We hebben hem gevonden: deze Algerijn supportert straks voor de Rode Duivels

Redactie KW

Nicolas Ouibrahim, een Heulenaar met Algerijnse roots, supportert zelfs in Brazilië zelf voor de Rode Duivels.

Op 16 juni vertrokken Rachid en zijn zoon Nicolas naar het WK in Brazilië. De Algerijnse Belgen zullen er supporteren voor onze Rode Duivels. “Ik ben trots op mijn origine, maar België heeft nu eenmaal betere voetballers”, lacht Nicolas.

Op zijn achttiende kwam vader Rachid naar België om te studeren. “Mijn vader kwam in Bergen terecht, waar hij aan de hogeschool ingenieur werd”, vertelt zoon Nicolas. “Daar leerde hij mijn moeder Caroline Heirman kennen. Ze vestigden zich even in Wallonië en verhuisden daarna naar Bellegem. Daar groeiden mijn zus Laurence en ik op. We gingen later in Dottenijs wonen en in 2000 trokken we naar Oudenaarde. Mijn ouders wonen daar nog altijd, maar ik heb een eigen stekje in Heule.”

Fan van Moeskroen

“Op mijn vijfde ‘moest’ iedereen in klas kiezen voor wie hij wou supporteren en sindsdien ben ik voor Anderlecht”, vervolgt Nicolas. “Mijn pa heeft dan weer een boontje voor Standard. We delen wel onze passie voor Moeskroen. Toen we in Dottenijs woonden, hadden we er allebei drie jaar lang een abonnement. Nu Moeskroen promoveerde naar eerste klasse zal het volgend seizoen wel vreemd zijn om van twee clubs fan te zijn. Toch overweeg ik om opnieuw een abonnement te nemen in Moeskroen, omdat de afstand zo klein is.”

Een week lang feesten

Vader en zoon, die op de Belgencamping Devillage logeren, zullen wel degelijk voor de Rode Duivels supporteren. Ze hebben tickets voor de matchen tegen Algerije en tegen Rusland. “Ik ben trots op mijn origine, maar België heeft nu eenmaal betere voetballers”, vindt Nicolas. “Om eerlijk te zijn, ik ken van Algerije amper drie spelers. Voetbal leeft daar wel enorm. Wij vieren een overwinning een dag, maar daar is het een hele week feest. Dat was zeker het geval na de barragematchen tegen Burkina Faso. Op verplaatsing werd 3-2 verloren en thuis 1-0 gewonnen. Hopelijk worden ze op het WK tweede in de groep, maar ik vrees dat ze het moeilijk zullen hebben om naar de volgende ronde door te stoten. De Rode Duivels kunnen volgens mij wel ver geraken, maar dan zullen we wat geluk moeten hebben met de tegenstanders na de poulefase. Ik ben nochtans geen fan van trainer Marc Wilmots. Hij heeft een mooi geheel van de groep gemaakt en al mooie resultaten geboekt, maar tactisch is hij volgens mij niet goed genoeg. Laat ons hopen dat hij mijn ongelijk bewijst en ons de wereldtitel kan bezorgen.”

(DB)