Vier cafébazen en gewezen voetballers wikken en wegen onze eersteklassers

Wouter Vander Stricht

De ‘Bierhütte’ in Emelgem staat in december neergepoot in het Bierkasteel. Brouwer Xavier Van Honsebrouck, zelf ook een voetbaldier, ontving er de vier cafébazen. Nick Descamps (50) heeft 12 seizoenen bij KSV Waregem op de teller staan, maar aan zijn periode bij Germinal Ekeren houdt hij nu drie cafés in Antwerpen over. Tony Obi (51) streek 30 jaar geleden neer aan de kust. Hij voetbalde voornamelijk voor KV Oostende, maar ook nog wat andere teams in West-Vlaanderen. Hij is nu de cafébaas van ‘t Valentientje, een volkscafé zoals ze die enkel in Oostende kennen en waar Lucy Loes ooit nog achter de toog stond.

Donald Van Durme (49), zoon uit een café in Liederke, voetbalde bij KV Kortrijk, maar ook bij Moeskroen, dat toen nog quasi een halve (West-)Vlaamse ploeg was. Samen met zijn echtgenote runt hij in Otegem café Belvère. Acht verenigingen zorgen daar voor de nodige ambiance.

Luc ‘Bibi’ Hinderyckx startte tijdens zijn voetbalcarrière die hem langs ‘zijn’ Club Brugge, AA Gent en KSV Waregem. In zijn Club-periode startte hij met Brylle, Degryse en Van Wijk het legendarische café Los Amigos, later met enkele ploeggenoten de Snooker Palace die hij nu nog alleen runt.

De ene anekdote volgt de andere in sneltempo op

Het gesprek resulteert deze week in vier pagina’s in het sportkatern van Krant van West-Vlaanderen. Maar het konden er gerust het dubbele geweest zijn. De heren hebben niet enkel een mening over de huidige eerste klasse, maar tal van anekdotes vrolijken deze reportage op. Wist je bijvoorbeeld dat de geboren Engelsman Tony Obi geen pint drinkt en dat hij ooit één match in eerste klasse speelde met KVO. Tegen wie ? Dat lees je in KW!

En waarom heten alle Hinderyckxen ‘Bibi’ ? Dat verhaal leidt naar de opa van Luc die in Congo werkte, ieder jaar één keer naar huis kwam, maar er zo toch in slaagde de vader te worden van één dochter en tien zonen… En Donald Van Durme, die had in Claude Verspaille een ‘partner in crime’ gevonden. Zo kregen ze ooit eens na een wedstrijd een uitgaansverbod opgelegd, wat ze vrolijk aan hun laars lapten. Tot trainer Georges Leekens het café binnenstapte waar de twee vrolijk aan het feesten waren.

Nick Descamps, die loopt niet zo hoog op met sommige voetballers uit de huidige eerste klasse. “Nuytinck, die zou mijn veters niet mogen knopen hebben. Drie miljoen voor De Bock ? Wel ze hebben waarschijnlijk een jaar lang gefeest bij Lokeren. Die gasten zullen wel meer verdienen dan wij, dat is zeker. Maar wij hebben zeker meer plezier gehad.”

En zo gaat dat maar door ! Je leest het hele verhaal deze week in de elf edities van Krant van West-Vlaanderen.