Zelfs als dit Zulte Waregem zich voor play-off 1 plaatst, heeft het daar niets te zoeken

© BELGA
Tom Van Houtte

Stiekem moet Francky Dury hebben gehoopt dat ze zaterdagavond ook in Brugge de terreurdreiging serieus genoeg achtten om de derby tegen Zulte Waregem uit te stellen. Want wat Essevee in Jan Breydel liet zien, deed veel pijn aan de ogen.

Nee, een herfstige uitstap naar Club Brugge is geen gezondheidswandeling, maar je mag toch meer weerstand verwachten van het nummer vijf uit de stand op bezoek bij de vierde. Het is niet minder dan een mirakel dat Club pas na 38 minuten de score kon openen, want tegen die tijd had de bal al minstens één keer op de stip gemogen voor blauw-zwart en had Jesper Jørgensen al onder de douche moeten staan voor een smerige overtreding op Victor Vazquez.

Het Esseveeschip maakte langs alle mogelijke kanten water en op de rechterkant kon Karim Essikal – gelegenheidsback tegen wil en dank – het maar met een maatbeker wegscheppen. Op het middenveld stond het duo Chuks Aneke-Jesper Jørgensen al helemaal te zwemmen. Een transfer van de Deen – en vooral het wegvallen van zijn naar Esseveenormen riante loon – moet bij de winterstop de deur openzetten voor de komst van centrale middenvelder die beter in het spelsysteem van coach Dury past.

Een speler die er mee kan voor zorgen dat de verdediging minder onder druk staat, want als deze ploeg play-off 1 haalt, komt het ongetwijfeld tot meerdere afstraffingen tegen clubs die de titel ambiëren. Al moet gezegd dat Zulte Waregem Club Brugge met een nooddefensie bekampte. Centraal zullen de grootste problemen na de terugkeer uit schorsing van Joël Sami zijn opgelost, maar voor de positie van rechtsback is versterking in januari een must. Een fitte Marvin Baudry had zaterdag heel wat defensieve problemen kunnen voorkomen, maar de international van Congo-Brazzaville keerde ernstig ziek terug van een dubbele ontmoeting met Ethiopië. Twee keer tien uur vliegen, spelen in landen met gebrekkige installaties en dito hygiëne… Essevee weet nochtans uit het recente verleden dat het beter twee keer nadenkt vooraleer het Afrikanen aantrekt.

Soit, Zulte Waregem heeft dit seizoen al meermaals getoond over de nodige weerbaarheid te beschikken. Geen overbodige luxe, want in de vijf wedstrijden die het tussen nu en Nieuwjaar nog speelt komen er drie aan tegen play-off1-pretendenten. Onmiddellijk na de winterstop wacht een trip naar de Cristal Arena van Racing Genk. Van dan af krijgt het met uitzondering van Anderlecht lichtere kost voorgeschoteld. Maar nogmaals: zelfs al kan dit Zulte Waregem zich plaatsen voor play-off 1, het heeft daar niets te zoeken. Of het zou tijdens de winterstop enkele serieuze versterkingen, in eerste instantie voor het verdedigende compartiment, op de kop moeten tikken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier