Voetballer van Dosko Kanegem ontwaakt uit coma

Glenn Delagrense werd gereanimeerd door twee ploegmaats. © VDB
Lieven Vancoillie

Woensdagavond is op het einde van de training van derdeprovincialer Dosko Kanegem middenvelder Glenn Delagrense (27) uit Oost-Vlaanderen in elkaar gezakt door hartfalen. Hij werd in een kunstmatige coma gehouden, maar is daar vrijdagmorgen uit ontwaakt.

Het tragisch incident gebeurde dinsdagavond even na 21 uur op een oefenterrein van Dosko Kanegem in de Nagelstraat van de Tieltse deelgemeente. “Bij het verzamelen van het materiaal heb ik de gewoonte om de spelers nog even toe te spreken”, zegt een aangeslagen trainer Tommy Careel. “Glenn zette zich plots aan de kant. Op zijn knieën. Hij voelde zich duizelig. We besteedden er niet onmiddellijk onze volle aandacht aan, want Glenn haalt wel eens meer fratsen uit en is een beetje de clown van de spelersgroep.”

Trainer Tommy Careel
Trainer Tommy Careel© VDB

Tot een halve minuut later. “Hij lag met zijn gezicht naar de andere kant en een van de spelers zag onmiddellijk dat het ernstig en niet gespeeld was.” Ploegmaat Brecht Bruneel startte onmiddellijk met de reanimatie.” Intussen had de T1 al de 112 gebeld. “Een andere speler haalde ook een EHBO-kit uit zijn wagen.” En toen was het afwachten. “De hulpdiensten doen alles wat ze kunnen, maar op zulke momenten duurt wachten bijzonder lang. Ze zijn altijd later dan je denkt, maar dat klopt natuurlijk niet.”

Glenn was buiten bewustzijn en had af en toe een heel zwakke polsslag. “Daarna is een andere speler, kapitein Jasper Van Oosthuyse die les geeft aan de school De Bron in Tielt, met mond-op-mondbeademing gestart.” Na aankomst van de Mug-dienst kreeg Glenn en enkele shocks toegediend en werd de middenvelder in kritieke toestand naar het Sint-Andriesziekenhuis van Tielt overgebracht, waar hij in kunstmatige coma wordt gehouden. “Ik ben gisterenavond nog in het ziekenhuis geweest, om zijn vrouw en zijn familie te ondersteunen. We zijn er allemaal kapot van.”

Donderdagmorgen was de medische toestand nog altijd kritiek, volgens trainer Tommy Careel. “Naar verluidt heeft men nog geen oorzaak voor het hartfalen gevonden. Het is nu bang afwachten. Hij wordt kunstmatig beademd. Wat zal achteraf de schade zijn, dat is nu nog niet duidelijk. Uiteindelijk heeft Glenn ook even zonder zuurstof geweest”, zegt trainer Tommy Careel. “Het is nogmaals bewezen dat het ontzettend belangrijk is om altijd alert te zijn en reanimatietechnieken te kennen.”

Iedereen heeft voorlopig het raden naar het hartfalen. “Glenn is zelf sportleraar, geeft ook zwemlessen en zit momenteel in zware verbouwingswerken. Daarbovenop komen dan nog de trainingen. Hij voelde zich wat vermoeid, niet onbegrijpelijk als je alles bij elkaar neemt. Ik vernam dat hij net gisteren nog naar de dokter was geweest en dat alles in orde was. Tja, en dan gebeurt ‘s avonds dit. Vreselijk.”

Brecht Bruneel.
Brecht Bruneel.© VDB

Brecht Bruneel, die de eerste reanimatietechnieken, deed vannacht geen oog dicht. “Je ziet voortdurend die beelden voor je”, zegt Brecht, die in Wielsbeke woont en zijn eerste seizoen bij Dosko Kanegem voetbalt. “Hoewel we geen dokters zijn, hebben we er onmiddellijk alles aan gedaan om Glenn te helpen. Als je zoiets meemaakt, ben je er toch niet goed van.”

Jasper Van Oosthuyse.
Jasper Van Oosthuyse.© a-RN

“Ik was ook blij toen onze kapitein Jasper ter hulp snelde en met de mond-aan-mondbeademing begon.” Net vanavond was, op uitnodiging van Glenn, de spelersploeg van plan om naar de Zesdaagse in het Kuipke van Gent te trekken.

“Je staat er zo weinig bij stil, maar als je dit van dichtbij meemaakt, gaat er toch een schok door je heen”, besluit trainer Tommy Careel. “Je hoort het wel eens van andere spelers en bij andere ploegen, maar dan slaat het noodlot plots in je eigen vereniging toe. Het voetbal komt nu zeker op de tweede plaats. Dat is nu even bijzaak. De medische toestand van Glenn gaat nu voor. Dat is op vandaag onze grootste prioriteit.” Peter De Bel, secretaris van Dosko Kanegem, wil liever niet reageren. “Ik was er zelf niet bij. Maar ik leef mee en hoop dat de toestand van Glenn vlug beter wordt.”

Frans Dewaele.
Frans Dewaele.© a-RN

Het is intussen de tweede, heel zware opdoffer voor derdeprovincialer Dosko Kanegem. Voorzitter Frans Dewaele, die al een kwarteeuw een van de grote stuwende krachten van de voetbalclub is, ligt in het AZ Delta in Roeselare. Volgens zijn vrouw Annie kreeg hij een hartinfarct en heeft hij daarnaast ook een dubbele longontsteking. In Kanegem hoopt men dat het met beiden weer goed komt.

Hij is vrijdagmorgen uit zijn kunstmatige coma in het Sint-Andriesziekenhuis van Tielt ontwaakt. “Hij was heel onrustig, maar dat is normaal, naar het schijnt. Glenn is dan ook een beer van een vent. Hij praatte nog wat traag, maar we duimen met zijn allen dat het verder de goede richting uitgaat.”

“Mijn jongens hebben donderdagavond schitterend gereageerd. We kunnen hen niet genoeg bedanken. Je merkt nog eens dat reanimatietechnieken aanleren, kan lonen. Onze wedstrijden gaan dan ook dit weekend gewoon door: deze middag met de beloften en vanavond met de eerste ploeg. Uiteraard zouden we heel graag een overwinning aan Glenn opdragen, maar makkelijk wordt dat niet. Ik ben er wel van overtuigd dat iedereen een extra tandje zal bijzetten”, aldus Tommy Careel, trainer van Dosko Kanegem.

(FBR-LVA)