“VV Coxyde is de koning van de regelmaat in derde nationale”

© VDB
Olivier Volckaert

Knap toch van VV Coxyde ! Na zes speeldagen speelt het zondag op het veld van Londerzeel voor de leidersplaats. De kustploeg staat (nu nog) tweede, Londerzeel heeft een puntje meer. Is Coxyde dan de verrassing van derde nationale ? Toch niet. De kustploeg doet het al jaren uitstekend in deze reeks. Vorig seizoen vijfde en daarvoor negende, zevende, vierde en zesde. Dan ben je de koning van de regelmaat, zelfs over de seizoenen heen.

En het succes is simpel te verklaren : stabiliteit. In de eerste plaats in de trainersploeg waar trainer Hugo Vandenheede voor een zekere factor zorgt. Maar ook in de bestuursploeg heerst continuïteit. Er heerst ook een duidelijke sportieve visie. Het neigt naar het onwaarschijnlijke met hoeveel streekspelers VV Coxyde de top van derde speelt. Gasten van Koksijde, Oostduinkerke, Veurne, Leke, Leisele… Zelden zoekt de kustploeg het verder dan de eigen regio.

Coxyde speurt ook naar waardevolle ‘afdankertjes’ van onder meer KV Oostende en Club Brugge. Vaak halen zij hun neus op voor het gevechtsvoetbal van derde, maar Coxyde slaagt erin de goeie elementen aan te trekken en hen opnieuw naar een hoger niveau te tillen. Denk maar aan Nathaniel Lagrou, ooit nog Europees aan de slag tegen Newcastle, dan een zijspoor bij Club en nu weer aan het ontbolsteren in Koksijde. Zelden is er een miscasting in Koksijde.

En er is talent. Denk maar aan Karel Ternier (tien centimeter groter en hij zat bij een Belgische topclub), Darius Hillewaere (hoe lang blijft die nog bij VV Coxyde ?) en Jonas Cool (een topkeeper). Coxyde staat nu tweede en mist nu zelfs nog sterkhouders als Dwayne Dildick en Nico Vandendriessche. Het sprookje kan dus nog even duren aan de Hoge Blekker.

Toch een kanttekening. KVVC is bezig aan een zesde opeenvolgende seizoen in de (sub)top, maar nog nooit werd er eindronde gehaald. Blauw-wit vraagt nooit de licentie voor tweede aan en dan mag je niet deelnemen aan de eindronde voor promotie. Voor Coxyde is dat de keuze van het gezond verstand : liever goed in derde nationale dan een zottigheid in tweede klasse, waar de verplichtingen enorm zwaar op het clubbudget kunnen doorwegen. En wees eerlijk, deze derde klasse is enorm aantrekkelijk.