Zulte Waregem boekt eenvoudige winst tegen Sint-Truiden

Essevee klaarde de klus tegen Sint-Truiden al in de eerste helft, want aan de rust stond een dubbele voorsprong op het bord na doelpunten van Mbaye Mbaye Leye en Christophe Lepoint. In het slot van de wedstrijd legden Steve De Ridder en Chuks Aneke de 4-0-eindstand vast.

Bij Zulte Waregem namen Mbaye Leye en Onur Kaya, respectievelijk geschorst en ziek voor de wedstrijd van afgelopen weekend in Mechelen, opnieuw hun plaats in het elftal in en daardoor verhuisden Alessandro Cordaro en Stephen Buyl naar de bank.

Voor aanvang van de wedstrijd werd een minuut ingetogen applaus gevraagd ter nagedachtenis van Rik Vererfven, de man die in het verleden 42 jaar secretaris was van KSV Waregem en begin vorige week op 91-jarige leeftijd overleed. Zulte Waregem kon zo’n clubicoon niet mooier eren dan met een zege en maakte daar na 10 minuten al serieus werk van. Bij de eerste voldragen thuisaanval bediende De Ridder op de rechterflank Mame Thiam en die gaf de perfecte assist voor een kopbalgoal van zijn Senegalese landgenoot Leye.

Sint-Truiden antwoordde met ietwat vertraging: Rob Schoofs probeerde in de 17de minuut Sammy Bossut te grazen te nemen met een uithaal vanuit een scherpe hoek, maar de bal ging in het zijnet.

Na 25 minuten achtte Dury ondanks de 1-0-voorsprong de tijd al rijp om in te grijpen. Karim Essikal, die al met geel achter zijn naam stond, werd naar de kant gehaald ten voordele van Bruno Godeau. Een verrassende wissel, want Godeau werd eerder dit seizoen naar de B-kern gestuurd maar moet depanneren door het blessureleed in de defensie. Bij zijn eerste interceptie pakte ook Godeau geel, maar even later deed hij op een positievere manier van zich spreken. Hij zwiepte de bal voor doel, waar Lepoint het leer aan de tweede paal in één tijd overhoeks binnenschoot: 2-0.

Geschuif door blessure D’Ulivo

Nog voor rust moest ook rechtsback Cédric D’Ulivo geblesseerd naar de kant. Omdat er geen verdedigers meer op de Esseveebank zaten, zette Dury Marvin Baudry op de rechtsachter, haalde hij Lepoint naar het centrum van de verdediging en liet hij diens plaats innemen door de ingevallen Jesper Jørgensen. Drie minuten voor het einde van de eerste helft kon Thiam Zulte Waregem helemaal op rozen hebben gezet na een snelle uitbraak, maar de aanvaller struikelde bij het afdrukken.

In de tweede helft zagen we een heel bedrijvige Mame Thiam die meermaals een STVV-speler poortte en op een gegeven moment ook foutief werd gestopt op weg naar doel, maar scheidsrechter Denis Vanbecelaere zag er geen graten in. Rond minuut 70 hing de 3-0 nadrukkelijk in de lucht. Een vrijschop werd door de bezoekende doelman William Dutoit goed uit de hoek gehaald en het schot van Jørgensen in de rebound zeilde naast. Even later knikte Leye de bal centimeters naast de kooi van Dutoit. Sint-Truiden leek in het Regenboogstadion alvast een schim van de ploeg die in het begin door de competitie raasde.

In de 80ste minuut leidde Thiam, die even later onder een klaterend applaus werd vervangen, met alweer een technisch hoogstandje de derde thuistreffer in. De Juventus-huurling werd weliswaar van de sokken gelopen, maar de scheidsrechter gaf voordeel en De Ridder had alle tijd om de voorzet van assistkoning Kaya tegen de touwen te trappen. Bijna kon Jean-Luc Dompé nog de eer van de bezoekers redden, maar zijn pegel stierf op de kruising. Toch viel er nog een doelpunt te noteren, met name de 4-0 voor Essevee. Dutoit duwde een vrijschop van Kaya tegen het doelkader, maar Aneke knalde vol overtuiging de 4-0 binnen. Een meer dan geslaagde repetitie voor de derby van zondag tegen KV Kortrijk.