Waarom Jordan Lukaku (niet) de eerste speler van Oostende bij de Rode Duivels is

© BELGA
Redactie KW

Zaterdagavond debuteerde Jordan Lukaku bij onze Rode Duivels. Een mijlpaal voor KV Oostende, dat voor het eerst een Rode Duivel heeft. Maar is dat wel zo ?

Op zich klopt het. Jordan Lukaku is de eerste speler van KV Oostende die een cap versiert voor de Belgische nationale ploeg.

Maar er is toch een kanttekening. AS Oostende, dat samen met VG Oostende fusioneerde tot KV Oostende, had immers ook een international in de jaren vijftig. Leopold Gernaey is de naam, een Gistelnaar nota bene. Gernaey was doelman van de nationale militaire ploeg en toen zijn coach van daar ook bondscoach werd, werd hij plots doelman bij de Rode Duivels. In totaal kwam hij 17 keer in actie en we stippen graag twee matchen aan.

Eén : bij een oefenmatch in Griekenland hield hij met enkele indrukwekkende zweefsprongen de Rode Duivels in de match. De Belgische dagbladen bedachten hem met de bijnaam ‘de panter van Athene’. Twee : op het WK 1954 in Zwiterserland stond hij tegen topnatie Engeland in doel. Met enkele katachtige reflexen hield hij Engeland op 4-4. Wereldster Stanley Matthews feliciteerde voor het oog van de hele wereld de totaal onbekende Gernaey met zijn match. Gernaey was toen immers actief bij AS Oostende in tweede nationale.

(OVG)