprik van Ouali ging voorlangs.

Essevee speelde in de tweede helft naar zijn spionkop en wou de thuisaanhang duidelijk laten genieten. Een afgemeten voorzet van Kaya bereikte De Pauw, maar eens te meer redde Bruzzese de meubelen. Kort na het uur borstelde De fauw het leer tot bij Harbaoui, ook nu was de Kortrijkse goalie attent.

Invaller De Smet inspireert bezoekers

Hoog tijd voor Kortrijk-coach De Boeck om de bakens te verzetten. Stijn De Smet nam de plaats in van Hannes Vansteenbrugge en stelde meteen tot drie keer toe Bossut op de proef: 2 keer met een stevige pegel, één keer met een venijnige kopbal. Aan de overzijde barricadeerde Harbaoui ietwat ongelukkig een mogelijk schot van De fauw, terwijl Kaya een keurige volley net over de kruising zag vliegen. Vijf minuten later kadreerde de Turkse Belg wel zijn vrijschop, Bruzzese tikte over.

Met nog een kwartier op de klok infiltreerde Olayinka kwispelstaartend in de grote rechthoek, Christophe Lepoint kon niet anders dan de Nigeriaan tegen de grond werken. Harbaoui eiste de penalty op en scoorde zijn achtste goal op een week tijd: 2-0 na 79′.

Francky Dury gunde publiekslieveling Bongonda een applauswissel en koos achterin voor meer zekerheid met Michael Heylen. Onnodig, want Onur Kaya vroeg Peter Olayinka ten dans en rondde de één-twee knap af met de 3-0. De bezoekers probeerden via nogmaals De Smet de eer te redden, maar bleven met een kater achter.