Voorzitter KM Torhout: “Ik voel me in de steek gelaten door mijn spelers”

Dick D'Hoore © VDB
Redactie KW

KM Torhout is er niet in geslaagd het behoud veilig te stellen. Na een 0-5-nederlaag tegen een gretig SK Pepingen-Halle degradeert het naar de derde amateurklasse. Daags na de zwakke vertoning was voorzitter Dick D’Hoore nog niet bekomen van wat hij zag. “Dit maakt me echt ziek.”

“Het doet me echt pijn”, stelt de voorzitter. “Ik heb er zondagnacht van wakker gelegen. Ten eerste omdat ik er niet op gerekend had en ten tweede omdat ik een schaamtegevoel heb tegenover de entourage en de KM-familie, al de mensen die er zoveel voor doen. Ik voel me enorm in de steek gelaten door de spelersgroep. Als je het seizoen nog kan redden, maar een dergelijke lamentabele prestatie levert, die volgens mij de weerspiegeling en absolute blauwprint is van ons seizoen… We hadden heel het seizoen hogere verwachtingen met een spelersgroep die absoluut de kwaliteit had om meer te brengen dan ze gebracht heeft.”

“Als je ziet wat we er de laatste jaren aan hebben gedaan om een vereniging uit te bouwen die mooi oogt en ervoor zorgt dat iedereen graag naar KM komt… Als je dan moet vaststellen dat je zakt, heb je het niet goed gedaan. De spelersgroep is samengesteld door ons, door mezelf. Dan heb ik er misschien evenveel schuld aan als de spelers zelf. Eens de spelersgroep is gemaakt, kan je daar nog weinig aan doen. Dat negativisme is net als een grote boot die aan het varen is. Dat kan je niet zomaar omkeren. Niettegenstaande ik ervan overtuigd ben dat Allan Deschodt en Bruno Debo er alles aan gedaan hebben om die spelersgroep toch te doen beseffen dat ze deels met de toekomst van de vereniging aan het spelen zijn.”

“Allan had ons ook al attent gemaakt op het negativisme. Ook Nigel Smith zei al dat hij in zijn carrière nooit zoveel negativisme had meegemaakt. Dat zijn indicaties waar je dan niets meer aan kan doen. We hebben geprobeerd om er hier en daar eens één wakker te schudden. Op een bepaald moment komt het in Torhout altijd wel goed. Tegen Pepingen-Halle gingen we het wel halen. En de week erachter ook… Maar nu zitten we er wel mee.”

Bij de gesprekken met nieuwkomers kwam het scenario van een degradatie wel aan bod. “Het is echt wel de bedoeling om nu bovenin mee te draaien in de derde amateurklasse. Dat moeten we niet zomaar voor waar nemen. Het is niet omdat je een goede middenmoter bent in tweede dat je kampioen speelt in derde amateurklasse. Het zal een aanpassing vragen van iedereen, maar als we er met de trainersstaf en spelersgroep van dag één de goede positieve sfeer, die totaal verloren was, terug in kunnen krijgen, kan het een tof jaar worden. In die zin dat we zo snel mogelijk terug in tweede kunnen uitkomen.”

“Ik kan redelijk relativeren omdat ik al het een en ander heb meegemaakt, maar dit zal duren tot we goed en wel in de nieuwe competitie vertrokken zijn.”

“De eerstkomende paar weken zal ik eerst proberen om het voetbal wat te verteren. Ik was uitgenodigd op andere wedstrijden, maar ik moet geen voetbal meer zien. Ik ben te zwaar ontgoocheld. Het maakt me ziek. Al kan dit misschien het moment zijn om een nieuwe groep te kneden met jonge gasten. Het kan een verhaal zijn waar we opnieuw voor jaren vertrokken zijn. Misschien kunnen we zo een betere basis vormen, maar op dit moment kan ik me daar nog niet op richten. Het verlies uit die mooie reeks vind ik te jammer. In mijn bedrijf en dagelijks leven ben ik een winnaar. Ik kan niet om met dramatisch verlies. Ik ben dat niet gewend. In de eerstkomende weken staat het voetbal even aan de kant.” (BV)