Zulte Waregem – Club Brugge op een maandagavond? Ga weg!

© BELGA
Tom Van Houtte

Het Regenboogstadion zal zaterdag voor Zulte Waregem – Club Brugge nog eens vollopen zoals in de goede oude dagen. Zo’n derbytopper hoort vanwege meer dan één reden in het weekend te worden gespeeld en niet op een maandagavond, meneer De Witte.

Wie zaterdag late namiddag in Waregem moet zijn met een andere reden dan voetbal weze gewaarschuwd: het wordt zoeken naar een parkeerplaats, om die allicht toch niet te vinden. Er worden in het Regenboogstadion namelijk ruim 12.000 toeschouwers verwacht om het nummer 1 met het nummer 4 uit de stand te zien ‘clashen’. Nog nooit gebeurd sinds SV Waregem en Zultse VV vijftien jaar geleden met elkaar versmolten zijn.

In een dubbelgesprek met zijn vroegere baas en huidig collega Vincent Mannaert vertelt algemeen Esseveemanager Eddy Cordier van de week in onze krant dat de vippakketten al een maand op voorhand zijn uitverkocht. In het Texas van Vlaanderen mag voetbalvertier op niveau een centje kosten, als er maar iets te beleven valt. Vandaar dat Zulte Waregem vaart steekt achter de realisatie van de plannen om volgend jaar ook de tribune aan de kant van de vijvers compleet te vernieuwen. In tegenstelling tot de oorspronkelijke plannen is in die fase van de grote verbouwingen al sprake van skyboxen. Niet alleen komen er boven in de tribune, ook de hoek met de nieuwe sfeertribune wordt dicht gebouwd met wat met een modern woord ‘hospitalityruimte’ heet.

Plannen rijpen niet toevallig nu

Die vips betekenen immers de echte meerwaarde voor het budget van de eersteklassers, waarvan de meeste niet-topclubs jaarlijks slechts break-even draaien bij gratie van een aantal lucratieve uitgaande transfers. Wees er maar zeker van dat ook Club Brugge in zijn nieuw stadion met vipcapaciteit zal uitpakken die doet duizelen…

Tegen die achtergrond van belangrijke fondsenwerving heeft AA Gent-voorzitter Ivan De Witte de afgelopen dagen in een handig georkestreerd een-tweetje met Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck zijn plannen voor maandagavondvoetbal uit de doeken gedaan. Het komt er op neer dat beide gezaghebbers van het hedendaagse Belgische voetbal op die manier ploegen die op donderdagavond Europees spelen fysiek willen beschermen door hen een dag later dan gebruikelijk in actie te laten komen in de eigen competitie. Niet toevallig zitten paars-wit en de Buffalo’s dit seizoen zelf in die situatie.

Zulte Waregem - Club Brugge op een maandagavond? Ga weg!
© BELGA

Minder belasting in play-off 1

Club-manager Mannaert deed de plannen in de kranten al af als opportunisme. Blauw-zwart speelt in de Champions League uiterlijk op woensdagavond en heeft dus minder klagen over de lichamelijke recuperatie van zijn spelers. De manager vindt dat dat voordeel toehoort aan de club die door de landstitel te behalen nog net een tikkeltje beter deed dan de andere Europees spelende ploegen. Zal hij volgend seizoen nog op die manier spreken als de kaarten weer eens anders liggen?

Hoe dan ook vindt Vincent Mannaert dat de fysieke belasting in de finale fase van de competitie moet worden herbekeken. Hij wil het geen tweede keer meemaken dat blauw-zwart als het ware moet kiezen tussen schitteren in de Europa League en het gaaf houden van de titelkansen in play-off 1. Daarmee stelt hij dus de tweede fase van onze huidige competitieformule in vraag, zonder daarvoor al luidop een alternatief te formuleren.

Ook eens aan de werkende mens denken

Maandagavondvoetbal zou een niet-onlogische consensus zijn, maar als het zover komt – ook al moet elke club maar twee wedstrijden op die avond afwerken – zal de daling van de toeschouwersaantallen bij vooral de kleine clubs niet te overzien zijn. Sint-Truiden kreeg afgelopen woensdag voor de midweekmatch tegen Zulte Waregem 5.100 toeschouwers over de vloer, waarvan zo’n 150 uit Zulte en Waregem die er twee ritten van 150 kilometer voor over hadden. Velen van hen moesten vroeger stoppen met werken en zagen amper hun bed vooraleer weer aan de volgende werkdag te beginnen. Het wordt tijd dat ook eens aan die mensen wordt gedacht.

Zulte Waregem - Club Brugge op een maandagavond? Ga weg!
© BELGA

De redenering van De Witte dat er ook in buitenlandse competities op maandagavond wordt gespeeld gaat hier niet helemaal op. Er zijn culturele verschillen, andere werkuren, tradities die niet te kopiëren vallen… Afgelopen week lokte zelfs de League Cup, de derde beker van Engeland, volle stadions. In ons land heeft men op een blauwe maandag de Nisscan Cup in het leven geroepen. Ken je hem nog? Veel kans van niet, want ook een weekgebeuren en uitstraling nul.

Abonnees zullen er nog zijn, maar de rest?

Niets zo gezellig als een Zulte Waregem – Club Brugge bij valavond waarna je nog tijd genoeg hebt om na te kaarten bij een of meerdere frisse pinten. Dezelfde wedstrijd op maandagavond? Ga weg! De abonnees zullen er nog redelijk massaal zijn, maar de rest? Hospitality? Tientallen procenten minder dan bij een weekendwedstrijd. Nochtans zijn het de bedrijfsleiders en hun personeel/klanten die in hun skyboxen en andere viptoestanden de toekomst van onze clubs op het hoogste niveau moeten veiligstellen.

Lees het dubbelgesprek met Eddy Cordier en Vincent Mannaert in het sportkatern van Krant van West-Vlaanderen van vrijdag 28 oktober.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier