Voorstel hervorming tweede klasse ligt op tafel

Redactie KW

Het volledige voorstel werd door de Nationale Voetballiga maandag bevestigd aan persagentschap Belga.

Het concrete plan omvat een competitie met slechts zestien tweedeklassers, en een nieuw promotie/degradatiesysteem waarbij Play-off III in zijn huidige vorm verdwijnt. Ook in verband met de licentievoorwaarden zijn er veranderingen op til. Het voorstel van de Voetballiga werd zo’n twee weken geleden overgemaakt aan de Pro League, die het toen al besprak in zijn raad van bestuur. Daar werd echter beslist om het door te sluizen naar de algemene vergadering van komende maand januari.

Strengere licentievoorwaarden

In hun voorstel willen de tweedeklassers gerust rekening houden met de eisen van de Pro League, die bijvoorbeeld absoluut wil dat er strengere licentievoorwaarden komen voor tweedeklassers. Zo zouden enkel de clubs die in februari al volledig in regel zijn met hun infrastructuur, mogen deelnemen aan de eindronde voor promotie, of rechtstreeks kunnen promoveren als kampioen. “Zo wil de Pro League toestanden vermijden waarbij clubs na de competitie, gedurende de zomer, nog allerlei werken aan hun stadion moeten uitvoeren om hun licentie voor eerste alsnog te halen”, zegt Guy Craybex, voorzitter van de Nationale Voetballiga.

Uniformiteit met eerste klasse

In het concrete plan is er ook nog slechts plaats voor zestien ploegen in tweede klasse. “Om zo de uniformiteit met eerste klasse te waarborgen”, aldus Craybex. Van die zestien ploegen promoveert er eentje rechtstreeks: de kampioen. Play-off III wordt afgeschaft, en vervangen door een nieuwe promotie/degradatie-eindronde met zes ploegen: de nummers vijftien en zestien van eerste klasse (die voorheen Play-off III speelden), de drie periodekampioenen van tweede klasse en de vicekampioen van tweede klasse. Van de vier tweedeklassers wordt verwacht dat ze hun licentie al in februari behalen, zoniet worden ze vervangen door de volgende club in rang.

(Belga – foto VDB)