Vlaamse regering verdeelt centen voor Brugs stadionproject onder vier andere clubs

Redactie KW

Het zat er al even aan te komen, maar Club Brugge kan fluiten naar de 2,5 miljoen euro die de Vlaamse overheid had voorzien voor zijn nieuwe voetbalstadion.

Omdat het Brugse dossier ‘fundamenteel gewijzigd werd’ en zo niet meer aan de voorwaarden voldoet, wordt het geld herverdeeld over vier andere stadionprojecten, met name onder KV Oostende, Sporting Lokeren, Royal Antwerp FC en Lommel United. Dat heeft Vlaams minister van Sport Philippe Muyters dinsdag bekendgemaakt.

Wat was het probleem? De Vlaamse regering had in 2014 een pot van 8 miljoen euro klaar voor investeringen in stadions (zowel renovatie als nieuwbouw). Het Brugse stadsbestuur had een dossier ingediend voor een nieuwe multifunctionele sportsite aan de Blankebergse Steenweg met een stadion voor Club Brugge (40.000 zitjes) en voor Cercle Brugge (12.500 zitjes). Maar intussen is gebleken dat Cercle Brugge liever op de Jan Breydelsite blijft.

Maar die aanpassing aan de oorspronkelijke afspraken vormde een probleem. Minister van Sport Philippe Muyters liet de zaak onderzoeken en oordeelt nu dat het Brugge-project niet meer aan de oorspronkelijke voorwaarden voldoet. “Nu definitief duidelijk is dat het gezamenlijke project van Club Brugge en Cercle Brugge aan de Blankenbergse Steenweg afgeblazen wordt, komt 2,5 mio euro vrij om te herverdelen naar de volgende projecten in de ranking”, luidt het.

Daardoor krijgt KV Oostende 119.500 euro extra bovenop de eerder toegekende 630.500 euro. Daarnaast gaat er 750.000 euro naar de renovatie van het stadion van Sporting Lokeren (Daknam), 250.000 euro naar de renovatie van het stadion van Royal Antwerp FC en 1,19 miljoen euro naar de bouw van een nieuw stadion door Lommel United.

Vlaams minister van Sport Muyters: “Doordat we met een subsidiepercentage van slechts 10 procent werken, maken we bijna 80 miljoen euro aan voetbalgerelateerde investeringen in Vlaanderen los. Daar komt nog een veelvoud bij voor de niet-voetbalgerelateerde infrastructuur zoals onthaalruimtes en kantoren. Onze voetbalinfrastructuur heeft dringend een injectie nodig. Het blijft natuurlijk een jammere zaak voor het gezamenlijke project in Brugge, maar ik ben blij dat we dat geld kunnen recupereren voor de volgende projecten in de rangschikking.”

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier