Vlamertingenaar Younes Boudadi hoopt op Marokkaanse selectie

Foto DB
Redactie KW

De gewezen Marokkaanse jeugdinternational Younes Boudadi koos twee jaar geleden voor een Amerikaans avontuur. Hij is nu halfweg zijn traject en verhuisde onlangs van Boston naar Omaha. Later hoopt hij te kunnen spelen in de Major League Soccer (MLS).

Younes Boudadi (22) komt uit de Poperingseweg in Vlamertinge. Hij is de zoon van Aissa Boudadi (64) en Katrien Houwen (48). Younes heeft nog een broer Sofiane (24) en twee zussen: Imane (19) en Noor (11). Van een voetbalmicrobe is er bij de overige gezinsleden niet echt sprake. Zijn broer heeft nog gevoetbald bij Vlamertinge, maar hing op jonge leeftijd de schoenen aan de haak. Vader Aissa deed vroeger aan gevechtssport.

Zijn middelbare studies volgde Younes aan het Sint-Janscollege in Poperinge en het KTA in Brugge. “Ik was sinds mijn zevende actief bij de jeugd van Club Brugge”, vertelt Younes, die op de rechtsachter speelt. “Voor de overstap naar Brugge zette ik mijn eerste voetbalpasjes bij KSK Vlamertinge, waar ik in de voetsporen van oudere broer Sofiane trad. Toen ik op mijn 20ste bij de beloften speelde, was er weinig duidelijkheid of ik een sportieve toekomst had bij het eerste elftal van blauw-zwart en daarom koos ik voor een vertrek.

Beloften van Club

Younes heeft nog regelmatig contact met enkele ex-ploegmaats van bij de beloften van Club. “Ik speelde samen met onder meer Niels Verburgh, Tuur Dierckx, Obbi Oulare, Ahmed Touba, Birger Verstraete, Aristote Nkaka en Jur Schryvers. Met een aantal van dIe spelers zat ik ook samen op internaat in Brugge en dat schepte een band.”

Twee jaar geleden maakte hij de oversteek naar de VS. “Ik combineer voetbal met een opleiding van vier jaar. Het eerste anderhalf jaar liep ik school aan Boston College en volgde ik er marketing en international business. Na achttien maanden kreeg ik enkele aanbiedingen. Ik bezocht ploegen in Washington, Portland en Omaha. Uiteindelijk koos ik in januari voor een nieuw avontuur in Omaha. Mijn lessen vinden plaats aan Creighton University. Op 28 juni vertrek ik opnieuw voor de pre-season. De competitie hervat begin augustus en eindigt in december. Na nieuwjaar staan er dan vooral oefenmatchen tegen MLS- en ULS-ploegen op het programma.”

Niveau in de VS

Het niveau in de VS ligt vrij hoog. “Ik heb anderhalf jaar bij de beloften van Club gevoetbald en hier bestaat het collegevoetbal uit 200 ploegen. De beste 25 kunnen zeker wedijveren met de beloftenreeks van de Belgische eerste klasse.”

Spijt van zijn keuze heeft Younes niet. “Ik zou het meteen opnieuw doen. Een diploma halen is voor mij cruciaal. Normaal gezien studeer ik binnen twee jaar af. Ik neem echter al extra vakken op in de zomer, zodat ik misschien vroeger kan afstuderen. Wat er daarna volgt, dat zie ik wel.”

Net als in het basketbal is er een draftsysteem een verdeelsysteem voor het transfereren van nieuwe spelers in de Major League Soccer. “Het zou mooi zijn om binnen enkele jaren in die draft terecht te komen en te mogen spelen voor een club in de MLS. Of dat mogelijk is? Als ik blijf presteren zoals ik nu bezig ben, zit die kans erin. Maar ik besef dat ik iedere dag hard zal moeten werken om mijn grote doel te kunnen waarmaken.”

België en Marokko

Younes heeft een Belgisch en Marokkaans paspoort. Hij supportert voor de Leeuwen van de Atlas en de Rode Duivels op het WK. “Gelukkig zitten ze in een andere poule, anders zou het moeilijk zijn om een keuze te maken voor wie ik zou supporteren”, lacht hij.

Marokko is na nipte 1-0 nederlagen tegen Iran en Portugal wel al uitgeschakeld op het WK. “De nederlaag tegen Iran was onverwacht en heel zuur. De generatie is heel talentvol, alleen missen ze misschien een vlot scorende spits. Met Ziyech, Belhanda en Harit zijn er enkele goudhaantjes in steun van de aanval. Over de coach ontstond er in het begin wat polemiek, nadat hij een aanvaring had met sterspeler Ziyech. Maar gelukkig hebben ze het uitgepraat. Ziyech thuislaten, zou een verkeerde keuze geweest zijn. Er is ondertussen ook wel respect voor coach Hervé Renard. Hij realiseerde al enkele mooie dingen met verschillende Afrikaanse ploegen. Hij won de Afrika Cup met Zambia en Ivoorkust. De juiste man op de juiste plaats dus.”

Jeugdinternational

Tijdens zijn periode bij Club was Younes enkele jaren Marokkaans jeugdinternational. “Op mijn 16de mocht ik voor het eerst naar een trainingskamp. Ik dwong er een selectie af voor de Afrika Cup U17. Hetzelfde jaar kwalificeerden we ons voor het WK U17 en daar was ik ook van de partij. Ik was ook nog even actief bij de U20. Een van mijn ploegmaten was Sofyan Amrabat, speler van Feyenoord die in de WK-match tegen Iran inviel. Op de tornooien was hij vaak mijn kamergenoot. Mocht ik later de kans hebben om voor een nationale ploeg uit te komen, dan maakt de Marokkaanse ploeg de grootste kans. De bond houdt mijn ontwikkelingen in de gaten, maar er is voorlopig niets concreets.”

Marokko greep naast de organisatie voor het WK van 2026. “Jammer, maar ik ben anderzijds blij voor de VS. Het binnenhalen van de organisatie kan misschien voor een opwaardering van het voetbal zorgen in Amerika. Daar kan ik op termijn eventueel ook de vruchten van plukken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier