Zo goed als zeker drie West-Vlaamse stijgers én dalers in vierde klasse

Valentin Romont (links) zorgde voor het doelpunt van de zekerheid op promotie voor SW Harelbeke, Dylan Huyghe (rechts) zorgde met SVV Damme voor de verrassing door te gaan winnen op SC Dikkelvenne. © VDB
Wouter Vander Stricht

Dankzij een zege van SVV Damme op SC Dikkelvenne zijn RFC Knokke en SW Harelbeke al zeker van de promotie. KVK Westhoek moet enkel nog winnen thuis tegen WS Adinkerke, dat al negen keer op rij verloor, om zich ook bij het kransje promovendi te scharen. Er zakken zo goed als zeker ook drie ploegen uit onze provincie. De derde amateurklasse wordt dus serieus ‘ont-West-Vlaamst’ ?

In vierde klasse is er nog één speeldag te gaan en de kaarten zijn er al grotendeels geschud. In de A-reeks, die sinds jaar en dag een grote West-Vlaamse inbreng heeft, komen er mogelijk drie stijgers. RFC Knokke en SW Harelbeke wonnen allebei afgelopen weekend en verzekerden daarbij hun stek bij de top drie. De eerste drie promoveren immers naar de tweede amateurklasse, zeg maar de nieuwe naam van de huidige derde klasse na de competitiehervorming. Maar Knokke en Harelbeke krijgen daarbij waarschijnlijk het gezelschap van KVK Westhoek.

Grote kans op drie West-Vlaamse stijgers uit vierde klasse en daarvoor mogen ze SVV Damme dankbaar zijn !

Door de wint op SK Berlare – geen evidentie ! – komt ook Westhoek de top drie binnen. De fusieclub die na de trainerswissel weer de motor op gang kreeg, ontvangt op de laatste speeldag WS Adinkerke. Nadat de geldkraan daar dicht werd gedraaid, speelt de club met een veredeld beloftenelftal en dat resulteerde al in negen nederlagen op rij. Het zou ons verwonderen dat KVK Westhoek daar geen tiende bij doet. Mits winst houdt Westhoek altijd SC Dikkelvenne achter zich.

De Oost-Vlamingen die al heel het jaar voorin meedraaien, draaiden zichzelf nu ook een loer. Of beter gezegd : SVV Damme deed dat door er met 1-2 te gaan winnen. Dikkelvenne verloor dit seizoen nog maar zeven keer, het minst van allemaal. Al moet het die plaats delen met… OMS Ingelmunster, dat achtste staat.

Dat OMS Ingelmunster is nog in de running voor de eindronde, maar dan moet nog een plaatsje opschuiven. OMSI speelt de laatste wedstrijd op het veld van SK Ronse. Het kan nog SCT Menen bijbenen, maar ook zelfs het zesde geplaatste E. Zele – waar een BBI-bezoek de boel op stelten zette – is nog in het vizier. Het zou dus kunnen dat zowel Ingelmunster als Menen, dat op de laatste speeldag naar Eernegem moet, zich plaatsen voor de eindronde die gespeeld wordt door nummers vier tot en met zeven.

SK Eernegem heeft nog een waterkansje om zich te verzekeren van het behoud. Het kan op gelijke hoogte komen van Sint-Gillis-Waas dat op de laatste speeldag nog SW Harelbeke op bezoek krijgt. Eernegem kan in punten op gelijke hoogte komen, maar staat op doelpuntensaldo nog zeven eenheden achter. Het liet na op Adinkerke een monsterscore neer te zetten. Als het een troost mag zijn, ook Sint-Gillis-Waas deed dat niet en scoorde aan de westkust zelfs nog een goaltje minder.

SVV Damme en WS Adinkerke waren dus al eerder zeker van de degradatie, de kans is vrij groot dat SK Eernegem na al die jaren uit bevordering zal verdwijnen. Dus zes West-Vlaamse ploegen die uit de reeks verdwijnen en via de eindronde misschien nog één of twee. Dat betekent dat de West-Vlaamse inbreng in de derde amateurklasse zeer gering zal zijn. Kampioen E. Wervik komt over eerste provinciale. Een bijkomende stijger via de eindronde is mogelijk, maar nu ligt een scenario op tafel dat Wervik misschien wel de enige West-Vlaamse ploeg in die derde amateurklasse zou kunnen zijn. Al moet daarvoor aan heel wat voorwaarden voldaan worden.